Ázsiai karanténkonyha: Chicken Tikka Masala

2020-04-12 17:00 | #karanténkonyha #blog #india #chicken tikka masala #recept #naan #ázsiai ételek #videótár

Új „blogsorozatba” kezdünk. Ha szeretsz főzni és unod már a konzerv ételeket, paprikás krumplit, darás tésztát, érdekelnek az újdonságok, gyere és csatlakozz! Hétről hétre új receptekkel várunk.

A koronavírus járvány okozta helyzet miatt világszerte a külföldi kirándulásokat egy rövid időre sajnos úgy tűnik szüneteltetni kell. Egzotikus utazások híján addig is megpróbáljuk az elkövetkező hetekben, hónapokban kicsit közelebb hozni, bemutatni a kínálatunkból már jól ismeret délkelet-ázsiai országokat (Srí Lanka, Maldív-szigetek, India, Thaiföld, Bali, stb.) és felidézni az ottani hangulatot, élményeket.

Ebben nyújt segítséget nekünk többek között majd a gasztronómia. Mivel a legtöbb ember a napjait a négy fal közé bezárva tölti, a javaslatoknak megfelelően otthon marad, több ideje van akár a konyhában való tevékenykedésre is. Ha szívesen kipróbálnál valami új ételt, unod már a régi „étlapot”, kedvet kaptál netán az ázsiai konyhához, szeretsz kísérletezni, felidéznéd valamelyik korábbi utazásotok kulináris élményét, mi segítünk.

Hétről hétre próbálunk pár tradicionális ázsiai étel receptjét összegyűjteni Nektek a teljesség igénye nélkül, reméljük ezzel kicsit sikerül színesebbé tenni a napjaitokat, az otthonotokba csempészni kis egzotikus élményt. Hamarosan pedig ismét jöhetnek a délkelet-ázsiai utazások és ezzel együtt a vacsorák már az ismert ételekkel az eldugott, kis tengerparti éttermekben például Srí Lanka tengerpartján…

Itt is az első „Karanténkonyha” recept, kezdjük az indiai konyhaművészet egyik ismert ételével a csirke Tikka Masala-val. Igazi szaftos, fűszeres étel, ami a keleti konyhát jellemezve nem szerénykedik hozzávalókban. Jobb is ha fogsz egy tollat gyorsan és jegyzetelsz, mit is kell beszerezni a következő bevásárlás során, mikor kimozdulsz otthonról.

Indian Chicken Tikka Masala:

Hozzávalók:

- 600 g filézett csirkemell / csirkecomb
- olaj
- basmati rizs

A páchoz:

- 150 g natúr joghurt
- ½ tk őrölt kurkuma
- 1 tk fűszerpaprika / chilli (ízlés szerint)
- 1 tk garam masala
- 1 tk só
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db nagy adag gyömbér

A mártáshoz:

- 1 tk egész kömény
- 2-3 egész babérlevél
- 3-4 szem zöld/fekete egész kardamon
- 1 egész fahéj
- pár szem szegfűszeg

- 3 közepes vöröshagyma
- 1 kis darab zöld chilipaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes adag gyömbér
- 5 szem paradicsom

- 4 tk paradicsompüré
- 1 csokor koriender(zöld)

- 1 tk őrölt koriender
- 1 tk fűszerpaprika / chili (ízlés szerint)
- 1 tk garam masala
- ½ tk őrölt kurkuma

- 50 g kesudió
- 50 ml tej

- 1 nagy zöldpaprika
- 50 ml kókusztej

- só
- 1 tk cukor (opcionális)

Elkészítése: 

1. Első lépésként elkészítjük a pácot a csirkehúshoz. Egy keverőtálba tesszük a natúr joghurtot, majd hozzáadjuk a következő fűszereket (kurkuma, fűszerpaprika, garam masala, só). Jöhet reszelve a 4 gerezd fokhagyma és egy nagy adag gyömbér. Összekeverjük alaposan, majd a kockára vágott csirkehúsra kanalazzuk. Az alaposan bepácolt húst a hűtőbe hagyjuk pár órát (min. kettő óra, de akár egy teljes éjszaka is) pihenni.

2. Előveszünk egy kisebb tálat és a kesudiót a tejbe áztatjuk, erre majd később a mártáshoz lesz szükségünk.

3. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Kivesszük a hűtőből a bepácolt húst és egy kiolajozott tepsibe rakjuk, szépen elegyengetve. Betesszük a sütőbe körülbelül 20-25 percre, szép barna színűre sütjük.

4. Amíg a csirkehús a sütőben van, hozzákezdünk a mártás elkészítéséhez. Egy serpenyőbe olajat teszünk, majd hozzáadjuk az összekészített fűszereket (kömény, babérlevél, kardamon, fahéj, szegfűszeg). Két közepes méretű hagymát apró kockákra vágunk, majd jöhet a zöld chilipaprika is.

5. Az olajat elkezdjük hevíteni pár percig csak a hozzáadott fűszerekkel együtt. Miután a kellemes illatok felcsapnak a konyhában, belerakjuk az apróra vágott hagymát és 5-7 perc alatt közepes lángon teljesen átpirítjuk. Míg a hagyma készül, a fokhagymát és a gyömbért lereszeljük, a paradicsomot apró darabokra kockázzuk. Ha szép barnára színű már a hagymánk, akkor mehet hozzá a fokhagyma és gyömbér püré körülbelül egy percig, majd ezt követően az apróra vágott paradicsom. Összekeverjük alaposan és alacsony, közepes lángon, lefedve körülbelül 10-15 percig főzzük.

6. A szépen összeállt mártáshoz hozzáadjuk a 4 tk paradicsompürét és az apróra vágott koriander zöldet. Lefedjük, újabb 10 percig főzni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

7. Az újabb fűszerkeveréket (1 tk koriander, 1 tk fűszerpaprika, 1 tk garam masala, ½ tk kurkuma) hozzáadjuk a mártáshoz, majd összekeverjük. Az így kapott sötét színű massza ízekben és illatokban gazdag, ehhez jöhet a sütőből kivett, elősütött csirkehús.

8. A korábban tejbe áztatott kesudiót leturmixoljuk, majd az így kapott püré mehet is bele a mártásba. Ha szükséges, adjunk kis vizet a mártáshoz.

9. A megmaradt vöröshagymát félbevágjuk, majd nagyobb méretű darabokra vágjuk. Ezt tesszük a kimagozott zöldpaprikával is. Ha megvagyunk, mehet is a serpenyőbe, összekeverjük, hagyjuk kicsit főni. Végül hozzáöntjük a kókusztej, összeforraljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, cukrozzuk, fűszerezzük.

A helyiek általában főtt rizzsel, chapati-val vagy naan kenyérrel fogyasztják. De fel lehet dobni pár lila hagymakarikával, friss joghurttal is az amúgy sem ízszegény ételt. (A chapati és naan kenyérrel is hamarosan megismerkedünk, mert amennyire egyszerű étel, annyira jól passzol számtalan indiai fogáshoz, mint például a Chicken Tikka Masala-hoz.)

Ha inkább a szemednek jobban hiszel, itt egy videó is az étel elkészítéséről:

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: Chetna Makan / Jamie Oliver