Virágzik a rhododendron a Himalájában

2020-05-13 14:00 | #blog #india #himalája #rhododendron #tavasz #virágzás #természet #rózsaszín

Az idei évben sajnos csak a hegyekben élő lakosság lehet a szemtanúja ennek a csodának. Éledezik a természet Indiában is, most épp rózsaszínbe burkolóztak a hegyoldalak. Hoztunk pár szép képet, ha kíváncsi vagy, kattints ide!

A rhododendron (magyar nevén havasszépe) a Távol-Keletről származik, de napjainkra közel 800 fajta él már a Föld északi felén, Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. A világ legszebb virágú díszcserjéi közé tartoznak, egyes típusai különböző színűek lehetnek, fehértől egészen a bíborpirosig. Félárnyékban, ritkásan álló, ligetes lombos fák és hosszú tűlevelű fenyők között érzi legjobban magát. A legtöbb cserjét Kínában, Japánban és Indiában, kiváltképp a Himalája lejtőin találjuk.

Míg a fél világ karantén alatt van, addig a Himalájában valami meseszép dolog történik ezekben a hetekben. A hegyoldalak virágruhába öltöznek és egy egészen más oldalát mutatja meg a táj. Ha virtuálisan is, de most próbálunk egy kis tavaszi hangulatot csempészni mindenki otthonába ezekkel a színes képekkel:

A helyieknek a növény a megélhetést is jelenti, mert virágából például lekvárt, chutney-t (fűszeres szósz), teát, juice-t és borokat is készítenek, melyek a helyi falvakban megvásárolhatók. Állítólag nagyon jótékony hatása van az egészségre, kimondottan jó fejfájásra, gyulladásra és bakteriális és gombás fertőzések kezelésére. Tehát elmondható a rhododendronról, hogy nem csak szép, de hasznos növény is.

Jövőre már mi is a helyszínről – akár Indiában - csodálhatjuk meg ezt az egyedülálló természeti szépséget. Gyalogtúránk végezte után, az árnyékban megpihenve, rhododendron teát szürcsölve legeltethetjük szemünket a gyönyörű rózsaszín tájon.

Addig is Magyarországon a legnagyobb állományai a Jeli és Kámoni arborétumban tekinthetők meg. 

Irány a természet!