10 érv Srí Lanka mellett

2020-09-22 16:00 | #blog #srílanka #10 #dolog #mustsee #látnivalók #unesco #adamspeak #kandy

Srí Lanka egy aprócska sziget az Indiai-óceánban. Méretével ellentétben megannyi látnivaló, kaland, izgalom vár ránk, számtalan érv szól amellett, hogy egyszer életünk során ellátogassunk ide. Mutatunk néhányat a teljesség igénye nélkül!

1. Földrajzi változatosság

Srí Lanka szigete hihetetlenül változatos. Élvezhetjük a ködbe burkolózó hegyek látványát (legmagasabb pontja a Pidurutalagala 2524 m), de választhatunk a szögegyenes partszakaszok közül is. A sziget síkságai, hegységei, és teaültetvényei mellett, hét különböző erdőtípus is megtalálható. A könnycsepp alakú sziget méretéhez képest talán a  legtöbb vízeséssel rendelkező sziget a világon.

2. Társadalmi sokszínűség

Srí Lankán a társadalom rendkívül összetett, és rengeteg etnikumból tevődik össze. Az ország főbb nemzetiségei a szingalézek és a tamilok, de jelentős csoportot alkotnak a veddák, a muszlimok, a malájok is. A gyarmatosítás után a brit, a holland és a portugál hódítók leszármazottai is megtelepedtek a szigeten. Egy azonban közös az összes nemzetiségben, mind hatalmas vendégszeretettel vannak a külföldiek iránt, amely megnyilvánul abban is, hogy pár pillanat után meghívást kaphatunk egy családi összejövetelre. Értékeljük az emberek nyitottságát, semmiféleképpen ne vegyük zokon érdeklődésüket!

3. Gazdag kulturális örökség

Srí Lanka 7 az UNESCO által elismert régészeti világörökséggel rendelkezik:

  • Anuradhapura szent városa
  • Polonnaruwa ősi városa
  • Dambulla arany temploma
  • Sigirya ősi városa
  • Kandy szent városa
  • Sinharaja erdőség
  • Galle ősi városa és erődítményei

4. Fesztiválok egész évben

A változatos társadalomnak köszönhetően igazán sokszínű programokkal találkozhatunk Srí Lankán. Szinte minden hétre tehető egy vallási ünnep, amelyen megismerhetjük a helyi szokásokat és ételeket. Minden telihold napján tartanak ünnepet, ezt poya-nak hívják. További fontos ünnep a májusban tartott Vesak Poya, amikor Buddha születését, megvilágosodását és eltávozását ünneplik. A legtöbb turistát magához vonzó fesztivált (Kandy Esala Perahera) Kandy-ban tartják minden év júliusának végétől augusztus elejéig. Az ünnep fő attrakciója a dobosokból, táncosokból, akrobatákból és persze elefántokból álló menet.

5. Természetes gyógymódok otthona

Srí Lanka számos spa és egyéb természetes gyógymód lehetőségeiről is híres. Legyen szó a test vagy a lélek felfrissüléséről, mindegyikben részesülhetünk. Kipróbálhatjuk a holisztikus ayurveda orvoslás gyógymódjait, de részt vehetünk jógatanfolyamon is. Egyszerre pihentethetjük a testet és a szellemet is egy kellemes masszázs vagy gyógyfürdő segítségével.

6. Izgalmas vadvilág

Srí Lankán évezredek óta fontos szempont a természeti értékek védelme. A tevékenységet a mai napig folytatják, mivel a sziget mintegy 13%-a nemzeti parkként vagy rezervátumként van számon tartva. Összesen 14 nemzeti park szafariján vehetünk részt, ahol kis szerencsével megfigyelhetjük az ott élő állatok mindennapjait. A különböző éghajlati övezetek nagyon eltérő flórát és faunát eredményeznek a különböző régiókban, az országban 92 féle emlősállat található (elefántok, szarvasfélék, medvék, leopárdok is), sokféle hüllő őshonos, madárvilága rendkívül gazdag (435 faj ebből 26 őshonos). Srí Lanka egyik fontos vonzereje a tengeri élővilág is.

7. Rengeteg sportlehetőség

Srí Lanka kb. 1600 kilométernyi partjaival tökéletes választás a vízi sportok kedvelőinek. Továbbá rengeteg folyót és lagúnát találhatunk, ami szintén vízi sportra alkalmas, ezek közül az egyik legismertebb a Kelani folyó völgyében Kitulgala, ahol raftinggal emelhetjük az adrenalinszintet de kipróbálhatjuk a "vízesés csúszdázást" is. A déli és dél-keleti partok kitűnő szörfös helyek, világhírű az Arugam Bay. A trekking túrák is igencsak népszerűek főként a hegyvidéki részeken (Ella, Knuckles,) a Knuckles Range vonulatain sátrazhatunk is akár.


8. Lenyűgöző szállások

Srí Lankán rengeteg szálláslehetőség közül választhatunk, kezdve a modern 5*-os szállodáktól a gyarmati korszak stílusát megőrző hotelekig. Több hotelt is az ázsiai Geoffrey Bawa tervezett megalkotva az igencsak egyedi trópusi modernizmus stílusjegyeit. A hotelek egyaránt nyújtanak wellness és egyéb szórakozási lehetőségeket, de szívesen szerveznek kirándulásokat is az utasok számára.


9. Egzotikus ízvilág

A Srí Lanka-i konyha alapvető eleme a rizs, és az azzal fogyasztott curry, melyet szinte bármiből elkészítenek a húsok (csirke, marha, hal) mellett zöldségekből is (krumpli, jákafa gyümölcse a jackfruit, csicseriborsó, vöröslencse stb...), fűszerezése a kellemestől a hihetetlenül csípősig terjed, kókusztejjel finomhangolva az ízkavalkádot. A konyha ízvilága a hazaitól jelentősen eltér, hiszen rengeteg fűszert adnak egy-egy ételhez, és a desszertek is sokkal édesebbek, mint Magyarországon. Másik fontos eleme a kókusz, melynek minden részét felhasználják, kókuszolaj, kókusztej, kókuszreszelék formájában ( a héjból pedig készül konyhai eszköz pl. fakanál, a kókusz rostokból kötél). Srí Lankán rengeteg, számunkra egzotikus gyümölcs is megtalálható (mangó, ananász, banán, papaya, stb.), melyek íze össze sem hasonlítható a hazánkba érkező exporttal.


10. Vásárlási lehetőségek

Srí Lankán nem csak utcai piacokon, hanem nagyobb városok vásárlóközpontjainak kínálatából is választhatunk. Az ország fontos ruha exportőr, továbbá ékszereket, drágaköveket és kézzel készült dísztárgyakat is vásárolhatunk úgy mint fafaragások, batik termékek, rézműves dísztárgyak. A fűszerek egyik hazája, a fahéj szigetének is nevezik, ezért népszerű az utazók körében a fűszervásárlás, a fahéjon kívül találunk itt friss szerecsendiót, borsot, vaníliát, kurkumát, szegfűszeget, kardamomt, chilit rengeteg változatban és persze curry fűszerkeveréket, A másik fontos kihagyhatatlan a tea, hiszen ki ne ismerné a ceyloni teát, mely a világ egyik legjobb minőségű teaája és ezáltal a második legnagyobb tea exportőr.

Ha a fenti 10 érv nem győzött volna meg arról, hogy egyszer ellátogass Srí Lankával, az alábbi videót megnézése után biztos felkerül a "bakancslistádra":