Ázsiai karanténkonyha: indiai Naan kenyér

2020-04-17 17:00 | #karanténkonyha #blog #india #naan #curry #indiaétel #videótár #recept

A blogsorozatot egy nagyon egyszerű, viszont népszerű étellel folytatjuk. Indiában a főétkezések során szinte minden alkalommal valamilyen formában megtalálható az étkezőasztalon. Hogy ennek mi lehet az oka?

A következő ázsiai ételünkhöz igazán nem szükséges sok hozzávaló, szinte csak liszt és kis „folyadék” az alapja. A heti (vagy kétheti) bevásárlólistánk egyik sarka is bőven elegendő ahhoz, hogy feljegyzeteljük az alapanyagokat. Akik esetleg még korábban több tíz kiló mennyiségben vásároltak be lisztet és a húsvéti kalács után még maradt belőle, azok előnyben vannak. :) 

Hogy miért is olyan népszerű ez az indiai lepénykenyér, a Naan? Indiában számtalan olyan fogás van, ami fűszeres, csípős és szaftos. Ilyenek a különböző curry-s ételek, például az előző receptünkben szereplő Tikka Masala. A kenyér a csípős ízeket jól semlegesíti (igaz ez inkább az európai embereknek fontosabb), de akár apró darabokra tépve kanálnak is kiválóan használható. A helyiek a szokásuknak megfelelően legtöbbször még kézzel esznek. Egyik kezükkel alaposan összekeverik a rizst a különböző szaftos mártásokkal, majd az elfogyasztásban nyújt segítséget például a friss naan kenyér (de többféle hasonló étel is fellelhető az ázsiai konyhában, folyamatosan ismerkedünk meg velük).

Na lássuk, hogyan is készül ez a kenyér és miket kell hozzá beszereznünk, ha esetleg el szeretnénk készíteni.

Naan – India lepénykenyér:

Hozzávalók:

- 250 g liszt
- 1 tk só
- ½ csomag sütőpor
- ½ csomag instant élesztő 
- 120 ml natúr joghurt
- 2 tk olaj
- kis teavaj

Elkészítése:

1. Nagy keverőtálba tesszük a lisztet, sütőport, élesztőt, joghurtot, sót és olajat (1 tk). Az alapanyagokat óvatosan összekeverve, homogén tésztává gyúrjuk kézzel. Figyeljünk arra, hogy alaposan dolgozzuk át (kb. 5-8 percig).

2. Ha megvagyunk, akkor egy nagy gombócot formázzunk belőle. Tetejét belisztezve, nedves konyharuhával letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk a kiolajozott tálban. Körülbelül 15-30 perc.

(Itt dől el minden, tehát néhány praktikus tanáccsal is szolgálunk a teljes siker érdekében. A Naan kenyérhez türelem és idő kell. Tehát igazi karantén fogás :D Ha minél tovább gyúrjuk és minél tovább pihentetjük, állítólag annál könnyebb lesz a tészta. Akár azt is csinálhatjuk, hogy 15 perc pihentetés után kicsit átgyúrjuk, majd ismét állni hagyjuk.)

3. A megkelt tésztát kb. 5-8 egyforma részre vágjuk és félretesszük.

4. A sütőt előmelegítjük a sütőlappal együtt (de a bátrabbak akár felforrósított Wok-ban, serpenyőben is kisüthetik otthon).

5. A kilisztezett munkaasztalon a kisadag tésztákat egyesével vékonyra nyújtjuk (csepp alakúra). Folyamatosan forgassuk a tésztát nyújtás közben (90 fokkal).

+1 ötlet: a „sütős verziónál” akár a naan kenyeret ízesíthetjük is, a tészta tetejét kicsit bevizezve, megszórhatjuk fokhagyma illetve zöld chili paprika darabokkal. Ezeket jól nyomkodjuk bele.

6. A vékony tésztát rátesszük a kilisztezett sütőlapra, majd mehet be a felforrósított grill sütőbe. Mindkét oldalát másfél percig sütjük. Akkor lesz jó, ha a felületén apró barna, fekete kis hólyagok jelennek meg. Mindenképp álljunk a sütő előtt és figyeljük a folyamatot, nehogy odaégessük a kenyeret.

Mint ahogy említettem, a tésztát akár felforrósított serpenyőben is kisüthetjük. A forró serpenyőt kis liszttel megszórjuk, hogy a tészta ne ragadjon hozzá. Addig sütjük, míg itt is a felületén apró fekete hólyagok nem lesznek, majd megfordítjuk és jöhet a másik oldal.

7. Ha elkészült a kenyér (akár sütő, serpenyő segítségével), a tetejét kevés vajjal bekenjük, ettől marad puha a tészta. Frissen, még melegen fogyasszuk.

A videón a helyes mozdulatok elleshetők, hogy a naan kenyerünk minél könnyebb, finomabb legyen:

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: Chetna Makan