Az indiai konyhaművészet

2019-05-16 15:35 | #konyha #ételek #fűszerek #gasztronómia #samosa #chapati #rizs #curry #blog #india

A legtöbb Indiába látogató turistát kellemes meglepetésként éri a kiválóbbnál kiválóbb ételek hatalmas választéka. Északról dél felé haladva jelentős regionális változékonyság figyelhető meg.

A legtöbb Indiába látogató turistát kellemes meglepetésként éri a kiválóbbnál kiválóbb ételek hatalmas választéka. Északról dél felé haladva jelentős regionális változékonyság figyelhető meg. Északon, ahol jelentős a mogul konyha befolyása, főként húst esznek. A hangsúly elsősorban a fűszerezésen van. Itt kevesebb rizst, inkább gabonát és kenyeret fogyasztanak. Ahogy dél felé haladunk, egyre több rizst, zöldséges ételt esznek, s a „karik” (szószok) egyre csípősebbek, néha rendkívül erősek.

Valamennyi étel elengedhetetlen része a rizs, nélküle főétkezés szinte elképzelhetetlen. Az asztalra kerülő zöldséges ételek összetétele évszakonként és tájegységenként változik, de közöttük legtöbbször megtalálható a hüvelyesekből készült „dál” és a rendszerint valamilyen hűsítő hatású, emésztést elősegítő joghurtkészítmény. A főmenük mellett mindig fogyasztanak remek snack-eket, rágcsálnivaló pirított magvakat és utánozhatatlan ízű kalóriadús édességeket.

 

Észak-Indiában gyakoriak a húsételek, például a vastagon krémes mughal bárány- és a csirkekarik, a fűszeres húsgombócok rizses joghurtban. Kedvelik a tandoori csirkét, a húst vagy a halat, ezt agyagkemencében sütik meg. Népszerű főétel a biryani (sült rizs, sáfrányos zöldséges marinált bárányhús) és vegetáriánus változata, a pulao, amihez különféle kebabokat adnak. Legnépszerűbb kenyerük a chapati. A vegetáriánusok két fő étele a bhaji és a bharta. A töltött samosa-k és a panírozott pakora-k ugyancsak az északiak specialitása.

 

A kelet-indiai vagy bengáli konyha híres remek halételeiről és tengeri különlegességeiről. Legismertebb karijuk a malai kofta, amit rákból és kókuszdióból készítenek. Elsősorban azonban édességeik növelik az indiai konyha hírnevét. Az édesített joghurtból és túróból készült édességek közül a legnevezetesebb a sandes, rasgulla, ras malai és a gulab jamun.

Nyugat-Indiában a tengerparton hal és kagylófélék széles választéka vár. A legismertebb a Bombayi-kacsa, ami tulajdonképpen sült hal, és az indiai lazac vagy a párszi ételek közül a dhansak (nyitott száj), a kaviáros rizs. Az étkezést valamilyen kalóriában gazdag édesség, barfi, dudh park vagy jalebi zárja.

Dél-Indiában a fő fogás a különböző karis zöldségekkel tálalt főtt rizs, ami ezen a vidéken a legfűszeresebb és legcsípősebb. Zöldségből készült fő specialitásuk a sambhar idli és kachori. Kedvelt az ostya vékonyságú palacsinta, és Indiában csak ezen a vidéken ihatunk a mi ízlésünknek megfelelő kávét.

Számunkra szokatlan jelenség, hogy még a legelegánsabb étteremben is sokan esznek kézzel. Ez nem illetlenség, hanem ősi hagyomány, mi is nyugodtan kipróbálhatjuk. Egyre azonban ügyeljünk: mindig csak a jobb kezünket használjuk!