Ázsiai karanténkonyha: Pad Thai

2020-05-28 10:00 | #blog #karanténkonyha #thaiföld #padthai #noodle #tészta #videótár #recept

A ázsiai receptek sorát most Thaiföld No.1 tészta ételével folytatjuk. A nemzeti konyha ékköve, elkészítése nagyon egyszerű, a végeredmény pedig… Fogj egy serpenyőt, forrósítsd fel az olajat, a többit pedig mutatjuk, kattints ide!

A Pad Thai egy thaiföldi egytálétel, mely pirított rizstésztával készül. Nagyon népszerű streetfood ("utcai étel"), viszont az éttermek is ugyanúgy felszolgálják. 

Szerencsére a 2000-es évek elején a világ összes országában nyíltak minőségi, thaiföldi éttermek, így akár itthon is kipróbálhatjuk a tradicionális tésztás fogást. Viszont ha Thaiföldön járunk, mindenképp kóstoljuk meg helyben is. A gyakorlott utcai szakácsok pár perc alatt összeütik az ételt egy wok-ban a szemünk előtt. 

A közel 80 éves „Pad Thai történelme” nem annyira tisztázott a mai napig. Elképelhető, hogy a sikerét a második világháború idején Thaiföldön jellemző rizshiány vagy Phibun (Plaek Phibunsongkhram) tábornok nemzeti konyha propagandája hozta meg... Nem tudni, mindegy is szempontunkból, az a lényeg, hogy van és évezhetjük ezt a csodálatos ázsiai kaját :)

Ha kedvet érzel valami igazán finom tésztás egytálételhez, ezt mindenképp ki kell próbálnod!

Mutatjuk is a receptet:

Pad Thai:

Hozzávalók:

- 300 g garnélarák (de lehet csirkemellből is készíteni)
- 200 g rizstészta
- 2 ek pirított mogyoró (aprítva)
- 200 g tofu (felkockázva)
- 1 kis fej lila hagyma (szeletelve)
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 1 ek jégcsapretek (reszelve)
- 2 tojás
- 3 szál újhagyma (nagyobb darabokra aprítva)
- 1 tenyérnyi babcsíra
- 2 ek halszósz
- 3 ek cukor
- őrölt chili
- 5 ek olaj
- ½ lime
- víz

Elkészítése:

1. Egy tálba meleg vizet teszünk és a rizstésztát beáztatjuk körülbelül 20-30 percig. Fontos, hogy jól megszívja magát, mielőtt főzni kezdenénk.
2. Mozsár segítségével a mogyorószemeket apró darabra zúzzuk. 
3. A tofut felkockázzuk egyforma darabokra. Majd jöhet a lila hagyma, megpucoljuk, szintén apróra kockákra szeljük. 
4. A serpenyőbe felmelegítjük az olajat és hozzáadjuk a tofut. Kevergessük, nehogy odakapjon az étel.
5. Ha friss garnélarákot vásároltunk, akkor megtisztítjuk a felesleges részeitől.
6. Közben hozzáadjuk a tofuhoz a hagymaszeleteket, fokhagymát és lepirítjuk.
7. Jöhet a serpenyőbe a garnélarák. Pár perc alatt szép színes lesz, gyorsan elkészül (csirkemellnek azért több időt hagyjunk).
8. Hozzáadjuk a rizstésztát, a halszószt, a cukrot és a lereszelt jégcsapretket. Azért, hogy a tészta megfőjön, kis vízzel felöntjük a serpenyőt. 
9. Folyamatosan kevergetve készre főzzük pár perc alatt a tésztát (tipp: ha simán el tudjuk már vágni a tésztát a fakanállal, akkor már megfőtt).
10. A serpenyő egyik felét felszabadítjuk, majd a tojást megsütjük rajta. Amikor megvagyunk, összekeverjük a többi résszel. Pár percig összesütjük.
11. Mehet a serpenyőbe a felaprított újhagyma és a babcsíra.
12. Ha összefőtt az étel, egy tányéron tálaljuk. Ráfacsarjuk a lime-ot, megszórjuk aprított mogyoróval, kevés őrült chilivel, cukorral.

Jól keverjük össze az ételt és már fogyaszthatjuk is :)

A Pad Thai étel elkészítésének folyamatát, praktikus fogásait a videóból is ellesheted:

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: CookingWithPoo.com