Ázsiai karanténkonyha: Egg Biryani
2020-05-01 13:00 | #karanténkonyha #blog #ázsiai ételek #india #egg biryani #must try food #videótár #recept
A gasztroblogsorozatot most egy egytálétellel folytatjuk. Ez a fogás gyorsan és könnyedén elkészíthető, ráadásul nagyon finom. Rizs, tojás, karamellizált hagyma és friss és őrölt fűszerek keverednek benne, így igazi ízorgiát kínál – tökéletes választás!
Az étel perzsa eredetű, és a “biryan” és “birinj” szavakból kapta a nevét. Ha le szeretnénk fordítani, akkor a jelentése valami hasonló lehet: “főzés előtt sütve” illetve “rizs”. Az évek során az egytálétel egy igazi gasztronómiai utazáson ment keresztül. Bekerült az indiai konyhába, és ma már számos különböző Biryani változattal találkozhatunk. Ilyen például a “Veg Biryani” (vegetáriánus), a “Shrimp Biryani” (garnélarákos), a “Chickpea Biryani” (csicseriborsós), a “Fish Biryani” (halas), és sok más izgalmas változat.
Most pedig egy igazán ínycsiklandó fogással készülünk, az Egg Biryani-val, vagyis a főtt tojásos változattal. Készülj fel, ingujjak fel, fakanalat elő, és indulhat a főzés! :)
Egg Biryani:
Hozzávalók:
A karamellizált hagymaszeletekhez:
- 2 ek olaj
- 1 nagyobb fej lilahagyma
A pirított tojáshoz:
- 1/4 tk kurkuma
- 1 tk chili
- 1/4 tk só
- 6 főtt tojás
A Biryani-hoz:
- 2 ek ghee (tisztított vaj)
- 1 ek olaj
- 1 egész fahéj
- 1 egész csillagánizs
- 3 egész kardamon
- pár szem egész szegfűszeg
- 2 egész babérlevél
- 2 közepes fej lilahagyma
- 3 zöld chili
- ½ tk gyömbér – fokhagyma “paszta”
- 3 kisebb paradicsom
- 1tk só
- koriander levél
- menta levél
- basmati rizs (300 ml)
- víz (500 ml)
Az aludttejes, fűszeres mártáshoz:
- 150 ml aludttej (natúr joghurttal is helyettesíthető)
- 2 tk chili (piros)
- 1 tk koriander
- ¼ tk kurkuma
- 1 tk garam masala
Elkészítése:
1. A basmati rizst mossuk meg, majd áztassuk egy nagyobb tálban körülbelül 30 percig.
2. A tojásokat egészben főzzük meg. Ha elkészült, a héját távolítsuk el és 4-5 apró, hosszanti vágásokat ejtsünk tojásonként a felületén (Erre azért is van szükség, hogy a tojások a későbbi pirítás alatt egészben maradjanak.)
3. Szeljünk fel egy nagy fej lilahagymát. Törekedjünk arra, hogy a minél vékonyabb és nagyobb szeletekre sikerüljön.
4. Fogjunk egy serpenyőt és az imént vékonyra szelt lilahagymát 2 ek olajon pirítsuk szép barnára. Folyamatosan keverjük magas lángon, de figyeljünk, nehogy odaégjen. Ha kész, a barnára pirított hagymát félretesszük, csak később kerül felhasználásra.
5. Az előbb használt serpenyőben kicsit megpirítjuk a főtt tojásokat (alacsony lángon). Ehhez a serpenyő aljában megmaradt olajhoz adjuk a fűszereket (kurkuma, chili, só), alaposan összekeverjük. Az így kapott, sűrű "mártásba" jöhetnek bele a főtt tojások. Körülbelül 2 percig pirítjuk.
6. A kuktába öntjük a ghee-t (ha nem áll rendelkezésre, más zsiradékkal is helyettesíthető) és az olajat. Hozzáadjuk a fűszereket (fahéj, csillagánizs, kardamon, szegfűszeg, babérlevél) és két közepes lilahagymát, vékony szeletekre vágva. A hagymát aranybarna színűre pirítjuk.
7. A megpirított hagymához adjuk a felszelt zöld chilit. Lereszelt gyömbérből és fokhagymából 1/2 tk "pasztát" csinálunk, majd ez is mehet a kuktába. Közben folyamatosan kevergetjük, kicsit összedolgozzuk az alapanyagokat.
8. A paradicsomokat apró kockára vágjuk, majd mehetnek a kuktába. Addig főzzük, míg az ízek jól össze nem érnek, illetve a paradicsom is megpuhul. Ha már kezd püréssé válni, jöhet hozzá a só.
9. Egy kis keverőtálba tesszük az aludttejet (vagy natúr joghurtot), majd hozzáadjuk az őrölt fűszereket (chili, koriander, kurkuma, garam masala). Alaposan összekeverjük.
10. A keverőtálban összeállított mártást a kuktába öntjük és körülbelül 5 percig főzzük közepes lángon.
11. Fél csokor koriander zöldet és fél csokor menta levelet durvára vágunk, ezt követően mehet a kuktába. Összekeverjük majd 1 percig főni hagyjuk.
12. Jöhet a kuktába a 30 percig beáztatott rizs. Óvatosan keverjük össze a mártással, figyeljünk arra, hogy ne törjük szét a rizsszemeket a keverés során. Öntsük fel vízzel és szórjuk meg kis sóval.
13. A megpirított tojások mehetnek a rizs tetejére. Megszórjuk a korábban elkészített barna hagymaszeletekkel. Igény esetén akár pár apróra vágott koriander zölddel még díszíthetjük az ételünket.
14. Zárjuk le a kuktát és közepes lángon körülbelül 10 percig főzzük. Ezt követően még legalább 10 percig pihentessük, csak azt követően nyissuk ki a kuktát.
Az ételt melegen tálaljuk, fogyaszthatunk mellé salátát vagy akár raita-t (egy későbbi blogbejegyzésben ezzel az indiai étellel is megismerkedünk).
Kis “vizuális” segítség az Egg Biryani elkészítéséhez:
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: 21Frames.in/HomeCooking