Ázsiai karanténkonyha: Egg Biryani

2020-05-01 13:00 | #karanténkonyha #blog #ázsiai ételek #india #egg biryani #must try food #videótár #recept

A gasztroblogsorozatot egy igazi egytálétellel folytatjuk. Viszonylag gyorsan, könnyen elkészíthető. Lesz benne rizs, tojás, karamellizált hagyma, számtalan izgalmas ízvilágot hordozó friss és őrölt fűszer, tehát minden, ami szem-szájnak ingere.

Az étel perzsa eredetű, nevét a “biryan” és “birinj” szavakból kapta. Ha le szeretnénk fordítani, akkor a jelentése valami hasonló lenne: “főzés előtt sütve” illetve “rizs”. Az évek folyamán az egytálétel nagy utazáson ment keresztül. Bekerült az indiai konyhába és napjainkra már több különböző Biryani-t különböztethetünk meg. Ilyen például a “Veg Biryani” (vegetáriánus), a “Shrimp Biryani” (garnélarákos), a “Chickpea Biryani” (csicseriborós), a “Fish Biryani” (halas) és még hosszan sorolhatnám az egyes változatokat.

Mi most az Egg Biryani (főtt tojásos változat) ételt készítjük el. Lássunk is hozzá, ingujjakat feltűrni, fakanalakat bekészíteni, indulhat a főzés! :)

Egg Biryani:

Hozzávalók:

A karamellizált hagymaszeletekhez:
- 2 ek olaj
- 1 nagyobb fej lilahagyma

A pirított tojáshoz:
- 1/4 tk kurkuma
- 1 tk chili
- 1/4 tk só
- 6 főtt tojás

A Biryani-hoz:
- 2 ek ghee (tisztított vaj)
- 1 ek olaj
- 1 egész fahéj
- 1 egész csillagánizs
- 3 egész kardamon
- pár szem egész szegfűszeg
- 2 egész babérlevél
- 2 közepes fej lilahagyma
- 3 zöld chili
- ½ tk gyömbér – fokhagyma “paszta”
- 3 kisebb paradicsom
- 1tk só
- koriander levél
- menta levél
- basmati rizs (300 ml)
- víz (500 ml)

Az aludttejes, fűszeres mártáshoz:
- 150 ml aludttej (natúr joghurttal is helyettesíthető)
- 2 tk chili (piros)
- 1 tk koriander
- ¼ tk kurkuma
- 1 tk garam masala

Elkészítése:

1. A basmati rizst mossuk meg, majd áztassuk egy nagyobb tálban körülbelül 30 percig.

2. A tojásokat egészben főzzük meg. Ha elkészült, héját távolítsuk el és 4-5 apró, hosszanti vágásokat ejtsünk tojásonként a felületén (Erre azért is van szükség, hogy a tojások a későbbi pirítás alatt egészben maradjanak.)

3. Szeljünk fel egy nagy fej lilahagymát. Törekedjünk arra, hogy a minél vékonyabb és nagyobb szeletekre sikerüljön.

4. Fogjunk egy serpenyőt és az imént vékonyra szelt lilahagymát, 2 ek olajon pirítsuk szép barnára. Folyamatosan keverjük magas lángon, de figyeljünk, nehogy odaégjen. Ha kész, a barnára pirított hagymát félretesszük, csak később kerül felhasználásra.

5. Az előbb használt serpenyőben kicsit megpirítjuk a főtt tojásokat (alacsony lángon). Ehhez a serpenyő aljában megmaradt olajhoz adjuk a fűszereket (kurkuma, chili, só), alaposan összekeverjük. Az így kapott, sűrű "mártásba" jöhetnek bele a főtt tojások, körülbelül 2 percig pirítjuk.

6. A kuktába öntjük a ghee-t (ha nem áll rendelkezésre, más zsiradékkal is helyettesíthető) és az olajat. Hozzáadjuk a fűszereket (fahéj, csillagánizs, kardamon, szegfűszeg, babérlevél) és két közepes lilahagymát, vékony szeletekre vágva. A hagymát aranybarna színűre pirítjuk.

7. A megpirított hagymához adjuk a felszelt zöld chilit. Lereszelt gyömbérből és fokhagymából 1/2 tk "pasztát" csinálunk, majd ez is mehet a kuktába. Közben folyamatosan kevergetjük, kicsit összedolgozzuk az alapanyagokat. 

8. A paradicsomokat apró kockára vágjuk, majd mehetnek a kuktába. Addig főzzük, míg az ízek jól össze nem érnek, illetve a paradicsom is megpuhul. Ha már kezd püréssé válni, jöhet hozzá a só.

9. Egy kis keverőtálba tesszük az aludttejet (vagy natúr joghurtot), majd hozzáadjuk az őrölt fűszereket (chili, koriander, kurkuma, garam masala). Alaposan összekeverjük.

10. A keverőtálban összeállított mártást a kuktába öntjük és körülbelül 5 percig főzzük közepes lángon. 

11. Fél csokor koriander zöldet és fél csokor menta levelet durvára vágunk, ezt követően mehet a kuktába. Összekeverjük, 1 percig főni hagyjuk.

12. Jöhet a kuktába a 30 percig beáztatott rizs. Óvatosan keverjük össze a mártással, figyeljünk arra, hogy ne törjük szét a rizsszemeket a keverés során. Öntsük fel vízzel és szórjuk meg kis sóval. 

13. A megpirított tojások mehetnek a rizs tetejére. Megszórjuk a korábban elkészített barna hagymaszeletekkel. Igény esetén akár pár apróra vágott koriander zölddel még díszíthetjük az ételünket.

14. Zárjuk le a kuktát és közepes lángon körülbelül 10 percig főzzük. Ezt követően még legalább 10 percig pihentessük, csak azt követően nyissuk ki a kuktát.

 

Az ételt melegen tálaljuk, fogyaszthatunk mellé salátát vagy akár raita-t (egy későbbi blogbejegyzésben ezzel az indiai étellel is megismerkedünk).

Kis “vizuális” segítség az Egg Biryani elkészítéséhez:

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: 21Frames.in/HomeCooking