Srí Lanka / Spirituális körút + üdülés

Árkalkuláció

Srí Lanka hosszú múltra tekint vissza, és gazdag buddhista örökséggel rendelkezik, amelynek a meditáció fontos része. A buddhista kolostorokban a meditáció az elmélyült csend és béke megteremtésének eszköze, amely lehetővé teszi a gyakorlók számára, hogy tisztábban lássanak és jobban megértsék az életüket. A meditáció azonban nem csak a vallási közösségekre korlátozódik, hanem egyre népszerűbb a világi követők és a buddhizmussal szimpatizálók körében is.

Srí Lanka nemcsak a meditáció, hanem a jógázás kedvelt helyszíne is. Az ország lenyűgöző tájai, ideális klímája és tiszta levegője tökéletes környezetet teremtenek a jógázásra és a meditációra. Srí Lanka azonban nem csak a meditáció és a jógázás miatt érdekes. A gazdag történelme és kultúrája, valamint a trópusi erdők, a gyönyörű strandok és a dús növényzet miatt is vonzó ország.

A körutazás állomásai: COLOMBO | DAMBULLA | SIGIRIYA | ANURADHAPURA | MATALE | KANDY | ELLA | TISSAMAHARAMA | GALLE | DIKWELLA

Megjegyzés: A szállodai elhelyezés esetleges változásának jogát fenntartjuk! Változás esetén hasonló vagy magasabb kategóriájú szállodákban történik az elhelyezés.

1. NAP: INDULÁS BUDAPESTRŐL

Az utazáshoz minimum 180 napig érvényes útlevél szükséges. Magyar állampolgárok vízum birtokában utazhatnak Srí Lankára. Az ügyintézést irodánk végzi, kötelező védőoltás nincs (Covid ellen sem), a higiénés viszonyok jók. Az Emirates Airlines menetrendszerinti járataival utazunk, 2023. október 8-án, 12:00-kor találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

2. NAP: DAMBULLA - SRÍ LANKA MISZTIKUS BARLANGTEMPLOMA

A reggeli órákban érkezünk Srí Lankára és a csomagok átvétele után az ország belseje felé vesszük az irányt. Az út mentén változatos kép tárul elénk - rizsföldeket, kókuszligeteket, ananászkerteket, gumifa ültetvényeket és falvakat csodálhatunk meg.

Dambulla egy varázslatos hely Srí Lanka középső részén, amely híres az ősi sziklatemplomáról, Az 1991 óta az UNESCO Világörökség részét képező templom a Kr. e. 1. században uralkodó Vatta-Gamani Abhája nevéhez fűződik, aki menekülni kényszerült a Csóla dinasztia támadása elől, és első menedékhelye a dambullai barlang volt. A sziklafal alatti hasadékban öt barlangszentélyt találunk, melyeknek falait vallási és történelmi témájú festmények díszítik. Ez a történelmi város több évezredes múltra tekint vissza, az utazók számára számos kulturális és vallási látványosságot kínál. Ezek a templomok gazdag buddhista örökséggel rendelkeznek, több ezer éves történelmüket a turisták ma is csodálják.

Dambulla gyönyörű helyszín a meditációra és a jógázásra is, ahol nyugodt környezetben találhatunk magukra, és elmélyülhetünk a belső béke és harmónia megtalálásában. Egy igazán varázslatos helyen fogunk pihenni és felfedezni a srí lankai kultúra és történelem gazdagságát. Vacsoránk és szállásunk a Jetwing Lake Dambullában lesz.

3. NAP: SIGIRIYA - SRÍ LANKA SZIKLAVÁRÁNAK FELFEDEZÉSE

Ebéd után Srí Lanka történelmének kis darabjával ismerkedünk Sigiriya „oroszlán-sziklájának” meghódításával. Sigiriya Srí Lanka egyik legismertebb és leglátványosabb turisztikai célpontja, amelyet sokan a világ nyolcadik csodájának neveznek. Ez a hatalmas szikla az ország középső részén található, az UNESCO Világörökség részét képezi. A Sigiriya szikla csúcsán egykor egy hatalmas palota állt, amelyet a híres srí lankai király, Kasyapa építtetett. A palota romjai ma is láthatóak; lenyűgöző kilátást nyújtanak a környező tájra.

Sigiriya nem csak a történelmi és kulturális látnivalóiról híres, hanem a környező táj lenyűgöző szépségéről is. A szikla lábánál elterülő trópusi erdő rengeteg vadállatnak ad otthont, ahol látni fogunk elefántokat, majmokat és számos más állatfajt. Sigiriya ideális hely a meditációra és a jógázásra, gyakorlásunk alatt meg fogjuk tapasztalni a csendes és nyugodt környezet energiáját, melyet a szikla körül érezhetünk. Ezt az éjszakát is a Jetwing Lake Dambullában töltjük, ahol finom vacsorával várnak bennünket.

4. NAP: ANURADHAPURA - SRÍ LANKA ŐSI FŐVÁROSÁNAK LENYŰGÖZŐ ROMJAI

Ezen a napon Anuradhapurába, Srí Lanka egyik legősibb városába utazunk, amelynek történelme több mint 2500 évre nyúlik vissza. Az ókori királyi város az ország és a buddhizmus központja volt, ma is fontos szerepet játszik a srí lankai buddhista vallási életben. Anuradhapura sok látnivalója közül talán a legismertebb a Sri Maha Bodhi fa. Ennek a fának a hajtását Asóka, a Maurja dinasztia császárának lánya hozta a szigetre Kr. e. 246-ban, és annak a fának a hajtásából származik, amely alatt Buddha Bodhgajaban megvilágosodott.

Az anuradhapurai romváros sok más látványossággal is büszkélkedik; az óriási sztúpák és buddhista szobrok, melyek mellett elsétálva felfedezzük a régi királyi paloták és a templomok romjait. Az anuradhapurai város a buddhizmus szellemi központja volt, és ideális hely a meditációra, a spirituális gyakorlásra. Élvezhetjük a szent helyszínek nyugalmát és békéjét, megpihenhetünk a város csendes kertjeiben, parkjaiban. Visszaérkezésünk után az éjszakát ismét a Jetwing Lake, Dambullában töltjük, s vacsoránkat is itt költjük el.

5. NAP: MATALE ÉS KANDY - SRÍ LANKA VARÁZSLATOS FŰSZERKERTJEI ÉS KULTURÁLIS KINCSEI

Reggeli után tovább utazunk a Központi-hegyvidék erdővel borított tájai felé. A délelőtt folyamán betérünk Matale fűszerkertjeinek egyikébe, ahol rácsodálkozunk a helyben termesztett - köztük az őshonos - fűszer-és gyógynövényekre. A kertben tett séta és interaktív vezetés során érdekes információkkal fogunk gazdagodni. A helyi munkatársak kóstolóval és masszázzsal is kedveskednek a csoportnak. Természetesen lehetőség nyílik vásárlásra, majd finom ebédet fogyasztunk el egy autentikus kis étteremben az országút mentén.

Matale középkori királyi város, amelynek területén számos fontos történelmi esemény zajlott le. A nap hátralevő részében szellemi, lelki táplálékkal fog szolgálni látogatásunk Aluvihara jelenleg is működő kolostorában. I.e. első században itt keletkezett az ország első írásműve, mely Buddha tanításának gyűjteménye. Itt jelenleg is folyik a buddhista tanok oktatása. Ez az ország egyik legrégebbi szentélye; kiváló hely a meditációra és a spirituális gyakorlatokra.

Kandy Srí Lanka második legnagyobb városa és az ország kulturális központja. A város gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és az UNESCO Világörökség része. A városban található a híres Fog-templom, amely az ország legfontosabb buddhista szentélye. Az épület nem csak a buddhizmus történelmének jelentőségét őrzi, hanem egy lenyűgöző építészeti remekmű is. A városban megtapasztalhatjuk a srí lankai hagyományok varázsát, a srí lankai táncokat, ételeket és kézműves termékeket. Szállásunk és vacsoránk a Radisson Kandy Hotelben lesz.

6. NAP: PERADENIYA ÉS ELLA - SRÍ LANKA TERMÉSZETI CSODÁINAK FELFEDEZÉSE

Reggeli után elsétálunk az impozáns Peradeniya Botanikus Kertbe. Létrejötte, mint az akkori uralkodó pihenőhelye, a 14. századra tehető, ma a világ leghíresebbjei között tartanak számon. Látogatást teszünk egy teagyárban, ahol végigkísérjük az illatos levelek feldolgozásának folyamatát és meghallgatjuk a ceyloni tea sikertörténetét, mely a valamikor régen itt termesztett kávécserjék kipusztulásával vette kezdetét. A Peradeniya Botanikus Kertek területe közel 60 hektár, és több mint 4,000 növényfajtát mutat be. A kertekben különleges növény- és fafajokat, tavakat, pavilonokat és kerti szobrokat találunk.

Ella egy békés hegyvidéki városka, amely a srí lankai teaültetvényeiről is híres. Az Ella városát körülvevő hegyvidéki környezet a legvonzóbb turisztikai célpontok közé tartozik, ahol élvezhetjük a varázslatos tájat és vízeséseket. A város a híres Ella Gap nevű kilátópontjáról is ismert, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező dombokra és távoli hegyekre. Majd tovább utazunk, vacsoránk és szállásunk Ellában az Oak Ray Ella Gap Hotelben lesz.

7. NAP: LITTLE ADAM'S PEAK - SRÍ LANKA VARÁZSLATOS KILÁTÓPONTJA

Reggeli után időjárás függvényében könnyű túra a Little Adam’s Peakre, mely az Ella-hegységben található, és lenyűgöző panorámát nyújt a környező hegyekre. A hegy csúcsára vezető út kb. 45 percet vesz igénybe, és könnyű, enyhe túrázást kínál nekünk.

A Little Adam's Peak lábánál található egy kis falu, ahol megismerkedhetünk a helyi kultúrával, a srí lankai ételekkel. A faluban található egy kis teaház, ahol megkóstolhatjuk a ceyloni teát, amely az ország legismertebb exportcikke. A hegytetőről csodálatos panoráma nyílik a környező tájra, beleértve a Ravana Falls vízesést és a környező hegyeket. A hegy tetejéről egyedülálló lehetőségünk lesz arra, hogy csodálatos fotókat készítsünk a szépséges környezetről. Vacsoránk és szállásunk az Elephant Reach Deluxe Hotelben lesz, Tissamaharamában.

8. NAP: YALA NEMZETI PARK ÉS SITHULPAWWA - ŐSI SZIKLAKOLOSTOR ÉS BUDDHISTA SZENTÉLY

A Yala Nemzeti Park Srí Lanka egyik legkedveltebb természetvédelmi területe, amely híres vadon élő állatokról, gyönyörű tájakról és lenyűgöző tájképekről. A park területe több mint 900 négyzetkilométer, és a dél-srí lankai régióban található. A látogatók számos vadon élő állatot láthatnak, például elefántokat, leopárdokat, medvéket, krokodilokat, majmokat. A parkban található tavak és patakok otthont adnak a színpompás madaraknak is. A Yala Nemzeti Park egyedülálló élményt nyújt a természet szerelmeseinek, akik élvezni szeretnék a vadon élő állatokat és a lenyűgöző tájakat. A park számos lehetőséget kínál a látogatók számára, beleértve a szafaritúrákat, az állatok megfigyelését és a fotózási lehetőségeket.

Tovább utazunk, Sithulpawwa környékének fölfedezésére. Vallási-kulturális látnivalókban bővelkedik ez az országrész. Sithulpawwa temploma Srí Lanka középső részén, Hambantota város közelében található, és a srí lankai buddhista kultúra és történelem egyik szent helye. A templomot az ősi időkben építették, és azóta is a buddhista vallás fontos központja. A Sithulpawwa templom a természeti szépség és a kulturális örökség egyedülálló kombinációját kínálja a látogatóknak. Az ősi templom lenyűgöző látványt nyújt a környező dombokra és erdőkre, és rengeteg érdekes művészeti és történelmi jelentőséggel rendelkező buddhista szentély található itt. A Sithulpawwa templom kiváló hely az elmélkedésre és a lelki feltöltődésre, amelyet mindenkinek érdemes megtapasztalnia. Szállásunk ezután már a tengerparton, a Dikwella Bech Hotelben lesz.

9-10. NAP: DIKWELLA, GALLE - SRÍ LANKA PÁLMAFÁS, HOMOKOS PARTJAI

Tengerparti felüdülés, a körút fáradalmainak kipihenése. Lehetőség lesz élvezni az Indiai-óceán homokos partját, a 27 c° fokos tengervizet, de további, fakultatív kirándulásra is sort kerítünk, mint például Galle ókori kikötővárosa a hangulatos óvárossal, a gyarmatosítás idejéből nagyon jó állapotban maradt Holland Erőddel, a póznán ülő horgászokkal. Galle egy varázslatos történelmi város, amely a holland koloniális időszakból maradt fenn. A városközpontot egy hatalmas várfal veszi körül, amelyet a hollandok építettek az 1700-as években. A városközpontban gyönyörű koloniális épületek találhatók, és számos múzeumot, művészeti galériát és érdekes helyszínt is felfedezhetünk. A Galle Nemzeti Múzeumban például megismerhetjük a város történetét és kultúráját bemutató tárlatokat és a holland koloniális építészet csodáit.

Dikwella egy békés kis halászfalu a déli parton, amely szintén számos érdekes látnivalót kínál. Az egyik legjobb hely, ahová látogathatunk, a Hiriketiya Beach, amely egy gyönyörű öböl és egy kivételes szépségű homokos strand. Itt a látogatók számos vízi sportot kipróbálhatnak, például szörfözést, búvárkodást vagy akár kajakozást is.

A felfedezés során a látogatóknak érdemes felkeresniük a dikwellai sziklatemplomot, amely az egyik legfontosabb buddhista szentély a régióban. A templom nagyon szép, lenyűgöző kilátást nyújt a tengerre és a környező tájra. Szállásunk a tengerparti Dikwella Bech Hotelben lesz.

11. NAP: COLOMBO

Reggel búcsút veszünk az Indiai-óceántól és utazunk a fővárosba, megtekintjük Colombo nevezetességeit. Colombo Srí Lanka fővárosa, és az ország legnagyobb városa, amely az ország kereskedelmi és gazdasági központja is. A város gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos érdekes látnivalóval vár bennünket. A nap végén vacsora után, indulunk a repülőtérre.

12. NAP: ÉRKEZÉS BUDAPESTRE

2023. október 19-én érkezés Budapestre a délutáni órákban.

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA:
Repülőjegyet és illetéket. | Körutazást és transzfereket (a program szerint). | 9 éjszaka szállást kétágyas elhelyezéssel. Félpanziós ellátást (reggeli, vacsora). | Belépőjegyeket. | Helyi idegenvezetést és magyar csoportkísérőt.

A RÉSZVÉTELI NEM DÍJ TARTALMAZZA:
Vízumot: 19.000 Ft | Teljes panzió felára: 30.000 Ft | Útlemondási biztosítást: 2,8% | BBP biztosítást: min. 10.920 Ft | melyek igény szerint köthetők!

HELYSZÍNEN FIZETENDŐ KÖLTSÉGEK:
+ 190 USD

Srí Lanka – mely sokak által Ceylon néven ismert - egy könnycsepp alakú trópusi sziget az Indiai-óceánban, egy igazi kis édenkert, mely rabul ejt mindenkit. 2500 éves kultúra, teaültetvények, homokos tengerpartok, vízesések, kókuszligetek, ananászkertek, rizsföldek, trópusi erdők, páratlan állat- és növényvilág, és nem utolsósorban hihetetlen vendégszerető, mosolygós helyiek csábítják el az utazót. 

Időjárás: A levegő hőmérséklete egész évben 27-30°C körüli (a hegyekben ennél kissé hűvösebb), a páratartalom - főleg nyáron - magas. A tengervíz mindvégig 27°C-os. A turisták által leginkább látogatott nyugati-délnyugati területeken novembertől márciusig tart a száraz időszak, bár trópusi eső ekkor is előfordulhat. Az óceán nyugodt, fürdőzésre kiválóan alkalmas. Áprilistól októberig több a csapadék, a tenger erősebben hullámzik (fürdeni ilyenkor a szállodák medencéjében lehet).
Szálláshely elfoglalása: A nemzetközi előírásoknak megfelelően a megérkezés napján 14:00 órától foglalhatók el a szobák. Elutazáskor 11:00-kor kell azokat elhagyni. Egyes szállodákban lehetőség van korai bejelentkezésre, ill. késői kijelentkezésre. Erről bővebben irodánkban tájékozódhat.
Nyelv: Hivatalos nyelv a szingaléz, tamil és az angol.
Valuta, pénzváltás: Hivatalos pénznem a rúpia, 1 RS = kb. 2 Ft, euróért, dollárért váltható. Érdemes megérkezéskor, a repülőtéren megvásárolni, mivel ott kedvező az árfolyam. A kapott bizonylatot meg kell őrizni, mert az esetleges visszaváltásnál kérni fogják. Visa és Mastercard a nagyobb üzletekben elfogadott.
Hálózati feszültség: 220 V, a csatlakozó hárompontos, ezért adapter szükséges (szállodákban is lehet kérni).
Egészségügyi tanácsok: Az általános higiénés szabályok betartása mellett ritkán fordul elő megbetegedés. Elővigyázatosságból azonban érdemes készülni emésztőrendszeri problémák kezelésére. Védőoltás nem kötelező. A Nemzetközi Oltóközpontban (1134 Budapest, Váci út 70., Tel.: +36 1 787 8770) érdeklődni lehet az általánosan ajánlott oltások szükségességéről. Napégés elleni védelemre nagyon komoly gondot kell fordítani!
Öltözködés: Elsősorban nyári holmikkal kell készülni. A légkondicionált helyiségekben, illetve a hegyekben viszont elkel egy vékony pulóver! Kirándulás, körút során edzőcipő hasznos lehet. A monokini és nudizmus tilos, pénzbírsággal büntetik. Az éttermekbe nem illik fürdőruhában bemenni, valamint a templomok látogatása során is vállat, térdet takaró öltözék az elvárt (egy vékony kendő is megoldást jelent).
Ételek-italok: A helyi konyha rendkívül ízletes, zsírszegény, de erősen fűzeres. Nemzeti ételük a rizs és karri („rice & curry”), ez utóbbit igen változatosan készítik zöldségekből, húsokból, halból egyaránt. Az éttermekben európai fogásokat is felszolgálnak. A zamatos, különleges trópusi gyümölcsöket érdemes végigkóstolni. A csapvíz fogyasztása kerülendő, a palackozott italokat javasoljuk. Utóbbiakhoz bárhol, olcsón hozzá lehet jutni. Telihold ünnepnapokon nem szolgálnak fel alkoholt.
Biztonság: A közbiztonság jó, azonban értékeikre természetesen ügyeljenek (szobaszéf, szállodaszéf használata).
Vásárlás: Az alku elvárt, de az állami boltokban fix árak vannak. Fafaragások, batik holmik, ékszerek, drágakövek, tea és fűszerek, ajándéktárgyak a legnépszerűbb cikkek.
Vízum, beutazás: Magyar állampolgároknak vízum kötelező. Az ügyintézést irodánk vállalja. Az útlevél fényképes oldalának szkennelt másolata szükséges hozzá. A hazautazástól számítva még legalább 6 hónap érvényesség kell. Srí Lankán nincs magyar nagykövetség. Szükség esetén a részvételi jegyen feltüntetett telefonszámokon kérhetnek segítséget magyar nyelven, amennyiben az idegenvezető ill. a helyi személyzet asszisztenciája elégtelennek bizonyulna.
Időeltolódás: nyáron +3,5 óra, télen +4,5 óra.
Borravaló, szervizdíj: A szolgáltatások igénybevételekor általában 10% szervízdíjat számolnak fel. Kérjük, ne feledkezzenek meg arról az általános nemzetközi gyakorlatról, miszerint ha elégedett a helyi idegenvezetô(k), buszsofôr(ök), pincérek, csomaghordók szolgáltatásaival, illik borravalót adni.

Srí Lanka földrajzi elhelyezkedésének alapján a nedves trópusi övezetbe tartozik. Itt is, ahogy Maldív-szigetek esetében két időjárási rendszer a nyári monszun - május-szeptember - illetve a téli monszun - november-április - váltja egymást. A szelek párás levegőt szállítanak a szárazföld felé, melyet az odautazó turisták a monszun első hónapjában, a legcsapadékosabb időszakban érzik leginkább.  Srí Lanka középső területén elhelyezkedő hegyvidék tulajdonképpen egy éghajlati övezet választó egység. A nyári monszun idején a délnyugati országrészben esik csapadék, míg az északi és keleti területeken száraz idő van. Télen viszont keleten esik,  délen -délnyugaton pedig szárazság van. A legcsapadékosabb helyeken az éves csapadék mennyiség elérheti a 6000 mm-t. A több napig tartó esőzések a hegyvidékre jellemzőek. Az alacsonyabban fekvő területeken az 1-3 órás záporok, zivatarok jellemzőek. Az évi átlaghőmérséklet (27-28 °C).
Trópusi zápor bármikor előfordulhat, a száraz időszakban is.

Árkalkuláció