Ázsiai karanténkonyha: Dhal Curry & Tempered Prawns

2020-05-07 10:00 | #blog #karanténkonyha #srílanka #ázsiai ételek #dhal curry #tempered prawns #videótár #recept

Rendhagyó módon most két, klasszikus Srí Lanka-i étel receptjével is készültünk. Extra “fűszerezésként”, a Jetwing Hotels egyik séfje a tengerparton fogja bemutatni Nektek az elkészítésüket. Mi már megéheztünk és Te?

Újabb hét telt el a karanténból, így itt az idő a következő recept megtanulásához :) Ismételten a srí lankai konyha “vizeire evezünk”, egészen pontosan a sziget déli csücskéig, Galle-ig. Itt található ugyanis az ötcsillagos Jetwing Lighthouse szálloda, akinek most a séfje – Nihal Senanayake – rendhagyó környezetben tanítja meg Srí Lanka két ismert ételének az elkészítését. Jöjjön tehát a Dhal Curry-t és a Tempered Prawns-t. Mindkettő fogás könnyen és gyorsan elkészíthető, amellett, hogy nagyon finom.

A Dhal Curry (vagy csak egyszerűen “dhal”, “daal”) mondhatni egy alappillérnek számít a helyi gasztronómiában. A srí lankai emberek ezt az ételt akár reggelire, ebédre és vacsorára is fogyasztják, mondhatni igazi univerzális fogás. Hogy még ízletesebb legyen a dhal, víz helyett kókusztejet használnak a például a főzéshez. Talán kókusztejnek és a különböző fűszereknek köszönhetően egészen más ízvilág jellemzi, mint más országok étlapján is megtalálható dhal-okat.

A Tempered Prawns is egy klasszikus srí lankai étel. A hajnalban, a halpiacon beszerzett friss garnálarékokból, egy serpenyő és pár fűszer segítségével igazán különleges ételt tudunk elkészíteni. Tényleg csak pár perc és tálalhatjuk az tengeri ételt.

Jó is lenne, ha mi is megtehetnénk újra ezeket a dolgokat Srí Lankán. Addig is, amíg a helyzet jobbá fordul, irány a bolt, szupermarket vagy online webáruház, szerencsére a legtöbb hozzávaló itthon is beszerezhető a következő ételekhez:

Dhal Curry:

Hozzávalók:

- 150 g vöröslencse
- 1 tk curry fűszerkeverék
- ½ tk őrölt chili
- ½ zöld chili (apróra szeletelve)
- 3 g egész fahéj
- 5 egész curry levél
- ½ pandan levél (ha nincs, elhagyható)
- ¼ tk őrölt kurkuma
- 4 gerezd fokhagyma (apróra szeletelve)
- 1 közepes fej lilahagyma (szeletelve)
- ½ paradicsom (apróra vágva)
- 240 ml kókuszkrém
- 240 ml kókusztej
- só

Elkészítése:

1. A vöröslencsét alaposan megmossuk (akár többször is vizet cserélve), megszárítjuk. majd a főzőedénybe tesszük az összes fűszerrel, hozzávalóval együtt - kivétel a kókuszkrém. Figyeljünk arra, hogy a tej teljesen ellepje a lencsét.

2. Alacsony lángon körülbelül 15-20 perc alatt készre főzzük. (Fontos, olyan edényt válasszunk, amiben biztosan nem tapad le az étel.) Időnként óvatosan kevergessük meg.

3. Ha megfőtt a lencse, legvégén hozzáadjuk még a kókuszkrémet. Visszatesszük a tűzre, gyorsan összeforraljuk még egyszer a dhal-t.

Az elkészült srí lankai Dhal Curry-t fogyaszthatjuk magában is vagy tálalhatjuk rizzsel és rotival.

Fogjunk is hozzá a másik tradicionális ételhez, ígérjük, az is ilyen egyszerű lesz :)

 

Tempered Prawns:

Hozzávalók:

- 8-10 friss garnélarák 
- 1 tk tört chili paprika “pehely”
- 4 zöld chili (hosszanti irányban félbe vágva)
- 1 tk egész mustármag
- 2 g egész fahéj
- 10 curry levél
- ¼ pandan levél (ha nincs, elhagyható)
- ½ tk őrölt kurkuma
- ½ tk őrölt fekete bors
- 4 gerezd fokhagyma (apróra szeletelve)
- 1 fej lilhagyma szeletelve
- ½ fej lilahagyma (szeletelve - díszítéshez)
- 1 nagyobb paradicsom (apróra vágva)
- 1 ek kókuszolaj
- 100 ml kókuszkrém
- 2 tk lime lé
- 3 g só

Elkészítése: 

1. Egy keverőtálba tesszük a megmosott, konyhakész garnélarákokat. Megszórjuk a következő fűszerekkel (de csak az előkészített mennyiség felével): a tört chili parika pehellyel, az őrölt fekete borssal, az őrölt kurkumával és egy kis sóval. Kezünkkel alaposan összekeverjük, majd óvatosan meg is nyomkodjuk őket. Lefedve, körülbelül 20 percig állni hagyjuk a tálban.

2. Egy edényben / serpenyőben megmelegítjük a kókuszolajat, hozzáadva az egész mustármagokat. Amikor már kezd a mustármag pattogni, jöhet hozzá az apró szeletekre vágott fokhagyma, a szeletelt lilahagyma, egész curry levelek, az apróra vágott zöld chili (csak a fele), paradicsom darabok és az egész fahéj. Körülbelül 3 percig főzzük, közben óvatosan keverjük.
3. Ezt követően jöhet hozzá a megmaradt tört chili pehely, kurkuma és őrölt fekete bors. A garnélarákkal együtt készre főzzük (kevergetés mellett).
4. Ha elkészültünk, ráöntjük az előkészített kókuszkrémet, összefőzzük, ízesítsük sóval és lime levével.
5. Akár díszítésképp külön serpenyőben – kókuszolajon - megfonnyaszthatjuk a megmaradt lilahagyma és chili szeleteket (opcionális).

A garnélarákot szintén rizzsel, rotival együtt tálalhatjuk.

Az elkészített ételekről a videót itt találhatod:

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Forrás: Plated by Jetwing