Dél-India / Spirituális dél-indiai körutazás meditációval és jógával

Árkalkuláció

Tamilnádu egyik jelentős aspektusa spirituális életnek a hagyományos hindu vallás és a templomok kultusza. A területen megtalálható több száz ősi templom, amelyek többnyire a hindu istenségeknek, mint például Visnu, Siva, Krisna vagy Durga szenteltek. Ezek a templomok olyan helyek, ahol az emberek elmélyülhetnek az isteni imádatban, részt vehetnek szertartásokban és tapasztalhatják a vallási ünnepségek misztikus hangulatát.

Az utazás során megismerkedhetsz Tamilnádu gazdag kulturális örökségével is. Élvezd a bharatnatyam tánc és a karnatikus zene lenyűgöző előadásait, melyeket a régióban élő művészek adnak elő. Ismerd meg a tamil irodalom és költészet mélységeit, és fedezd fel a régió híres költőinek és íróinak alkotásait. Ez az út nem csak egy kulturális és spirituális utazás, hanem egy olyan lehetőség, amely lehetővé teszi számodra, hogy közelebb kerülj a belső valóságodhoz és megtapasztald a szellemi növekedés lehetőségét. Tarts velünk, és fedezzük fel Dél-India spirituális mélységeit!

A körutazás állomásai: CHENNAI | KUMBAKONAM | RAMESWARAM | KARAIKAL | CHIDAMBARAM | THIRUVANNAMALAI | MAHABALIPURAM

Megjegyzés: A szállodai elhelyezés esetleges változásának jogát fenntartjuk! Változás esetén hasonló vagy magasabb kategóriájú szállodákban történik az elhelyezés.

1. NAP: INDULÁS BUDAPESTRŐL

Az utazáshoz minimum 180 napig érvényes útlevél szükséges. Magyar állampolgárok vízum birtokában utazhatnak Indiába. Az ügyintézést irodánk végzi. Kötelező védőoltás nincs (Covid ellen sem), a higiénés viszonyok jók. A Qatar Airways menetrendszerinti járataival utazunk. 2024. január 21-én, 12:00-kor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren találkozunk.

A körutazás állomásai: CHENNAI | KUMBAKONAM | RAMESWARAM | KARAIKAL | CHIDAMBARAM | THIRUVANNAMALAI | MAHABALIPURAM

2. NAP: CHENNAI - A FELFEDEZÉSRE VÁRÓ CSODÁK

Érkezés Chennai repülőterére. A reptérről kifelé jövet, a kijáratnál munkatársunk várja majd az Aamantaran Travel táblájával. Képviselőnk ezután hagyományos indiai módon, virágkoszorúval és tilakkal a homlokán üdvözli, mivel Indiában az a mondás járja, hogy: „Atithi Devo Bhava”, ami azt jelenti, hogy „A vendég egyenértékű Istennel”. A virágkoszorút és a tilakot általában a tisztelet és a becsület jelképeként ajánlják fel. Ettől pedig igazán különlegesnek érezheti magát a vándor.

Ezt követően kényelmes transzfert biztosítunk a szállodába. Képviselőnk segít a zökkenőmentes bejelentkezésben, majd pedig ezt követően el lehet foglalni az elegáns szobát.

Később felfedezzük a híres Szent György-erődöt, egy történelmi és kulturális ikont, amely mélyen gyökerezik a város múltjában. Az erőd egy hatalmas, masszív építmény, amely impozánsan emelkedik a tengerpart mentén. Az erőd építése 1640-ben kezdődött, a britek kezdeményezésére, és az angol gyarmati időszak egyik legfontosabb emléke. Az eredeti célja az volt, hogy megvédje a kikötőt és a kereskedelmi központot a támadásoktól. Az épületet több évszázadon át folyamatosan bővítették és átépítették, hogy alkalmazkodjon az idők változásaihoz. Az erődítményben történelmi épületek, udvarok és emlékművek találhatók. Az erőd kapuja előtt található a híres Szent György-szobor, amely emlékeztet a kolonizációra és az angol uralomra.

Az erőd területén több jelentős épület is található. Ezek közé tartozik a Szent Mária-templom, amely a koloniális idők egyik legrégebbi anglikán temploma Indiában. A templom mellett áll az angol parókia épülete, amely egykor a brit parancsnok rezidenciájaként szolgált. Az erőd falain belül sétálva, lenyűgöző kilátást élvezhetünk a tengerre és a kikötőre, miközben bepillantást nyerhetünk a múltba és az angol gyarmati idők világába.

Ezután irány a Legfelsőbb Bíróság épülete. Egy lenyűgöző alkotás, amely az igazságszolgáltatás és a jogrendszer jelképeként áll azon a helyen, ahol a törvények formálódnak és végrehajtódnak. Az épület egyedülálló indo-szaracén stílusban épült, s a város egyik kiemelkedő műszaki és építészeti remekműve. Az épület építése 1892-ben kezdődött, és 1928-ban fejeződött be. A tervezők ügyeltek arra, hogy a helyi hagyományokat és stílusokat tükrözzék az épületben, és a szép részletek, díszítések lenyűgöző látványt nyújtanak. Az épület homlokzatán számos íves ablak, faragott oszlop és gazdag ornamentika található, amelyek a helyi művészet és kultúra inspirációit hordozzák.

Következő állomásunk a Kapaleshwara templom. Egy spirituális oázis, amely ősi és mély érzelmeket hordoz. Ez a lenyűgöző építmény dravida stílusban épült, és az egyik legrégebbi templom Madrason. Amikor belépsz a templomba, azonnal magával ragad a szent atmoszféra és a vallási tisztelet hangulata. A templom fő fókuszpontja Siva isten tisztelete, aki az indiai mitológiában az istenségek egyik legmagasabbja. A Kapaleshwara templom az isten hatalmát, méltóságát és végtelenségét hivatott megjeleníteni. Az épület bejárata előtt egy hatalmas torony magasodik, amely díszes szobrokkal és faragott részletekkel gazdagon díszített. A Kapaleshwara templom különleges légkörét fokozza a mantrakórus és a szent zene, amelyek áthatják az épületet. A vallásos ceremóniák és fesztiválok idején a templom teljes pompában ragyog, amikor a hívők és a látogatók összegyűlnek, hogy részt vegyenek az ünneplésben és a vallási hagyományokban. A templom környezete is hozzájárul a spirituális élményhez. Az épület mellett szent tavak és medencék találhatók, amelyekben a hívők fürödhetnek és megtisztíthatják magukat. Az ősi hiedelem szerint a víz ereje és tisztító hatása segít a lelki megtisztulásban és a test-lélek harmónia elérésében.

Végül, de nem utolsó sorban ellátogatunk a Nemzeti Múzeumba, amely egy kulturális gyöngyszem, gazdag történelmi és művészeti kincsekkel. Az épület impozáns megjelenése és a benne található kiállítások sokszínűsége egyaránt vonzza a helyi és külföldi látogatókat. Az épületet 1851-ben alapították, ám azóta is folyamatosan gyarapítják a gyűjteményt. A múzeum tágas termeiben rengeteg kiállítási tárgy található, amelyek bemutatják India gazdag történelmét, kultúráját és művészetét. Vacsoránk és szállásunk a Raj Park Hotelben lesz.

3-4-5. NAP: KUMBAKONAM – AZ ŐSI TEMPOMVÁROS DÉL-INDIAI VARÁZSA3. NAP: 

3. nap: Reggeli után Kumbakonamba visznek bennünket (320 km / 07 óra), amelynek régi neve Kudanthai. Ez egy gyönyörű templomváros Tamil Naduban, amely nagyszerű felfedezési lehetőségeket kínál arra az időszakra, amíg itt tartózkodunk. Érkezéskor bejelentkezés a szállodába. A nap többi részében szabad program következik.

A városban található számos templom és szent hely, amely a vallás és spiritualitás központjává teszi Kumbakonamot. Az ember érzi a lélek mélyén, hogy ez a hely különleges és több, mint csupán egy város. A Chola-dinasztia idején épült templomok, mint például az Airavatesvara, a Sarangapani és a Kumbeshvara templomok, valódi művészeti remekművek, amelyekben megelevenedik a múlt és a vallás közelsége.

Kumbakonam híres az éves fesztiváljairól is, amelyek vonzzák az embereket az egész világról. A Mahamaham fesztivál, amelyet a Mahamaham-tó körül rendeznek, lenyűgöző látványosság és hatalmas vallási jelentőséggel bír. Ez a fesztivál rituális fürdőzéseket, zarándoklatokat és ünnepségeket foglal magában, amelyek mind a testet, mind a lelket táplálják.

Kumbakonam városa a védikus tanulmányok és a jóslások központja is. A városban számos híres jyotirlinga templom található, amelyek a hinduizmusban a legmagasabb rangú istent, Sivát szimbolizálják. Ez a spirituális központ lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy mélyebb betekintést nyerjenek az ősi indiai vallásba és filozófiába.

A város atmoszférája inspiráló és nyugtató. Az itt tapasztalható spirituális energia és nyugalom ideális környezetet teremt a meditációhoz és a lelki elmélyüléshez. Sokan úgy vélik, hogy a városban tett zarándoklat vagy spirituális út megtisztítja és felfrissíti a lelket, segít megtalálni az egyensúlyt és a belső béke állapotát.

Kumbakonam városa egy valódi spirituális kincsesbánya, amely mély nyomokat hagy a szívedben és a lelkedben. Ez a hely lehetőséget nyújt a feltöltődésre, az elmélyülésre és a szellemi növekedésre.

Éjszaka Kumbakonamban, a Quality Inn Viha Kumbakonamban.

4. nap: Reggeli után felkészülünk Thirubuvanam falu meglátogatására, ahol főleg saurashtraiakkal találkozhatunk. Az ő vezetőjük MR. RAJENDIRAN.

Meglátogatjuk a híres Kampaheswarar templomot, amelyet Sivának szenteltek. A templomot a 12. században III. Kulothunga Chola építette a Chola-dinasztia uralkodása idején, s azóta is fontos vallási központként szolgál a hívők számára. Jellegzetességei közé tartozik a hatalmas gopuram (templomtornyok), amelyek gazdag és részletes szobrokkal díszítettek. A belső részeken számos szentély és szobor található, amelyek hindu istenségeket és istennőket ábrázolnak. A templom területén több kisebb szentély is található, amelyeket a környező falvakban élő hívek látogatnak.

Délután továbbutazás az arulmigui Shri Swamimalai Swaminatha Swamy templomba Swamimalaiban, amit Murugannak, Siva fiának szenteltek. Ezt a templomot Sundareswaraswamy templomnak is nevezik, mivel Meenakshi Sundareswarar ebben a templomban támadt fel.

Éjszaka Kumbakonamban, a Quality Inn Viha Kumbakonamban.

5. nap: A korai reggelit követően Thanjore-ba utazunk, ahol meglátogatjuk a Brihadeswara templomot, amit Rajarajesvaramnak is neveznek, s amelyet Sivának szenteltek. A Chola császár által i.e. 1003 és 1010 között épült templom az UNESCO Világörökség része, és a "Nagy Élő Chola Templomok" néven ismert.

A város több buddhista és dzsaina templommal is büszkélkedhet, amelyek a vallási sokszínűséget tükrözik. Ezek a helyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy mélyebben megértsék a különböző vallási útjait és filozófiáját, és megtapasztalják azok befolyását az elméjükre és lelkükre.

Thanjore spirituális hangulatát tovább fokozza a város kulturális öröksége. Ez a hely híres a bharatanatyam nevű hagyományos dél-indiai táncstílusról, valamint a klasszikus dél-indiai zenei hagyományokról. A városban rendezett zenei és táncfesztiválok évente számos látogatót vonzanak, akik meg akarják tapasztalni a művészet és a spiritualitás közötti szoros kapcsolatot.

Később Karaikudiba folytatjuk utunkat. Ez a város a karaikudi kandangi száriról híres, amely egy speciális szári típus, és ami erről a területről származik, itt szövik. A földrajzi jelzés a termékeken ezeket a bizonyos kandaangi szárikat foglalja magában.

Ebéd a Chettinad Style étteremben. Később továbbutazás Rameswaramba. Bejelentkezés a szállodába. Rameswaram egy város a Pamban-szigeten. A Sivának szentelt Ramanathaswamy templomról ismert. Ez egy hindu zarándokhely díszes folyosókkal, hatalmas faragott oszlopokkal és szent víztartályokkal. A bhakták megfürdenek az Agni Theertham vizében, amely a templomtól keletre, a tengerparton található. A Gandamadana Parvatham pedig egy domb, ahonnan a szigetre csodálatos kilátás nyílik. Itt egy csakra (kerék) állítólag Ráma lábának lenyomatát viseli.

Éjszaka Rameswaramban.

6. NAP: KARIAKAL – A SPIRITUALITÁS OÁZISÁBAN

A Rameswaramban elfogyasztott korai reggeli után Karaikal felé vesszük az irányt (300 km / 6 óra). Karaikal egyike a Puducherry Unió négy régiójának. Egy aprócska település a Bengáli-öböl partján. 1739-ben a Thanjore-i Raja eladta Karaikalt a franciáknak, ami ezáltal francia gyarmattá vált. Érkezéskor sétáljunk körbe Karaikal utcáján, s nézzük meg a halászfalvakat is.

Karaikal egy varázslatos város a dél-indiai Tamil Nadu államban, amely gazdag vallási és kulturális hagyományokkal rendelkezik. Ez a város spirituális központként szolgál, ahol a látogatók mélyebb betekintést nyerhetnek a dél-indiai vallási gyakorlatokba és filozófiákba. Karaikal híres több vallási helyszínéről, amelyek lehetőséget kínálnak a spiritualitás megtapasztalására. Az egyik legismertebb hely a Karaikal Ammaiyar templom, amely az ősi Ammaiyar hindu szentnek szentelt. Ez a szentély egy olyan spirituális központ, ahol a hívők meditálhatnak és elmerülhetnek a spirituális gyakorlatokban. A templom szépsége és a körülötte lévő csendes környezet megnyugtató légkört teremt, amely segít az embereknek megtalálni a belső harmóniát és egyensúlyt.

A városban több más vallási helyszín is található. Az Ayiraperi Vinayagar templom, a Kailasanathar templom és a Nagore Dargah valamennyien fontos zarándokhelyek, ahol a hívők összpontosíthatnak, elmélkedhetnek és kapcsolatba léphetnek a transzcendenssel. Ezek a helyek lehetőséget nyújtanak a spirituális tapasztalatok mélyebb megértésére és megtapasztalására.

Karaikal spirituális atmoszférája tovább erősödik a helyi kulturális örökséggel. A város hagyományosan gazdag művészeti és zenei előadásokban, valamint a dél-indiai kulturális fesztiválokban. Ezeken a rendezvényeken a látogatók megismerhetik a klasszikus dél-indiai zene, tánc és dráma szépségeit, amelyek mélyebb érzést és transzcendentális élményt hozhatnak.

Az éjszakát Karaikalban az AVS Imperia Hotelben töltjük.

7. NAP: CHIDAMBARAM – A SPIRITUÁLIS MEGÚJULÁS HELYSZÍNE

Korai reggeli után elindulunk Thirunallarba, ahol meglátogatjuk a Saneeswaran Templomot, amely a Szaturnusz istenségnek szentelt hely. Thirunallarban a Saneeswaran Templomon kívül található a Darbharanyeswaran Templom is, amely Siva egyik formájának, Darbharanyeswarannak van szentelve. Ezt a szent helyet is felkeressük.

Siva, az egyik legtiszteltebb istenség az ősi hindu panteonban. Ő az az istenség, aki összefonódik az isteni erők és a világegyetem lényegével.

Siva számos szimbólummal és aspektussal rendelkezik. Ő a teremtés, megsemmisítés és megújulás istene. A hindu mitológiában ő a Háromszemű Isten, akinek a harmadik szeme tüzet szór, s így jelképezi a belső látást és tisztánlátást. Haja folyamatosan lobog, amely szenvedélyt, tüzet és az élet energiáját szimbolizálja.

Siva az aszkézis és a meditáció istene is. Általában jógázó vagy meditáló alakban ábrázolják, és a szent hegyekben vagy temetőkben történő meditáció jelképeként is ismert. A serpenyővel, amelyben lángoló tűz ég, azt szimbolizálja, hogy képes eloltani a világi szenvedélyeket és megszabadítani az embert a materiális kötöttségektől.

Siva istent a sokféle ábrázolási módja mellett számos névvel és címmel tisztelik a hívők. Ő Mahádeva, a Nagy Isten, Rudra, a Harag Isten, Natarája, a Táncoló Isten és még sok más.

Siva kultusza és tisztelete mélyen gyökerezik a hindu vallásban. Hódolatot és imádatot kap szerte a világon, és a hívők számára forrását jelenti a belső béke, a spirituális fejlődés és az összekapcsolódás érzése.

Siva, az isteni erők ura és a transzcendens szellemiség megtestesítője, az isteni örökkévalóság és a tudatosság ikonikus szimbóluma a hindu vallásban.

Később folytatjuk utunkat Tirukadayurba, ahol az Amritaghateswarar-Abirami Templomba látogatunk, amelyet népszerűen Abhirami Templomnak is neveznek. Ez egy hindu templom, amely Siva két megnyilvánulásának, Kalantakának és Parvatinek, mint Abhiraminek szentelték. Az Abhirami Templom meglátogatása után továbbutazunk Chidambaramba.

Éjszaka Chidambaramban, a Hotel Saradha Ramban lesz.

8. NAP: THIRUVANNAMALAI – A SZENT HEGY VARÁZSA

Kora reggel indulunk, hogy meglátogassuk a híres Thillai Nataraja templomot, amelyet Chidambaram Nataraja templomként is ismernek. Chidambaram városa nevének szó szerinti jelentése "a tudat szakasza". Miután megkapjuk a darshan áldást, Chidambaram városában elfogyasztunk egy ízletes ebédet, majd folytatjuk utunkat Thiruvannamalai felé.

A város lenyűgöző szépsége és szent jellege mindig vonzza a hívőket és a spirituális keresőket. A hívők rendszeresen látogatják a városban található Annamalaiyar Templomot, amely Siva szentélye. Ez a templom az egyik legfontosabb hindu vallási központ, ahol az emberek imádkoznak, bemutatják áldozatokat és részt vesznek a vallási rituálékban.

A Tiruvannamalai a híres Arunachala-hegy lábainál helyezkedik el, amely szent hegynek számít a hindu vallásban. Ez a hegy forróbban ég a naplemente idején, és sok hívő úgy hiszi, hogy az Arunachala-hegyen tartózkodva fokozódik a spirituális tapasztalat és a belső megvilágosodás lehetősége.

A városban tartott fesztiválok különleges hangulatot varázsolnak. Az Arunachala Girivalam, ahol a hívők körbejárják a hegyet, és a Karthigai Deepam, amikor a hegyen hatalmas lángot gyújtanak, mind olyan események, amelyek mély vallási és spirituális jelentőséggel bírnak.

Tiruvannamalai nem csak a vallásos és spirituális jellegével ragadja meg az embereket, hanem gyönyörű természeti környezetével is. A hegyek, erdők és vízfolyások varázslatos környezetet teremtenek a meditációra és a belső béke megtapasztalására.

Ez a helyszín ideális választás azoknak, akik szeretnének mélyebben elmerülni a vallás és a spirituális gyakorlatok világában, vagy akik egyszerűen csak szeretnék megtapasztalni a nyugalmat és a természet közelében való létezés áldását.

Tiruvannamalai egy olyan város, amely feltárja a hindu vallás és spiritualitás gazdagságát, és megajándékozza az embereket a belső megvilágosodás lehetőségével. Itt megtalálhatod a nyugalmat és a spirituális inspirációt, miközben egy gyönyörű környezetben felfedezed önmagadat és a világot.

Éjszaka Thiruvannamalaiban, a Hotel Himalayában.

9. NAP: THIRUVANNAMALAI – A SZENT HEGY REJTETT KINCSEI

Kora reggel felkészülünk, hogy felfedezzük Thiruvannamalai templomvárosát, amely számos spirituális kincset rejt. Elsőként ellátogatunk a Sri Ramanasramamhoz, amely az Advaita Vedanta bölcs, Ramana Maharshi otthona volt 1922 és 1950 között, haláláig. E hely szentélyként és spirituális központként szolgál, lehetőséget nyújtva a hívőknek a meditációra és a belső béke megtapasztalására. Ezt követően felfedezzük a Skandasramam-barlangot, ahol Bhagwan Ramana Maharshi élt 1916 és 1922 között. A barlang megközelítése a Ramanasramam oldaláról történik, s bár 1,4 km-t kell felfelé menni, ez az ideális hely a meditációhoz és a csendes elmélkedéshez.

Később felkeressük az Arunachaleswarar-templomot, amelyet más néven Annamalaiyar templomnak is ismernek, s amelyet Siva istenségnek szenteltek. Ez a lenyűgöző templomkomplexum 10 hektáron terül el, és otthont ad négy pompás Gopuramnak, azaz átjárótoronynak. Az egyik legmagasabb torony a keleti oldalon található, 11 emeletes és 66 méter magas, ami India egyik legmagasabb templomtornya. Ezt a remekművet Sevappa Nayakkar, a Nayakkar-dinasztia tagja építtette. A templom több szentélyt is magában foglal, közülük az Arunachaleswarar és az Unnamalai Amman a legkiemelkedőbb. A templomkomplexum továbbá számos teremmel rendelkezik, kiemelkedik közülük a Vijaynagar-korszakban épült ezer oszlopos csarnok.

Thiruvannamalai varázslatos hely, ahol a spirituális tapasztalás és a vallási tisztelet összekapcsolódik. Ezen a helyen lehetőséget kapsz arra, hogy elmélyülj a meditációban és a belső felfedezésben, miközben megcsodálod a templomok és szent helyek szépségét. Ez az út izgalmas és megnyugtató kaland lesz, amelyben a lelked elmerülhet a vallási és spirituális jelentőségekben, míg felfedezed Thiruvannamalai spirituális gazdagságát és kulturális örökségét.

Éjszaka Thiruvannamalaiban, a Hotel Himalayában.

10-11-12-13. NAP: MAHABALIPURAM – A PALLAVA-DINASZTIA KŐMŰVESSÉGÉNEK ÉKKÖVE

10. nap: Reggeli után izgalmas utunk folytatódik Mahabalipuram vagy Mamallapuram városába Tamil Naduban, amely a Bengáli-öböl és a Nagy Sóstó között fekszik. Ez a lenyűgöző helyszín világszerte híres a Pallava-dinasztia által a VII. és VIII. században épített templomairól és emlékműveiről. Itt egyedülálló lehetőséget kapunk arra, hogy közelebbről megismerjük a dél-indiai művészet és építészet ragyogó alkotásait.

Az első állomásunk a tengerparti Shore Templom, amely három díszes gránit szentélyből áll. Ez a templom igazi kincs a Pallava művészetben, ahol a finom kőfaragványok és az óceán halk zúgása összetalálkozik. Megcsodálhatjuk a részletgazdag faragásokat és a szentélyek bámulatos architektúráját, amelyek az évszázadok során megőrizték eredeti szépségüket.

Ezután elindulunk, hogy felfedezzük a híres "Krisna Vajgolyója" nevű látnivalót. Ez a hatalmas sziklatömb egy kis dombon egyensúlyoz, közel a Ganesha Ratha kőtemplomhoz. Ez a természeti csoda lenyűgözi az embereket, akik a művészet és a természet harmonikus találkozását figyelhetik meg. A sziklatömb alakja és egyensúlya valóban megkapó, és lenyűgöző látványt nyújt mindazoknak, akik erre a helyre látogatnak.

Miután felfedeztük Mahabalipuram és Mamallapuram építészeti kincseit, bejelentkezünk a szállodába, ahol kellemesen pihenhetünk és kikapcsolódhatunk a nap további részében. Ez az időszak szabad programot biztosít számunkra, hogy felfedezzük a várost saját tempónkban. Lehetőségünk nyílik a helyi kulturális események és kézműves piacok felfedezésére, ahol számos különleges emléktárgyat és helyi kézműves terméket találhatunk. Emellett élvezhetjük a tengerpart nyugalmát és megtapasztalhatjuk a helyi gasztronómia ízeit és illatait is.

Ez a nap egy különleges lehetőséget kínál számunkra, hogy teljes mértékben belemerüljünk Mahabalipuram és Mamallapuram gazdag történelmébe és kulturális örökségébe. A Pallava-dinasztia kifinomult építészeti alkotásai és a természetes szépségek együttese lenyűgöző élményt nyújt számunkra, miközben elmerülünk a város varázslatos atmoszférájában.

11-12. nap: Kötetlen szabadidős program. Ez az időszak személyre szabott lehet, hiszen mindenki más igényekkel és érdeklődéssel rendelkezik. A lényeg az, hogy az egyén olyan tevékenységeket végezzen, amelyek boldogságot és elégedettséget hoznak számára, segítenek a teljes kikapcsolódásban és regenerálódásban.

Éjszakák Mahabalipuramban, a Hotel Mamalla Heritage-ben.

13. nap: Reggeli után izgalmas és felejthetetlen utazásunk véget ér, és elindulunk a Chennai repülőtér felé, hogy elérjük hazafelé tartó járatunkat. Ez a pillanat jelzi, hogy utazásunk véget ért, de a szívünk tele van emlékekkel és élményekkel, amelyek örökre velünk maradnak.

14. nap: 2024. február 03-án érkezés Budapestre a délutáni órákban.

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA:
Repülőjegyet és illetéket. | Körutazást és transzfereket (a program szerint). | 11 éjszaka szállást kétágyas elhelyezéssel. Félpanziós ellátást (reggeli, vacsora). | Belépőjegyeket. | Helyi idegenvezetést és magyar csoportkísérőt.

A RÉSZVÉTELI NEM DÍJ TARTALMAZZA:
Vízumot: 16.000 Ft |  Útlemondási biztosítást: 2,8% | BBP biztosítást: min. 12.740 Ft | melyek igény szerint köthetők!

HELYSZÍNEN FIZETENDŐ KÖLTSÉGEK:
+ 185 USD

Ezerarcú India: Arannyal és drágakövekkel ékesített márványpaloták tövében a szegények viskói; a Himalája jégsapkával borított, sok ezer méter magas hegycsúcsai és az óceán napsütötte partjai; önsanyargató, megszállott jógik és a túláradó földi örömök képei; az erőszakmentesség prédikátorai és isteneket kiengesztelő véres áldozatok – mindez együttesen jelenti Indiát, az ezerfejű kígyót, mely ősrégi, halhatatlan, végtelenül ellenálló.

Földrajzi adatok: A Hindusztáni-félszigetet elfoglaló ország területe csaknem 3,3 millió km2. A domborzati térképre tekintve megtaláljuk a legmagasabb hegyeket, síkságokat, folyókat, sivatagot. Itt található a Föld leggazdagabb növény-és állatvilága. India a második legnépesebb ország a Földön.
Öltözködés: A meleg, párás klíma miatt javasolt a természetes alapanyagokból készült ruházat, télen illetve a légkondicionált helységek miatt nyáron pulóverre is szükség lehet. Templomok, szent helyek látogatásakor a vállat és térdet takaró ruha az elvárt (nagyobb, vékony kendő is megoldást jelent). Néhány helyszínre viszont csak mezítláb szabad belépni, ezért érdemes egy zoknit is tartani a kézitáskában.
Kultúra: Az Indus völgyében kialakult civilizáció 5000 éves múltjával az egyik legrégebbi a világon. Rendkívül gazdag kulturális kincsekben.A körutazások során építészeti és képzőművészeti csodáinak kiemelkedő, leghíresebb darabjai tekinthetők meg. A számtalan műemlék között való barangolást, időutazást követőleg hat a pihenés a szép strandjai miatt közkedvelt Goá-n.
Ételek-italok: A különféle hús-, hal-, zöldségételek a fűszerezéssel nyerik el jellegzetes, rendkívül finom ízüket. Az ételek elmaradhatatlan része a rizs ill. az ostyavékonyságú kenyér. Érdemes megkóstolni az utánozhatatlan ízű édességeket.
Egészségügyi tanácsok: Kötelező védőoltás nincs. A Nemzetközi Oltóközpontban (1134 Budapest, Váci út 70., Tel.: +36 1 787 8770) érdeklődni lehet az javasolt oltásokkal kapcsolatban. Az emésztőrendszeri megbetegedéseket a higiénés szabályok betartásával lehet megelőzni. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak palackozott italokat fogyasszanak! A védőfólia sértetlenségéről meg kell győződni. Utcai árustól ételt, hámozott gyümölcsöket ne vásároljanak. Talán az egyetlen komolyabb betegség, ami kellemetlenséget okozhat, az esős évszakban előforduló malária. A helyi orvosok nagyon jó gyógyszerekkel rendelkeznek, aggodalomra nincs különösebb ok.
Valuta: Hivatalos pénznem az indiai rúpia (1 rúpia kb. 4 Ft). Érdemes már a repülőtéren átváltani a dollárt, eurót. A kapott blokkot őrizzék meg, az esetleges visszaváltáshoz. A legismertebb hitelkártyákat - Masters, Visa, American Express, Diners - sok helyen elfogadják. 10.000 USD feletti valutát a vámnál be kell jelenteni.
Vásárlás: Bazárok, üzletek sokaságában kínálják az árut, ahol ajánlott az alkudozás. A kifejezetten turistáknak létesített bevásárlóközpontokban, áruházakban fix árak vannak, itt azonban megbízható a minőség és az eredet. Selymeket, hímzéseket, fafaragásokat, márvány- és elefántcsont berakásos használati tárgyakat, dísztárgyakat, drágaköveket, ékszereket, illatszereket és fűszereket érdemes vásárolni. Selymeket, hímzéseket, fafaragásokat, márvány-és elefántcsont berakásos használati tárgyakat, dísztárgyakat, drágaköveket, ékszereket, illat-és fűszereket érdemes vásárolni.
Nyelv: Hivatalos nyelv a hindi és még 14 nyelv. Az angol a gazdasági, kereskedelmi és politikai élet nyelve. Az idegenforgalomban is jól beszélik az angolt.
Időeltolódás: Nyáron +3,5 télen +4,5 óra a magyarországi időhöz képest.
Biztonság: A turisták által látogatott területeken jó a közbiztonság. Értékeikre azonban ügyeljenek.
Hálózati feszültség: 220 V, a csatlakozó hárompontos, ezért adapter szükséges.
Vízum: Magyar állampolgároknak kötelező. Az ügyintézést irodánk vállalja. Szükséges dokumentumok: útlevél (hazautazástól legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie), 1 db igazolványkép, adatbekérőlap kitöltése.
Szálláshelyek elfoglalása: A nemzetközi előírásoknak megfelelően a megérkezés napján általában 14:00 órától foglalhatók el a szobák. Elutazáskor 11:00-kor kell azokat elhagyni. Egyes szállodákban lehetőség van korai bejelentkezésre, ill. késői kijelentkezésre. Erről bővebben irodánkban tájékozódhat.

India éghajlata szerint a trópusi-szubtrópusi övben helyezkedik el, az Egyenlítőtől északra. Alapvetően három évszakot különböztetünk meg Indiában. A tél vagyis a száraz, hideg évszak novembertől februárig tart. Ekkor az északkeleti eredetű száraz, hűvösebb légtömegek határozzák meg az időjárást. Turisztikai szempontból igen kedvező, Delhiben például nagyon kellemes 20 - 21°C körüli a nappali hőmérséklet januárban. Estére viszont 9 - 10 °C-ra visszahűl a levegő. Április és május a száraz, forró tavasz, akár 35 °C is lehet. Az esős évszak, más néven monszun május-június hónapban éri el az országot. A dél-nyugat felől érkező felhőtömeg sok esővel vonul végig az országon. A levegő továbbra is 35°C körüli, így a nagy meleg és a monszun következtében erősen párás levegőre kell számítani ebben az időszakban.  A monszun szeptemberig - októberig tart.

Árkalkuláció