Ázsiai karanténkonyha: Black Pepper Chicken Curry
2020-06-03 09:00 | #blog #karanténkonyha #srílanka #ázsiai ételek #black pepper #chicken curry #videótár #recept
Ha még nem volt elég a curry világából, akkor most elhoztunk nektek egy ínycsiklandó csirkehúsos változatot! A különleges fűszerezés garantálja, hogy ez az étel igazán egyedi élményt nyújt.
Ha Srí Lankán járunk, szinte bárhol találkozhatunk a Chicken Curry-vel: a szállodák éttermeiben, az utcai ételárusoknál, vagy akár a családok otthoni étkezőasztalán. Ez az ízletes fogás az ország egyik legtradicionálisabb étele, mégis igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás – és ennek megfelelően ahány ház, annyi recept! Ezúttal Clifford Perera séf, a Jetwing Yala szálloda mesterszakácsának változatát készítjük el. Az ő receptje különösen izgalmas, hiszen a „titkos fortélyokat” egyenesen a nagymamájától tanulta. Ne tévesszen meg senkit az étel neve! Bár a fekete bors fontos összetevője, rengeteg más fűszer is szerepet kap az ízvilág megalkotásában. Ezek harmonikusan kiegészítik egymást, így egyik sem uralja a fogást, hanem együtt teremtenek tökéletes egyensúlyt.
Black Pepper Chicken Curry
Hozzávalók:
- 750 g csirkehús (comb talán a legjobb, de lehet mell is)
- 1 ek durvára őrölt fekete bors
- 1 ek őrölt curry fűszer
- 1 tk őrölt chili
- ¼ tk őrölt kurkuma
- 4 szem kardamon mag (összezúzva)
- 1 fej lilahagyma (szeletelve)
- 1 gerezd fokhagyma (szeletelve)
- ½ zöld chili (szeletelve)
- ½ tk gyömbér (szeletelve)
- 1 szál citromfű / lemongrass (durvára darabolva)
- ½ pandan levél (darabolva) - elhagyható
- 8 curry levél
- 1 ek tamarind paszta / szósz (vagy ½ tk tamarind szósz + ½ tk cukor + 25 ml víz)
- ½ paradicsom (darabolva)
- 240 ml kókusz tej
- 240 ml víz
- 2 ek kókusz olaj
- só és bors
Elkészítése:
1. A csirkehúsról a bőrt eltávolítjuk, kicsontozzuk, majd körülbelül 2,5 cm-es darabora kockázzuk.
2. Egy keverőtálba tesszük a durvára őrölt fekete borsot, az őrölt curry fűszert, az őrölt chili paprikát, illetve a kurkumát. A felkockázott hússal jól összekeverjük és 15 – 20 percig állni hagyjuk.
3. Serpenyőben felmelegítjük az olajat és jöhet hozzá a hagyma, fokhagyma, zöld chili, gyömbér, citromfű, pandan levél, curry levél, tamarind szósz és paradicsom. Körülbelül 2 percenként megkeverjük, addig amíg szép arany színű nem lesz.
4. Ezt követően hozzáadjuk a befűszerezett húst és alaposan összekeverjük.
5. Felöntjük vízzel és pár percig főni hagyjuk.
6. Majd hozzáadjuk a kókusztejet is, lefedjük és alacsony lángon készre főzzük a húst. A végén sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Rizzsel, rotival tálalhatjuk.
Reméljük, egyre többen kedvet kaptatok az ázsiai konyhához, és talán már akad is olyan fogás, ami állandó helyet kapott a családi menüben. Jövő héten újabb izgalmas recepttel jelentkezünk, de talán lassan ideje lehet előkeresni az útleveleinket is. Újra eljön a külföldi utazások ideje, amikor a helyi éttermekben élvezhetjük az általunk megismert ételek és ízek autentikus változatait.
Addig is kitartást, és természetesen jó étvágyat kívánunk!
Forrás: Plated by Jetwing