Ázsiai karanténkonyha: Halfasírt, művésznevén Fish cutlet

2020-04-25 15:00 | #karanténkonyha #blog #srílanka #ázisai #recept #fishcutlet #halfasírt #streetfood

A következő ázsiai étel, amit bemutatunk Nektek az nem más, mint a halfasírt. Srí Lankán előételként fogyasztják, de körettel tálalva akár főételként is megállja a helyét. Gyors és könnyű, igazi vendégváró fogás.

Reméljük, egyre többen kaptatok kedvet az ázsiai konyhához és akár már valamelyik receptet ki is próbáltátok. Ha még nem, itt a következő lehetőség. Ígéretünkhöz híven hétről hétre új recepttel jövünk és fűszerezzük meg a napjaitok. Az indiai ízek után most a Srí Lanka-i gasztronómiával folytatjuk a blogsorozatunkat.

Akik már jártak Srí Lankán, biztosan belefutottak a Fish cutlet-be (étteremben vagy utcai árusnál). Az ízletes, fűszeres fasírtgolyók igazi streetfood-nak számítanak. Pár perc alatt elkészíthető étel, így akár a későbbiekben is elővehetjük majd a receptet, ha hétköznap valamit vacsorára össze szeretnénk ütni a családnak. Az előkészületek során a gyerekeket is bevonhatjuk, a fasírtgolyók megformázásában jól jön a segítség. Készítsünk hozzá különböző mártogatót, ezzel még különösebbé téve az ételt.

De lássunk is neki, mi már megéheztünk :)

Fish cutlet – az ázsiai halfasírt:

Hozzávalók:

- 150 g tonhal konzerv (sima)
- 150 g főtt és áttört krumpli
- 1 nagy fej vöröshagyma aprítva
- 4-5 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 2 db zöld chili paprika aprítva (másféle chili is megfelelő)
- 4-5 db curry levél (elhagyható)
- 1/2 tk chili por
- 1/2 tk curry por (lehetőség szerint raw)
- 1/4 tk kurkuma
- 1 - 1/2 ek őrölt bors
- 3 ek olaj
- só ízlés szerint

A panírozáshoz:
- 2 db tojás jól felverve
- zsemlemorzsa (3 csésze körülbelül)
- olaj a sütéshez

Elkészítése:

1. Serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne legyen túl forró), majd egy kicsit megfuttatjuk benne az apróra vágott fokhagymát. Ezután jöhet bele a vöröshagyma, világosbarnára pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a halat (lecsepegtetve) és jól összekeverjük.

3. Alacsonyabbra vesszük a hőfokot és mehetnek is a masszához a fűszerek: chili, kurkuma, őrölt bors, curry por, só, apróra vágott chili paprika, ha van curry levél akkor az is (kisebb darabokra szedve).

4. A legalacsonyabb hőfokon hozzákeverjük végül a tört krumplit és alaposan elkeverjük, átdolgozzuk, ízlés szerint most még tudjuk sózni.

5. Hagyjuk hűlni, majd kis golyókat formázunk a masszából. Tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, végül aranybarnára sütjük (magas edényben, úgy hogy az olaj ellepje).

A fasírtgolyókat ehetjük rizzsel, rotival, de akár önmagában is. Srí Lankán előételként szokták kínálni paradicsomos mártogatóssal.

Jó étvágyat kívánunk!