Srí Lankán hol találkozhatunk elefánttal?

2020-05-12 10:00 | #blog #srílanka #elefánt #nemzetiparkok #yala #udawalawe #minneriya #wilpattu

Van néhány dolog, ami idővel Srí Lanka nevével szinte összeforrt. Ilyen például a gyönyörű tengerpartja, a világhírű teája, a krikett és persze az itt élő nagy számú elefánt populáció. De ők hol is laknak? Mutatunk pár tuti helyet!

Srí Lanka életében nagy szerepet töltenek be az elefántok és azok szeretete. Az ország szinte minden részén összetalálkozhatunk velük - még akár olyan helyeken is, ahol nem is számítanánk rá (lásd lentebb a képen) - utazásunk során. Viszont szerintünk az a legjobb, ha természetes élőhelyükön keressük fel őket. Szerencsére több olyan nemzeti park is található Srí Lankán, ahol szabadon, kint a vadonban, viszonylag nagy számban előfordulnak.

Az alábbi videón ahogy a Jetwing Yala  hotel egyik rendszeres látogatója be szeretett volna jelentkezni, de szerencsétlenségére a lakosztály pont foglalt volt :) A szállodának egyébként két elefánt is állandó vendége :)

De melyek is ezek a nemzeti parkok és mit érdemes róluk tudni röviden? Nézzük meg őket szép sorban:

Minneriya & Kaudulla Nemzeti Park:

Igazából két, külön nemzeti parkról beszélhetünk, melyek egymás szomszédságában, Sigiriya és Polonnaruwa települések közelében helyezkednek el. Ha ellátogatunk a népszerű oroszlánsziklához és a szingaléz romvároshoz, akkor semmiképp ne hagyjuk ki ezt a látnivalót sem. A hatalmas sík terület igazi "játszótere" az itt élő elefánt populációnak, köszönhetően a két nemzeti park "egyesülésének". A száraz időszakban (augusztus) nem ritka a nagy csordába verődött elefántok vonulása a parkok területén, ezt nevezik Elephant Gathering-nek azaz a nagy Elefánt Összejövetelnek. Ilyenkor a szerencsésebbek akár több száz elefántot is láthatnak menetelni a mezőkön.

Wilpattu Nemzeti Park:

Srí Lanka legnagyobb és egyben legrégebbi nemzeti parkja. Nevét az itt található 106 darab "willus"-ról (természetes tavak) kapta. Talán ennek is tudható be a sikere az elefántok körében, akik szívesen időznek ezen tavak valamelyikében. Az utóbbi időben nagy erőfeszítéseket tesz a nemzeti park, hogy a leopárd populációt is növelje. Így az igazán szerencsések akár mind a kettővel is találkozhatnak látogatásuk során.

Lahugala Kitulana Nemzeti Park:

Az előző társával szemben, ő Srí Lanka legkisebb nemzeti parkja címével büszkélkedhet. Mindössze 20 perc vezetésre található a tengerparttól, Arugam Bay-tól. Tökéletes kirándulós program, ha esetleg meguntuk volna a strandolást. Egy igazi eldugott gyémánt, elefántokkal, madarakkal és kevés turistával.

Udawalawe Nemzeti Park:

A nemzeti park különlegessége, hogy itt található az Elephant Transit Home is, ami sérült, árván maradt elefántok gondozásával foglalkozik. Felépülésüket követően pedig visszaengedik őket a vadonba, fennállása óta több mint 250 elefánt élvezte a vendégszeretetüket. Ha szeretnél, a hivatalos weboldalukon keresztül akár Te is "örökbe fogadhatsz" egy igazi ormányost!

Yala Nemzeti Park:

Végére hagytuk Srí Lanka legnépszerűbb nemzeti parkját. Sikerét az itt élő "nagy hármasnak" köszönheti. Ők pedig nem mások, mint az elefántok, a medvék és a leopárdok. Méretét tekintve kisebb, mint a Wilpattu Nemzeti Park, mégis közkedvelt hely az elefántok körében. Ha szerencsések vagyunk, akkor a hajnali szafari során akár igazi csúcsragadozókba is belefuthatunk az elefántok mellett. Turisták ezrei keresik fel Yala-t az itt élő nagy számú leopárd populáció miatt, ezért jó, ha már korán kimegyünk a parkba, így talán elkerülhetjük a tömeget.

Forrás: lovesrilanka.org