Mauritius egyik csodája, a Hétszínű föld

2020-05-19 10:00 | #blog #mauritius #utazás #kirándulás #7színűföld #the seven colored earth #chamarel #vízesés

Az Indiai-óceánban található sziget számtalan természeti látványossággal büszkélkedhet, de ezek közül egy biztosan kitűnik a többi közül, a színével. Egy igazi csodának lehetünk a szemtanúi, de hogyan is keletkezett, ennek jártunk utána.

Mauritius "szigetén" több millió éve komoly vulkáni tevékenység folyt, mely mondhatni komoly nyomokat hagyott maga után. Maga a hely is sorozatos vulkánkitörések, kőzetlemez torlódások és csúszások következményeként keletkezett. Így a fehér homokos tengerpart és a zöldellő pálmafák mellett, akár több geológiai érdekességgel is találkozhatunk a nyaralásunk alatt. Jelenleg nincs már aktív tűzhányója, viszont a szomszédos Reúnion-ban még van.

A sziget délnyugati részén fekvő kisváros, Chamarel igazi kirándulóhelynek számít Mauritius-on, évről – évre egyre több turista látogat el ide. A település elsődleges látnivalója, az úgynevezett "Hétszínű föld" (The Seven Colored Earth), mely egy zöld, erdős terület kellős közepén fekszik. Nevét a hét különböző színben (piros, barna, bordó, zöld, sárga, kék, lila) pompázó dűnéiről kapta.

De mitől is alakult ki ez a színkavalkád? 

Ennek geológiai oka van. Az itt található föld vulkáni eredetű, mely vas- és alumínium-oxid tartalma magas. A vas vörösre és barnára, míg a az alumínium kékre és lilára festette a vulkáni működés során keletkezett üledékes agyagrétegeket. A dűnék hullámzó formáit a víz vájta ki több ezer év alatt.

A színárnyalatok pedig feltehetőleg az eső és a hőmérséklet változás együttes munkájának köszönhetjük, így a napsugaras időben akár mind a hét színt megszámolhatjuk a kopár területen. 

A kialakult színpompás dűnék nagyon ellenállónak bizonyulnak 1879-es felfedezésük óta, mert a Mauritiusra jellemző trópusi ciklonok sem tudtak eddig még jelentősebb kárt tenni bennük. Igaz, a látogatók nem is mászhatnak fel a dűnékre, csak a speciális faburkolaton közlekedhetnek. Megnyugtató, így akár a bakancslistánk végére is kerülhet a hely felkeresése.

Ha már itt vagyunk, akkor célszerű ellátogatni a közeben lévő Chamarel vízeséshez is. A több mint 100 méterről lezúduló víztömeg biztosan még színesebbé teszi az amúgy sem fakó napunkat. 

Akiket még nem sikerült meggyőzni a Mauritius szépségéről, ők mindenképp figyeljék a későbbi bejegyzéseinket, mert van még pár csodás hely a tarsolyunkban :)