Esala Perahera Fesztivál

2020-08-07 11:48 | #blog #srilanka #kalandok

Július 25. és augusztus 4. között tartották Srí Lanka egyik legfontosabb ünnepségét az Esala Perahera Fesztivál-t. Kandy-ben rendezik, mely Srí Lanka második legnagyobb városa és a Fog-ereklye városaként is nevezetes.

A 10 napon át tartó esemény a július-augusztusra eső holdtölte minden évben és rendkívül látványos (esténként kezdődik a táncosok, dobosok, elefántok felvonulása az ereklyével a templom és a tó körül). A Sri Dalada Maligawa templomban őrzött Buddha-fog ereklye a buddhizmus egyik legszentebb jelképe. A legenda szerint a fogat Buddha testének hamvasztásakor mentették ki a lángok közül i.e. 543-ban, és egy indiai hercegnő, Hemamali hajkoronájába rejtve került a szigetre az i.e. 4. században. Elsőként Anuradhapurába vitték, majd ettől kezdve a mindenkori királyi székhellyel együtt vándorolt. A közhiedelem úgy tartotta, hogy csak az tud az egész ország felett uralkodni, aki a Szent Fogat birtokolja.

Kandy városa és a Fog templom a szigetre utazóknak megkerülhetetlen, kötelező program, gyakorlatilag minden útvonalunk tartalmazza! 

Idén kicsit másképp zajlott a fesztivál, a vírushelyzet miatt élő adásban lehetett nyomon követni az eseményeket. Ha van kedvetek megnézni a videókat róla, itt találjátok: https://www.youtube.com/c/sridaladamaligawakandy/videos