Srí Lanka leghíresebb teái

2019-05-16 01:53 | #srílanka #tea #nuwaraeliya #ceylon #teaültetvény #dilmah #mlesna #blog #videótár

Ha valaki igazi, valódi teát szeretne inni, mindenképp ki kell próbálnia Srí Lanka teáit! A kézzel szedett leveleket a ceyloni teagyárak még most is zömében a hagyományos munkafolyamatok szerint dolgozzák fel.

A tea rövid története:

Kr.e. 2737-ben Shen Nong kínai császár elrendelte, hogy a vizet fogyasztása előtt forralják fel, az esetleges betegségek elkerülése végett. A fennmaradt történetek szerint, a császár egy kiránduláson a szabadban forralta vizét, amikor is tea levelek hullottak az edényébe. A kíváncsi, folyton kísérletező császár pedig megkóstolta. Ízlett neki és így lett „felfedezve” a tea.

„Shen Nong császár természetesen nem létezett, i.e. 2737-ben még egyáltalán nem volt Kína (kb. 1200 évvel később kezd lenni), tehát nyilván semmilyen rendeletet sem adott ki. A Han-kori (i.e. 221-i.sz. 220) kínai legendák szerint viszont ez a mítikus uralkodó (a nevének jelentése kb. „isteni földműves”) állítólag saját maga próbálta ki a különböző növényeket, hogy rájöjjön, melyik hasznos és melyik mérgező (naponta állítólag 72-szer kapott mérgezést), majd ezt (és a földművelés egyéb fortélyait) megtanította az embereknek. Valószínűleg ezzel a tevékenységével függ össze, hogy később kapcsolatba hozták a gyógyászattal, illetve a növényekkel való bensőséges kapcsolata vezethetett a tea-mítoszhoz, ami viszont semmilyen korai forrásban nem jelenik meg. Egy i.sz. 6. századi szerző (Tao Hongjing) említi, hogy a teával próbálta ellensúlyozni a (fent említett) gyakori mérgezést. (Kósa Gábor szíves közlése) „ – forrás www.1000tea.hu

Kr.e. 53. Wu Li Zhen kezdi el termeszteni az Édes Harmat nevű teát Mengshan-ban. Későbbi évszázadokban megkezdődik a kereskedelem, kezdetben az elszegényedett, tönkrement kereskedők árulták. Majd a tea átkerült Japánba. 1191-ben Eisei Myoan szerzetes megírta az első teáskönyvet, a Kissa Yojokit.

A 16. században a portugál kereskedők behozzák a japán teát Európába, ahol egy század leforgása alatt elterjedt Hollandiában, Angliában, Franciaországban és Olaszországban is.

1860-as években Sri Lankán - akkori nevén Ceylonban – a kávéültetvényeket elpusztítja a kávé rozsdagomba, és a teatermesztésre térnek át. Az első ültetvényt a skót származású James Taylor hozta létre 1867-ben.

A Ceylonban termesztett teafajták hamar a legkedveltebb teák közé kerültek, a minőségük és a sokféleségük miatt egyaránt keresettek az egész világon. Sri Lankán a talaj, az eső és a napsütés a megfelelő éghajlatot biztosítja a teatermesztéshez.

Ma Ceylon két leghíresebb tea márkája a Mlesna és a Dilmah.

Dilmah
 

A Dilmah cégalapítója, Merril J. Fernando azt tartotta fontosnak, hogy visszatérjenek az eredeti ceyloni teakészítés gyökereihez. Fiaival azt tűzte ki célul, hogy a valódi teát eljuttassák a fogyasztókhoz.

”A Dilmah termékek kizárólag eredeti ceyloni teát tartalmaznak, amelyet a frissen, csakis kézzel szüretelt tealevelekből csomagolnak Srí Lankán. A szigorú előírásoknak megfelelően hetente 10000 mintát kóstolnak a teakóstolók, hogy megtalálják a legfinomabb ízűeket. Ügyelnek arra is, hogy a frissen leszedett tea megtartsa frissességét, amelyet a vákuumcsomagolás biztosít. Fontos azonban kiemelni, hogy – ellentétben a borokkal – a tea idővel veszít a minőségéből, az egészségre gyakorolt kedvező hatásaiból, ezért a Dilmah teát legkésőbb 15 nappal a szedés után becsomagolják. A máshol készített teák esetén akár fél-egy év is eltelhet, mire a tealeveleket elszállítják, csomagolják és a szupermarketbe kerülnek.”

MlesnA


”A Sri Lanka-i, 1983-ban alapított MlesnA (Ceylon) Ltd., több éves múlttal rendelkező tea feldolgozó üzem. A világ közel 60 országába, köztük számos európai országba exportálja termékeit. A termékek híresek minőségükről és exkluzív csomagolásukról, valamint több mint 60 díjat nyertek, közöttük az Asia Star díjat is.

A MlesnA(Ceylon) Ltd. teagyár szigorú minőségi követelmények betartásával, kiemelkedő szakértelemmel gyártja a termékeit, rendelkezik az Európában is elfogadott tanúsítványokkal. Az üzem közvetlenül a teaültetvények mellett van, hogy a tealevelek minél hamarabb feldolgozásra kerüljenek. Ez nagyon fontos, mert a legkiválóbb tealevelekből úgy lehet igazán jó minőségű teát gyártani, ha a feldolgozás gyors és szakszerű.”

Források: 

https://www.dilmahtea.hu/index.jsp?id=3&akt=3

https://mlesnatea.hu/index.php

https://1000tea.hu