Hollywood után egy kis Bollywood?

2020-05-02 11:00 | #blog #india #bollywood #eznemhollywood #karantén #onlinefilmek #Shah Rukh Khan #videótár

Már meguntad a hollywoodi filmeket a karantén ideje alatt és valami igazán különlegesre vágysz? Gyere és ismerkedj meg az indiai filmgyártás pár remek alkotásával. Ajánlunk figyelmedbe pár bollywoodi filmet, tele zenével, tánccal.

Mi az a Bollywood? Honnan is jött ez a kifejezés? Egészen az 1970-es évekig kell visszamennünk, ha erre választ szeretnénk kapni, ugyanis azóta hívják Bollywood-nak a hindi nyelvű filmgyártás egyik legnagyobb központját Mumbai-ban. Maga a kifejezés a Bombay (Mumbai korábbi neve) és a Hollywood szavak összevonásából keletkezett.

Körülbelül erre az időszakra tehető az is, hogy India átvette Amerikától a világ legnagyobb filmgyártó országának címét. Ezt az elismerést a mai napig őrzi. 2017-ben például közel kétezer filmet mutattak be Indiában, szemben az USA mozikba került 125 alkotással. (Persze a magasabb jegyárak miatt a bevételben továbbra is Amerika vezet.) Ezek között természetesen van máshol gyártott hindi, illetve tamil, telugu, stb nyelvű mozifilmek is. Általánosságban viszont elmondható az, hogy Bollywood-ban körülbelül háromszor annyi film készül évente, mint Hollywood-ban.

A bollywoodi filmek döntő többségben eltérnek az általunk megszokott filmstílustól, a szereplők gyakran énekelnek illetve perdülnek táncra a filmek egy-egy jelenetében, érzelmileg túlfűtöttek, végtelenül romantikusak.

De jöjjenek a filmek és a bollywoodi sztárok :

Chennai Express (2013)
(magyar feliratos)

Trailer:

Rahult szülei halálát követően nagyszülei nevelték fel. Egy nap váratlanul meghal nagyapja is. Utolsó kívánsága az volt, hogy Rameshwaramban helyezzék végső nyugalomra. A felnőtt, negyvenévesen is mihaszna Rahulnak semmi kedve az ország másik felébe utazni a hamvakkal. Barátai javaslatára mégis vonatra száll, ám az úti cél Goa, ahol ledér lányok társaságában tervezik múlatni az időt. A vonaton Rahul megismerkedik egy maffiafőnök gyönyörű lányával, aki rákényszerített házassága elől menekül.

>>Film letöltése<<

>>Online verzió<<

Jab Tak Hai Jaan (2012)
(magyar feliratos)

Trailer:

Samar Anand (Shahrukh Khan) az indiai hadsereg bomba elhárító csapatának tagja, aki a legtöbb bomba hatástalanításának a rekordját tartja. Mikor találkozik Akirával (Anushka Sharma), aki National Geographic gyakornoka, véletlenül hozzájut Anand naplójához és elkezdi olvasni, melyben nem más, mint Samar londoni élete és szerelmi története van, még mielőtt belépett volna a hadseregbe. Megtudja, hogy szerelme, Meera (Katrina Kaif) miatt lett tagja a bomba elhárítási osztagnak, hogy mindennap szembe nézzen és dacoljon a halállal. Akira készít egy dokumentumfilmet Samarról és Samarnak ismét Londonba kell utaznia a bemutató miatt. De megérkezésekor baleset éri. Fejsérülése miatt részleges amnéziája lesz és élete utolsó 10 évére nem emlékszik. Vajon most Meera és ő egymásra találnak?

>>Film letöltése<<

>>Online verzió<<

Jab Harry Met Sejal (2017)
(magyar feliratos)

Trailer:

A legvégül egy olyan film, aminek van magyarországi vonatkozása is. Bollywood sztárjai Budapesten jártak, mivel a film bizonyos részei itt kerültek felvételre.

A film Harry és Sejal európai találkozását mutatja be. Miközben Sejal eljegyzési gyűrűjét keresik, Harry jobban megérti, hogy mi is a szerelem, Sejal pedig megtapasztalja, hogy milyen szabadon és biztonságban élni.

>>Film letöltése<<

>>Online verzió<<

Jó szórakozást kívánunk!

Forrás: Hundia.hu