Ázsiai karanténkonyha: Pho Ga soup – Vietnámi csirkeleves

2020-05-21 10:00 | #blog #karanténkonyha #vietnám #pho #soup #leves #csirke #videótár #recept

A sok főétel után jöjjön egy fantasztikus leves, egyenesen Vietnámból. A helyi konyha híres az igazán íz gazdag pho leveseiről. Mi egy csirkés verziót választottunk. Tavasszal jönnek a friss zöldségek, ezt ki kell próbálnod!

Kijelenthetjük azt, hogy a vietnámi pho-t a világ egyik legismertebb levesei között tartjuk számon. Többféle verzió is létezik belőle, ilyen például a Pho Bo (marhahúsos), a Pho Ha Noi (Hanoi-i), a Pho Sai Gon (Saigon-i), a Pho Ca (halas), a Pho Heo (disznóhúsos) és még sorolhatnám napestig a listát.

Története egészen az 1800-as évek végéig vezethető vissza, amikor is a franciák megszállták Vietnám északi részét. A francia gyarmati idők előtt a marha húst ritkán fogyasztották, inkább a vízi bivaly volt terítéken, olcsósága miatt.

Mi most a csirkehúsos változatot (Pho Ga) fogjuk elkészíteni. Bizonyos folyamatok hasonlíthatnak a hazánkban ismert húsleves főzősére, de a végeredmény biztosan más lesz. Igazi ízkavalkád és nem beszélve egy szép tálalással még a szemünket is megetethetjük:)

Ha nem hiszed, gyere és próbáld ki:

Pho Ga - vietnámi csirkehúsleves:

Hozzávalók:

- 1 egész csirkemell 
- 3 darab csirke farhát
- 200 g pho tészta
- 5 szem csillagánizs
- 1 tk koriandermag
- 2 fej vöröshagyma (hámozatlan)
- 20 g egész gyömbér (hámozatlan)
- kb. 16 cm nagyságú jégcsapretek (hámozott)
- 6 szál thai bazsalikom (opcionális)
- pár friss korianderzöld szár
- 500 g babcsíra
- 6 szál újhagyma
- 2 chili paprika (piros)
- 6 fej mogyoróhagyma
- 1 tk halszósz
- 4 g kandiscukor (sima cukorral is helyettesíthető)
- 1 tk só
- 10 ml Sriracha szósz
- 10 ml Hoisin szósz
- 2 lime
- 3 l víz

Elkészítése:

1. Egy serpenyőben óvatosan lepirítjuk a fűszereket (csillagánizs, egész koriandermagok). Alacsony lángon körülbelül 2 percig, míg el nem kezdenek pattogni a magok és érezzük a fűszerek friss illatát. Ha kész, levesszük a tűzről és kicsit félrerakjuk.
2. Az egész, hámozatlan hagymafejeket és a darab gyömbért fémcsipesz segítségével a tűz fölött megpörköljük (kb. 5 percig). A melegítéstől az ízek még erőteljesebbek lesznek (tipp: akkor vagyunk meg vele, ha a hagyma levelei közül már kezd “kifolyni” a leve). A fekete, külső leveleket a hagymáról egyszerűen csak lehúzzuk, a gyömbért pedig meghámozzuk, így a megpörzsölt részek nem kerülnek bele a levesünkbe.
3. A megtisztított csirkehúst feltesszük egy nagyobb lábasba főni (először lehet még nagyobb lángon, majd szép fokozatosan alacsonyra vesszük).
4. Meghámozzuk a jégcsapretket és a megtisztított, megpörkölt hagymával, gyömbérrel együtt mehet is a lábasba főni.
5. Ha felforrt a leves, vegyük teljesen alacsony fokozatra a gázt és úgy főzzük tovább. A tetején megjelenő habokat, zsírt bizonyos időközönként szedjük le egy kanál segítségével. Így lesz igazán “tiszta”, szép áttetsző a levesünk.
6. A korábban lepirított csillagánizst és koriander magokat egy teatojásba / fűszertojásba pakoljuk át és belehelyezzük a lábasba. Körülbelül 1 órát főzzük, alacsony lángon.
7. Egy keverőtálba tegyünk vizet és áztassuk be a pho tésztát körülbelül 20 percig (tipp: legjobb, ha már ezt előző este megtesszük). A megpuhult tésztát megszárítjuk, majd forró vízben körülbelül 3 perc alatt megfőzzük.
8. Az egy óra főzési idő után óvatosan kiszedjük a lábasból a megfőtt zöldségeket, csirkehúst, fűszereket. Hagyjuk, hogy a csirke kihűljön, majd fél órát követően apró darabokra szedjük egy villa segítségével.
9. A leveshez adjuk a halszószt, cukrot, sót és a meghámozott mogyoróhagymákat. Ezt követően még legalább 30 percig főzzük. Ne feledkezzünk meg a leves tetején képződő zsír és hab folyamatos eltávolításáról.
10. Addig a friss zöldségeket is előkészítjük a tálaláshoz. A chili paprikát apróra felkarikázzuk, a korianderzöld szárát felaprítjuk. Az újhagymát megpucoljuk, a fehér része szintén mehet apró karikákra, míg a zöld részt hosszanti irányba vékonyra csíkozzuk. Az így kapott vékony, zöld hagymaszeleteket hideg vízbe, körülbelül 5 percig áztatjuk. Ettől igazán életre kel, jól fog mutatni majd a leves díszítésénél. Ha sikerült beszerezni thai bazsalikomot, akkor azt megmossuk, megszárítjuk.
11. Ha mindennel megvagyunk, jöhet is a tálalás. Vegyünk elő egy nagy leveses tálat, az aljára mehet a babcsíra és a megfőtt pho tészta. Rászedjük az apró csirkehús darabokat és megszórjuk a felkarikázott újhagymadarabokkal.
12. A leszűrt levessel teleszedjük a tálat.
13. Díszítésként rápakoljuk a felcsíkozott, zöld, újhagymaszeleteket, a thai bazsalikomokat, a chili paprikát, majd ráfacsarunk 1/4 lime-ot. Pár csepp Sriracha és Hoisin szószt is adhatunk még hozzá.

A leves elkészítéséről szóló videót itt nézhetitek meg:

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: TheLittleVietKitchen.com