Ázsiai karanténkonyha: Chicken Tikka Masala

2020-04-12 17:00 | #karanténkonyha #blog #india #chicken tikka masala #recept #naan #ázsiai ételek #videótár

Egy izgalmas új blogsorozatot indítunk! Ha szeretsz főzni, és már unod a konzervételeket, a paprikás krumplit és a darás tésztát, és szívesen kipróbálnál valami újat, tarts velünk! Hétről hétre friss receptekkel várunk.

A koronavírus-járvány következtében világszerte úgy tűnik, egy időre le kell mondanunk a külföldi utazásokról. Az egzotikus kirándulások helyett azonban az elkövetkező hetekben és hónapokban szeretnénk közelebb hozni hozzátok a kínálatunkból már jól ismert délkelet-ázsiai országokat – mint például Srí Lanka, a Maldív-szigetek, India, Thaiföld vagy Bali. Célunk, hogy felidézzük ezeknek a varázslatos helyeknek a hangulatát és élményeit, és kicsit elkalauzoljunk benneteket álmaitok úti céljaira.

Ebben lesz segítségünkre a gasztronómia. Mivel mostanában sokan a négy fal között töltik mindennapjaikat, és az otthonmaradás szabályait betartva több idő jut a konyhai kísérletezésre, miért ne próbálnál ki valami újat? Ha unod a megszokott fogásokat, kedvet kaptál az ázsiai konyha különleges ízeihez, vagy szeretnéd felidézni egy korábbi utazás kulináris élményeit, itt az alkalom – mi inspirációval és receptekkel segítünk!

Hétről hétre szeretnénk megosztani veletek néhány hagyományos ázsiai étel receptjét – a teljesség igénye nélkül –, remélve, hogy ezzel színesebbé tehetjük a mindennapjaitokat, és egy kis egzotikus hangulatot varázsolhatunk az otthonotokba. Addig is, míg újra eljön a délkelet-ázsiai utazások ideje, képzeljétek el magatokat egy eldugott tengerparti étteremben Srí Lanka homokos partjain, ahol már ismerős ételek kísérik a lenyűgöző élményeket.

El is érkezett az első Karanténkonyha recept! Kezdjük az indiai konyha egyik ikonikus fogásával, a csirke tikka masalával. Ez az ínycsiklandóan szaftos, gazdagon fűszerezett étel tökéletesen visszaadja a keleti konyha varázsát – hozzávalókban sem szűkölködik. Készíts elő egy tollat és papírt, hogy gyorsan lejegyezd, mire lesz szükséged a következő bevásárlás alkalmával, amikor kilépsz otthonról.

Indian Chicken Tikka Masala:

Hozzávalók:

- 600 g filézett csirkemell / csirkecomb
- olaj
- basmati rizs

A páchoz:

- 150 g natúr joghurt
- ½ tk őrölt kurkuma
- 1 tk fűszerpaprika / chilli (ízlés szerint)
- 1 tk garam masala
- 1 tk só
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db nagy adag gyömbér

A mártáshoz:

- 1 tk egész kömény
- 2-3 egész babérlevél
- 3-4 szem zöld/fekete egész kardamon
- 1 egész fahéj
- pár szem szegfűszeg

- 3 közepes vöröshagyma
- 1 kis darab zöld chilipaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes adag gyömbér
- 5 szem paradicsom

- 4 tk paradicsompüré
- 1 csokor koriender(zöld)

- 1 tk őrölt koriender
- 1 tk fűszerpaprika / chili (ízlés szerint)
- 1 tk garam masala
- ½ tk őrölt kurkuma

- 50 g kesudió
- 50 ml tej

- 1 nagy zöldpaprika
- 50 ml kókusztej

- só
- 1 tk cukor (opcionális)

Elkészítése: 

1. Első lépésként elkészítjük a pácot a csirkehúshoz. Egy keverőtálba tesszük a natúr joghurtot, majd hozzáadjuk a következő fűszereket (kurkuma, fűszerpaprika, garam masala, só). Jöhet reszelve a 4 gerezd fokhagyma és egy nagy adag gyömbér. Összekeverjük alaposan, majd a kockára vágott csirkehúsra kanalazzuk. Az alaposan bepácolt húst a hűtőbe hagyjuk pár órát (min. kettő óra, de akár egy teljes éjszaka is) pihenni.

2. Előveszünk egy kisebb tálat és a kesudiót a tejbe áztatjuk, erre majd később a mártáshoz lesz szükségünk.

3. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Kivesszük a hűtőből a bepácolt húst és egy kiolajozott tepsibe rakjuk, szépen elegyengetve. Betesszük a sütőbe körülbelül 20-25 percre, szép barna színűre sütjük.

4. Amíg a csirkehús a sütőben van, hozzákezdünk a mártás elkészítéséhez. Egy serpenyőbe olajat teszünk, majd hozzáadjuk az összekészített fűszereket (kömény, babérlevél, kardamon, fahéj, szegfűszeg). Két közepes méretű hagymát apró kockákra vágunk, majd jöhet a zöld chilipaprika is.

5. Az olajat elkezdjük hevíteni pár percig csak a hozzáadott fűszerekkel együtt. Miután a kellemes illatok felcsapnak a konyhában, belerakjuk az apróra vágott hagymát és 5-7 perc alatt közepes lángon teljesen átpirítjuk. Míg a hagyma készül, a fokhagymát és a gyömbért lereszeljük, a paradicsomot apró darabokra kockázzuk. Ha szép barnára színű már a hagymánk, akkor mehet hozzá a fokhagyma és gyömbér püré körülbelül egy percig, majd ezt követően az apróra vágott paradicsom. Összekeverjük alaposan és alacsony, közepes lángon, lefedve körülbelül 10-15 percig főzzük.

6. A szépen összeállt mártáshoz hozzáadjuk a 4 tk paradicsompürét és az apróra vágott koriander zöldet. Lefedjük, újabb 10 percig főzni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

7. Az újabb fűszerkeveréket (1 tk koriander, 1 tk fűszerpaprika, 1 tk garam masala, ½ tk kurkuma) hozzáadjuk a mártáshoz, majd összekeverjük. Az így kapott sötét színű massza ízekben és illatokban gazdag, ehhez jöhet a sütőből kivett, elősütött csirkehús.

8. A korábban tejbe áztatott kesudiót leturmixoljuk, majd az így kapott püré mehet is bele a mártásba. Ha szükséges, adjunk kis vizet a mártáshoz.

9. A megmaradt vöröshagymát félbevágjuk, majd nagyobb méretű darabokra vágjuk. Ezt tesszük a kimagozott zöldpaprikával is. Ha megvagyunk, mehet is a serpenyőbe, összekeverjük, hagyjuk kicsit főni. Végül hozzáöntjük a kókusztejet, összeforraljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, cukrozzuk, fűszerezzük.

A helyiek általában főtt rizzsel, chapati-val vagy naan kenyérrel fogyasztják. De fel lehet dobni pár lila hagymakarikával, friss joghurttal is az amúgy sem ízszegény ételt. (A chapati és naan kenyérrel is hamarosan megismerkedünk, mert amennyire egyszerű étel, annyira jól passzol számtalan indiai fogáshoz, mint például a Chicken Tikka Masala-hoz.)

Ha inkább a szemednek jobban hiszel, itt egy videó is az étel elkészítéséről:

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: Chetna Makan / Jamie Oliver