Ázsiai karanténkonyha: Halfasírt, művésznevén Fish cutlet

2020-04-25 15:00 | #karanténkonyha #blog #srílanka #ázisai #recept #fishcutlet #halfasírt #streetfood

A következő ázsiai étel, amit bemutatunk nektek, nem más, mint a halfasírt. Srí Lankán előételként fogyasztják, de körettel tálalva akár főételként is remek választás. Gyorsan elkészíthető, igazi vendégváró fogás.

Reméljük, egyre többen kedvet kaptatok az ázsiai konyhához, és talán már ki is próbáltátok valamelyik receptet. Ha még nem, ne aggódjatok, itt a következő lehetőség! Ígéretünkhöz híven hétről hétre új recepttel jelentkezünk, hogy még ízletesebbé tegyük a napjaitokat. Az indiai ízek után most a Srí Lanka-i gasztronómiával folytatjuk a blogsorozatunkat.

Akik már jártak Srí Lankán, biztosan találkoztak a Fish cutlet-tel, legyen szó étteremről vagy utcai árusról. Ezek az ízletes, fűszeres fasírtgolyók igazi street food-nak számítanak. Pár perc alatt elkészíthető étel, így remek választás, ha egy gyors vacsorára van szükségünk a hétköznapokon. Az előkészületek során a gyerekeket is bevonhatjuk, hiszen a fasírtgolyók megformázásában jól jön a segítség. Tálaljuk különböző mártogatósokkal, így még különlegesebbé varázsolhatjuk az ételt.

Na de lássunk is neki! Mi már megéheztünk :)

Fish cutlet – az ázsiai halfasírt:

Hozzávalók:

- 150 g tonhal konzerv (sima)
- 150 g főtt és áttört krumpli
- 1 nagy fej vöröshagyma aprítva
- 4-5 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 2 db zöld chili paprika aprítva (másféle chili is megfelelő)
- 4-5 db curry levél (elhagyható)
- 1/2 tk chili por
- 1/2 tk curry por (lehetőség szerint raw)
- 1/4 tk kurkuma
- 1 - 1/2 ek őrölt bors
- 3 ek olaj
- só ízlés szerint

A panírozáshoz:
- 2 db tojás jól felverve
- zsemlemorzsa (3 csésze körülbelül)
- olaj a sütéshez

Elkészítése:

1. Serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne legyen túl forró), majd egy kicsit megfuttatjuk benne az apróra vágott fokhagymát. Ezután jöhet bele a vöröshagyma; világosbarnára pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a halat (lecsepegtetve) és jól összekeverjük.

3. Alacsonyabbra vesszük a hőfokot és mehetnek a masszához a fűszerek: chili, kurkuma, őrölt bors, curry por, só, apróra vágott chili paprika, ha van curry levél, akkor az is (kisebb darabokban).

4. A legalacsonyabb hőfokon hozzákeverjük végül a tört krumplit, és alaposan elkeverjük, átdolgozzuk, ízlés szerint; most még tudjuk sózni.

5. Hagyjuk hűlni, majd kis golyókat formázunk a masszából. Tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, végül aranybarnára sütjük (magas edényben, úgy hogy az olaj ellepje).

A fasírtgolyókat ehetjük rizzsel, rotival, de akár önmagában is. Srí Lankán előételként szokták kínálni paradicsomos mártogatóssal.

Jó étvágyat kívánunk!