Mongólia múltidéző

Árkalkuláció

1.nap: Utazás Budapestről, egy átszállással.

2.nap: Érkezés Ulánbátorba, transzfer a szállodába 4*. Némi pihenés után tradicionális mongol ebédetfogyasztunk  el, s ezt követően felkeressük a történelmünkből is ismert és rettegett Dzsingisz kán szobrát, majd megtekintjük a nemzeti múzeum gyűjteményét. A napot fakultatív keretek közt eltöltött vacsorával zárjuk.

3.nap: Reggeli után folytatódik a városnézés Ulánbátorban, sorra véve a fontosabb látnivalókat. Elsőként a Gandan kolostorhoz és a vidéki életet bemutató Ger kerületbe látogatunk, ezután közös ebéd következik. Folytatásként fölmegyünk a panorámát nyújtó Zaisan Emlék Hegyre, majd az utolsó mongol uralkodó, Bogdkán rezidenciájához, a Téli Palota Múzeumhoz érünk. A mai napon kerül sor egy kasmírgyár meglátogatására. Itt nyomon követhetjük a nyersgyapjú feldolgozásának folyamatát és megcsodálhatjuk a belőle előállított gyönyörű termékeket. Vacsoránkat ma is fakultatív jelleggel fogyasztjuk, szállás Ulánbátorban.

4.nap: Ulánbátort (és a civilizáció vívmányait) magunk mögött hagyva megérkezünk Elsen Tasarkhai homokdűnéihez, megcsodáljuk Khogno Khan természetvédelmi terület sziklás hegyeit. Közös ebéd. Egy helyi tenyésztő családnál lehetőség lesz tevegelésre és ismereteket szerzünk a hagyományos mongol életmódról. Szállásunk és vacsoránk egy autentikus, nomád körülményeket idéző jurtatáborban lesz.

5.nap: Tovább utazás az ősi fővárosba, Karakorum-ba. Megtekintjük a 16.században épült a buddhista Erdene Zuu Kolostort és a múzeumot. Közös ebéd elfogyasztása után látogatunk el az UNESCO Világörökség helyszínre, az Orkhon folyó völgyébe. Vacsora, majd szállás jurtatáborban

6.nap: A mai napon egy mongol nomád táborban nézhetünk körül, műsor keretében ismerkedünk tovább a régi népi hagyományokkal. Közösen ebédelünk a táborban. Délután a Hustai Nemzeti Parkban, természetes élőhelyükön fényképezhetjük a vadlovakat. Vacsora és szállás a jurtatáborban.

7.nap: Mongólia legnépszerűbb nemzeti parkja szerepel a mai programban, mely a gránitsziklák kísérte Terelj folyó völgyében terül el. Közös ebéd. Megismerkedünk egy helybéli családdal és választhatunk egy kis gyalogtúra, vagy lovaglás között. Vacsora és szállás a jurtatáborban.

8.nap: Reggeli után Ulánbátor irányába utazunk és megtekintjük Dzsingisz kán monumentális lovasszobrát. Közös ebéd, majd vásárlási lehetőség. Utolsó programként egy zenés-táncos folklórműsorral kedveskednek a házigazdáink. Közös búcsúvacsora, szállás városi hotelben 4*.

9.nap: Transzfer a repülőtérre, hazautazás. Érkezés aznap Budapestre

UTAZÁS: Budapesti indulással,  átszállással.

SZÁLLÁS:  Három éjszaka szállás Hotel Ibis 4* szállodában Ulánbátorban. a körút során (4 éj)  autentikus, nomád körülményeket idéző jurtatáborban ,
(Saját fürdőszobás jurta felára össz. 85.000 Ft / fő)

ELLÁTÁS: Programban megadott leírás szerint. Ulánbátorban félpanzióval, a jurtatáborban pedig Teljes panzióval. 

A helyszínen fizetendő kb. 290 USD/fő

Időjárás: Az éghajlat száraz, szélsőségesen kontinentális, félsivatagi-, magashegységi éghajlat keveréke - régiónként. A hőmérsékleti adatok rendkívül nagy havi / napi eltérést mutathatnak. Júliusban délen hőség – míg északon a hajnali órákban fagy is előfordulhat. A hegyekben, 3.000 m felett az év bármely napján eshet jégeső vagy hó. Nyáron +40°C hőséget is tapasztalhatunk, télen nem ritkák a -40°C, vagy akár ennél is alacsonyabb, dermesztő hidegek.
Vízum, beutazás:  2023. január 04-től, a 30 napot nem meghaladó, turista célú tartózkodás esetén nem szükséges vízum. AZ útlevél érvényessége legalább 6 hónappal meg kell haladni a tervezett távozás időpontját. 
Nyelv: Hivatalos nyelv a mongol.  
Vallás: Buddhizmus
Valuta, pénzváltás: A hivatalos fizetőeszköz a Mongol Tugrik (MNT). A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR beváltását, főként készpénzformában. bankkártyákat kevés helyen fogadják el, így javasoljuk, hogy elegendő készpénzt (USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, bankokban ajánljuk.
Hálózati feszültség: 220 V/50 Hz, adapter szükséges. 
Egészségügyi tanácsok: Mongóliában az egészségügyi ellátásért a külföldieknek térítést kell fizetni, Mindenképpen javasolt teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás kötése. Amennyiben orvosi vagy korházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben lévő egészségügyi intézményeket igénybe venni, ahol magas színvonalú az ellátás, és az orvosok beszélnek idegennyelveket. Csapvíz nem fogyasztható. Utcai árusoknál és kifőzdékben a fogyasztás nem ajánlott. Nincs kötelező oltás, a sárgaságra azonban ajánlott beoltatnia magát. A megfelelő szintű ellátás nagyon drága.
Időeltolódás: +7 (nyáron +8)
Biztonság: jó – a turistákat ritkán érik atrocitások.
Ételek-italok:A hagyományos mongol konyha tej- és húsalapú ételekre épül. Népszerűek a húslevesek, főtt és a sült húsok. A jurta táborok konyhái sokban idomultak az európai ízléshez – de aki az eredeti ízekre vágyik, azt is könnyen megtalálja. A nomád családoknál tett látogatások során kumisz (mongolul: ajrag) kóstoló kérhető.
Borravaló: Éttermekben szokás borravalót adni, szívesen elfogadják, mértéke a Magyarországon megszokott 10%. A helyi idegenvezető borravalója 5,5-USD/fő/nap – a sofőré ugyanez az összeg. A borravaló „nem kötelező” – de ajánlott és a helyi személyzet által elvárt.
Öltözködés: Az időjárás rendkívül gyorsan változhat, így nyári utazás esetén is ajánlott meleg ruhát is csomagolni.
 

Az éghajlat száraz, szélsőségesen kontinentális, félsivatagi-, magashegységi éghajlat keveréke - régiónként. A hőmérsékleti adatok rendkívül nagy havi / napi eltérést mutathatnak. Júliusban délen hőség – míg északon a hajnali órákban fagy is előfordulhat. A hegyekben, 3.000 m felett az év bármely napján eshet jégeső vagy hó. Nyáron +40°C hőséget is tapasztalhatunk, télen nem ritkák a -40°C, vagy akár ennél is alacsonyabb, dermesztő hidegek.

Árkalkuláció