Srí Lanka gyöngyszemei (körút + üdülés)

Árkalkuláció

14 nap / 11 éjszaka

1. nap: Indulás Budapestről, utazás egy átszállással.

2. nap: Érkezés Srí Lankára a reggeli órákban. A csomagok átvétele után az ország belseje felé vesszük az irányt. Az út mentén változatos kép tárul elénk - rizsföldek, kókuszligetek, ananászkertek, gumifa ültetvények és falvak sorakoznak. Helyenként sűrű gyalogos forgalmat, színes forgatagot tapasztalunk az országutak mentén, hiszen a lakosság nagyrésze falvakban él. Érkezés Dambulla-ba, szálláshely elfoglalása. Akklimatizálódás, az utazás fáradalmainak kipihenése. Vacsora és szállás Dambulla-ban.

3. nap:  Reggeli után Srí Lanka történelmének kis darabjával ismerkedhetünk  Sigiriya „oroszlán-sziklájának” meghódításával, melyre az V. sz.-ban a menekülő Kassapa király építtetett erődöt. A palota romjai ma is sejtetik annak egykori nagyságát. Közepesen könnyű túrával, lépcsősoron jutunk fel a tetőre. Félúton pihenőt tartunk a hajdani, gigantikus kőoroszlán mancsainál, miközben elmélázunk a hely szomorú történetén. A ligetes tájon magasodó magányos szikláról nagyon szép panorámában gyönyörködhetünk. Délután kerül sor a  Dambulla sziklába vájt kolostorának meglátogatására, mely egyben a Világörökség része. A kőszobrokkal, festményekkel gazdagon díszített szentélyek a buddhista kultúra különböző korszakainak jellegzetes örökségei. A dombtetőre vezető lépcsősoron majmok hada próbál ismeretséget kötni a látogatóval. Mi tartsunk tőlük biztonságos távolságot és csak szemléljük, ahogy jó évtággyal lakmároznak a zarándokok által felhalmozott lótuszvirágokból. Vacsora és szállás Dambulla-ban.

4. nap: Ezt a napot Anuradhapura ősi romváros felfedezésének szenteljük. Srí Lanka uralkodói ezer éven keresztül kormányozták innen az országot (i.e.380 – Kr.u.11.sz. közepe). Az idegen betörések és belháborúk következtében a város elpusztult, benőtte a dzsungel és a feledés homályába sűllyedt.. A régészeti feltárásoknak köszönhetően megcsodálhatjuk a palotaegyüttes, a templomok, a hatalmas víztározók, gigantikus kőszobrok maradványait. Vacsora és szállás Dambulla-ban.                

5.nap: Reggeli után tovább utazás a Központi-hegyvidék erdővel borított tájai felé. A délelőtt folyamán betérünk Matale fűszerkertjeinek egyikébe, ahol rácsodálkozunk a helyben termesztett - köztük az őshonos - fűszer-és gyógynövényekre. A kertben tett séta és interaktív vezetés során érdekes információkkal fogunk gazdagodni. A helyi munkatársak kóstolóval és masszázzsal is kedveskednek a csoportnak. Természetesen lehetőség nyílik vásárlásra. A következő megálló Aluvihara jelenleg is működő kolostora. I.e. első században itt keletkezett az ország első írásműve, mely Buddha prédikációinak gyűjteménye. Itt jelenleg is folyik a buddhista tanok oktatása. A helyszín jelentős építészeti értéket is képvisel.  Délután érkezés Kandy-be, a szingaléz királyok utolsó fellegvárába, mely hegyektől övezve, egy tó partján terül el. Felkeressük Srí Lanka első számú szent helyét, a Dalada Maligawa-t. A Fog Templom Buddha-ereklyét őrző, fehér kőcsipkés falai és az imába mélyedő buddhista zarándokok jelenléte különös hangulatot árasztanak. Vacsora és szállás Kandy-ben.

6.nap: Reggeli után séta az impozáns Peradeniya Botanikus Kertben. Létrejötte, mint az akkori uralkodó pihenőhelye, a 14.sz-ra tehető, ma a világ leghíresebbjei között tartanak számon. Látogatás egy teagyárban, ahol végigkísérjük az illatos levelek feldolgozásának folyamatát és meghallgatjuk a ceyloni tea sikertörténetét, mely a valamikor régen itt termesztett kávécserjék kipusztulásával vette kezdetét. Tovább utazás, vacsora és szállás Ella-ban.

7.nap: Reggeli után időjárás függvényében könnyű túra a “ Little Adam’s Peak”-re. Majd szemet gyönyörködtető tájakon, kisebb vízesések és sziklatemplomok mellett visz az utunk. Ebéd után dzsip szafari az ország első és legnagyobb természetvédelmi területén a Yala Nemzeti Parkban. Vacsora és szállás Yala-ban. 

8.nap: Reggeli után indulás a tengerparton nyugati irányában. Vacsora és szállás Dickwella Beach Resort-ban. https://www.brownshotels.com/dickwella/

9.nap - 12.nap: Pihenés az óceán partján. A strandoláson kívül igény szerint lehetőség nyílik további fakultatív programra is.

13.nap: Délelőtt strandolás, majd búcsú az Indiai-óceántól, utazás a fővárosba. Colombo nevezetességeinek megtekintése, vacsora, végül transzfer a repülőtérre.

14.nap: Kora hajnalban hazaindulás, aznap érkezés Budapestre.

UTAZÁS: Budapesti indulással, menetrendszerinti járatokkal, átszállással
SZÁLLÁS: Kétágyas szobákban, (helyi 4 csillagos szállodákban, kivétel Ella, ott 3 csillagos)
ELLÁTÁS:  Félpanzió 
IDEGENVEZETÉS: Helyi angol nyelven beszélő idegenvezető, a körút során magyar csoportkísérő. Srí Lankán, a reptéren várja az utasokat.

VÍZUM: A beutazáshoz vízum szükséges. Igény esetén a vízum ügyintézést irodánk vállalja, díja 20.000 Ft / fő

A helyszínen fizetendő költség 190 USD/fő

Az csoport min.15 fő esetén indul. Alacsonyabb létszámnál felár 100 USD / fő

 

Srí Lanka – mely sokak által Ceylon néven ismert - egy könnycsepp alakú trópusi sziget az Indiai-óceánban, egy igazi kis édenkert, mely rabul ejt mindenkit. 2500 éves kultúra, teaültetvények, homokos tengerpartok, vízesések, kókuszligetek, ananászkertek, rizsföldek, trópusi erdők, páratlan állat- és növényvilág, és nem utolsósorban hihetetlen vendégszerető, mosolygós helyiek csábítják el az utazót. 

Időjárás: A levegő hőmérséklete egész évben 27-30°C körüli (a hegyekben ennél kissé hűvösebb), a páratartalom - főleg nyáron - magas. A tengervíz mindvégig 27°C-os. A turisták által leginkább látogatott nyugati-délnyugati területeken novembertől márciusig tart a száraz időszak, bár trópusi eső ekkor is előfordulhat. Az óceán nyugodt, fürdőzésre kiválóan alkalmas. Áprilistól októberig több a csapadék, a tenger erősebben hullámzik (fürdeni ilyenkor a szállodák medencéjében lehet).
Szálláshely elfoglalása: A nemzetközi előírásoknak megfelelően a megérkezés napján 14:00 órától foglalhatók el a szobák. Elutazáskor 11:00-kor kell azokat elhagyni. Egyes szállodákban lehetőség van korai bejelentkezésre, ill. késői kijelentkezésre. Erről bővebben irodánkban tájékozódhat.
Nyelv: Hivatalos nyelv a szingaléz, tamil és az angol.
Valuta, pénzváltás: Hivatalos pénznem a rúpia, 1 RS = kb. 2 Ft, euróért, dollárért váltható. Érdemes megérkezéskor, a repülőtéren megvásárolni, mivel ott kedvező az árfolyam. A kapott bizonylatot meg kell őrizni, mert az esetleges visszaváltásnál kérni fogják. Visa és Mastercard a nagyobb üzletekben elfogadott.
Hálózati feszültség: 220 V, a csatlakozó hárompontos, ezért adapter szükséges (szállodákban is lehet kérni).
Egészségügyi tanácsok: Az általános higiénés szabályok betartása mellett ritkán fordul elő megbetegedés. Elővigyázatosságból azonban érdemes készülni emésztőrendszeri problémák kezelésére. Védőoltás nem kötelező. A Nemzetközi Oltóközpontban (1134 Budapest, Váci út 70., Tel.: +36 1 787 8770) érdeklődni lehet az általánosan ajánlott oltások szükségességéről. Napégés elleni védelemre nagyon komoly gondot kell fordítani!
Öltözködés: Elsősorban nyári holmikkal kell készülni. A légkondicionált helyiségekben, illetve a hegyekben viszont elkel egy vékony pulóver! Kirándulás, körút során edzőcipő hasznos lehet. A monokini és nudizmus tilos, pénzbírsággal büntetik. Az éttermekbe nem illik fürdőruhában bemenni, valamint a templomok látogatása során is vállat, térdet takaró öltözék az elvárt (egy vékony kendő is megoldást jelent).
Ételek-italok: A helyi konyha rendkívül ízletes, zsírszegény, de erősen fűzeres. Nemzeti ételük a rizs és karri („rice & curry”), ez utóbbit igen változatosan készítik zöldségekből, húsokból, halból egyaránt. Az éttermekben európai fogásokat is felszolgálnak. A zamatos, különleges trópusi gyümölcsöket érdemes végigkóstolni. A csapvíz fogyasztása kerülendő, a palackozott italokat javasoljuk. Utóbbiakhoz bárhol, olcsón hozzá lehet jutni. Telihold ünnepnapokon nem szolgálnak fel alkoholt.
Biztonság: A közbiztonság jó, azonban értékeikre természetesen ügyeljenek (szobaszéf, szállodaszéf használata).
Vásárlás: Az alku elvárt, de az állami boltokban fix árak vannak. Fafaragások, batik holmik, ékszerek, drágakövek, tea és fűszerek, ajándéktárgyak a legnépszerűbb cikkek.
Vízum, beutazás: Magyar állampolgároknak vízum kötelező. Az ügyintézést irodánk vállalja. Az útlevél fényképes oldalának szkennelt másolata szükséges hozzá. A hazautazástól számítva még legalább 6 hónap érvényesség kell. Srí Lankán nincs magyar nagykövetség. Szükség esetén a részvételi jegyen feltüntetett telefonszámokon kérhetnek segítséget magyar nyelven, amennyiben az idegenvezető ill. a helyi személyzet asszisztenciája elégtelennek bizonyulna.
Időeltolódás: nyáron +3,5 óra, télen +4,5 óra.
Borravaló, szervizdíj: A szolgáltatások igénybevételekor általában 10% szervízdíjat számolnak fel. Kérjük, ne feledkezzenek meg arról az általános nemzetközi gyakorlatról, miszerint ha elégedett a helyi idegenvezetô(k), buszsofôr(ök), pincérek, csomaghordók szolgáltatásaival, illik borravalót adni.

Srí Lanka földrajzi elhelyezkedésének alapján a nedves trópusi övezetbe tartozik. Itt is, ahogy Maldív-szigetek esetében két időjárási rendszer a nyári monszun - május-szeptember - illetve a téli monszun - november-április - váltja egymást. A szelek párás levegőt szállítanak a szárazföld felé, melyet az odautazó turisták a monszun első hónapjában, a legcsapadékosabb időszakban érzik leginkább.  Srí Lanka középső területén elhelyezkedő hegyvidék tulajdonképpen egy éghajlati övezet választó egység. A nyári monszun idején a délnyugati országrészben esik csapadék, míg az északi és keleti területeken száraz idő van. Télen viszont keleten esik,  délen -délnyugaton pedig szárazság van. A legcsapadékosabb helyeken az éves csapadék mennyiség elérheti a 6000 mm-t. A több napig tartó esőzések a hegyvidékre jellemzőek. Az alacsonyabban fekvő területeken az 1-3 órás záporok, zivatarok jellemzőek. Az évi átlaghőmérséklet (27-28 °C).

Árkalkuláció