Arab Emirátusok

Az „ezeregy éjszaka meséinek” országa számos impozáns építészeti csodával, kényelmes luxus hotellel, ultramodern bevásárlóközponttal, hagyományos bazárral, az arab kultúra és az iszlám vallás értékes örökségeivel várja a látogatót. Érdemes felfedezni a homokdűnék vöröses redőinek, a vádiknak, az oázisoknak különleges, romantikus világát. Dubai mellett a többi Emírségben (Fujairah, Ras Al Khaimah...) is számos látnivaló és kényelmes szálloda várja az utazót.

Időjárás: Az ország területének nagy része sivatag, az éghajlat sivatagi. A levegő hőmérséklete egész évben - főleg a sík területeken - magas, a hegyek közelében kellemesebb, hűvösebb. Májustól szeptemberig 40°C körüli, nagy páratartalommal, melyek együttesen megviselhetik az európai szervezetet. Az év többi részében 25°C körüli, gyakoribb légmozgással. Novembertől márciusig hűvösebb a levegő, tavaszias időjárás jellemző, decemberben és januárban eső előfordulhat.
Szálláshely elfoglalása: A nemzetközi előírásoknak megfelelően a megérkezés napján 14:00 órától foglalhatók el a szobák. Elutazáskor 11:00-kor kell azokat elhagyni. Egyes szállodákban lehetőség van korai bejelentkezésre, ill. késői kijelentkezésre. Erről bővebben irodánkban tájékozódhat.
Vízum, beutazás: 2014-tôl bevezették magyar állampolgárok részére az ingyenes vízumot, melynek értelmében a beutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényes magánútlevéllel előzetesen beszerzett vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Arab Emirátusokba.
Nyelv: Hivatalos nyelv az arab, de széles körben beszélik az angolt.
Vallás: Túlnyomó részt iszlám, melynek velejárója az országban uralkodó szigorú közerkölcs. Ramadan: Az iszlám vallás szent hónapja, a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. Nyilvános helyen ilyenkor nem lehet enni, inni és dohányozni. Az éttermek kb. este 6 óráig zárva vannak. A hotelek ez alól kivételek, a hoteleken belül nyitva vannak mind az éttermek, kávézók és bárok. A Ramadan minden évben más időpontra esik, bővebb tájékoztatást irodánktól kérhet.
Valuta, pénzváltás: A hivatalos fizetőeszköz a dirham (UAE Dirhams/AED vagy Drs), dollárért vásárolható, 1 USD kb. 3,67 HUF. A legtöbb hitelkártya (Visa, Mastercard, American Express) széles körben elfogadott, pénzautomaták a legtöbb hotelben és bevásárlóközpontban találhatóak.
Hálózati feszültség: 220 V, az aljzatok a magyar normától eltérnek, hárompontosak, így átalakító szükséges.
Telefonálás: Az ország előhívószáma 971. Telefonkártyát mindenhol lehet venni kb. 50 dirhamért. A mobilhálózatok lefedettsége nem teljes, a mobilszolgáltatót érdemes utazás előtt megkérdezni.
Egészségügyi tanácsok: Védőoltás nem szükséges. Csapvíz fogyasztása nem javasolt. A higiénés viszonyok jók, de a helyi, európaitól eltérő konyha esetleg okozhat emésztési panaszokat, ezért elővigyázatosságból készüljenek gyógyszerrel. A napégés elkerülésére fordítsanak komoly gondot! Az egészségügyi ellátás magas színvonalú, de rendkívül drága, mindenképpen javasolt az utazás előtt baleset-, betegség-, poggyászbiztosításról gondoskodni.
Időeltolódás: Télen +3 óra, nyáron +2 óra.
Biztonság: nagyon jó.
Ételek-italok: Dubai gasztrókultúrája gyorsan változó és nagyon sokszínű. A világételek mellett megtalálni a hagyományos ételeket is. A helyi konyhára jellemző, hogy erősen fűszeres, sok rizst, halat és húst tartalmaz. Kedvelt alapanyaga a juh és a kecske, de ne lepődjünk meg akkor se, ha tevehúst látunk az étlapon. Alkoholt fogyasztani és vásárolni a kijelölt hotelekben és vendéglátó egységekben lehet (Sharjah-ban a hotelekben sem lehet), nyilvános helyeken nem!
Vásárlás: Az aranyat, műszaki cikkeket, ruhaneműt árusító hatalmas, ultramodern üzletek, hagyományos bazárok sokasága és a jó minőség miatt a turisták bevásárlóparadicsomának számít. Minden kapható, amit szem-száj megkíván.
Öltözködés: Könnyű, nyári ruha szükséges, esténként illetve decembertől márciusig napközben is elkelhet egy vékonyabb pulóver. A fürdőruha a medencék körül és a tengerparton megengedett, a monokini és a nudizmus azonban tilos! Nyilvános helyeken a hölgyektől a visszafogott (vállat és térdet takaró) öltözék elvárt.
Fényképezés: Helyi lakosokat csak beleegyezésükkel fotózzanak! Muszlim asszonyokat ne fényképezzenek!
Zavaró tényezők: Előfordulhat, hogy a szállodák közelében hangos szórakozóhelyek zavarják az esti nyugalmat. Építkezés, útfelújítás esetleges látványáért, zajáért szíves megértésüket kérjük.

Térkép

Időjárás

 Az ország területének nagy része sivatag, az éghajlat sivatagi. A levegő hőmérséklete egész évben - főleg a sík területeken - magas, a hegyek közelében kellemesebb, hűvösebb. Májustól szeptemberig 40°C körüli, nagy páratartalommal, melyek együttesen megviselhetik az európai szervezetet. Az év többi részében 25°C körüli, gyakoribb légmozgással. Novembertől márciusig hűvösebb a levegő, tavaszias időjárás jellemző, decemberben és januárban eső előfordulhat.