Thaiföld

Thaiföld az Indokínai-félsziget középső részén, nagyjából 513.000 km2-nyi területen fekszik. Mianmarral, Laosszal, Kambodzsával és Malajziával határos, délen a Bengáli-öböl és az Andaman-tenger mossa partjait. Az ország nagyon büszke történelmére. Délkelet-Ázsia államai közül egyedüliként sikerült formálisan megőriznie függetlenségét a XVI. században meginduló európai bevándorlással szemben, védve ezzel több száz éves kultúráját.

Öltözködés: Célszerű a természetes alapanyagból készült ruházat viselése. Templomok, szent helyek látogatásakor a vállat és hasat, térdet takaró ruha (nagyobb, vékony kendő is megoldást jelent) és zárt cipő vagy szandál viselése az elvárt.
Ételek-italok: A thai konyha a világ egyik legváltozatosabb ízvilágával rendelkezik. A thaiföldiek általában kis adagokat fogyasztanak a nap folyamán többször is. Különösen kedvelik a csípős ételeket, melyhez édes ételeket választanak, hogy semlegesítse az erősebb fogásokat. Az étkezések elmaradhatatlan része a rizs itt is. Desszertként sok friss gyümölcsöt fogyasztanak.
Borravaló: A szolgáltatások igénybevételekor általában 10% szervizdíjat számolnak fel. Az idegenvezetőknek, sofőröknek, csomaghordóknak, pincéreknek szokás adni kisebb összeget.
Lakosság: A thaiföldi lakosság 85%-a thai, de az országban él még kínai, maláj, indiai, pakisztáni kisebbség.
Vallás: A lakosság 95%-a buddhista vallású, kisebb arányban mohamedán, keresztény, szikh és hindu közösségek vannak az országban.
Egészségügyi tanácsok: Kötelező védőoltás nincs. A Nemzetközi Oltóközpontban (1134 Budapest, Váci út 70., +36 1 787 8770) érdeklődni lehet az javasolt oltásokkal kapcsolatban. Az emésztőrendszeri megbetegedéseket a higiénés szabályok betartásával lehet megelőzni. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, Bangkokban és környékén, valamint az északi Chiang Maiban többször előfordult súlyos légszennyezettség, ami miatt fel kell készülni az esetleges egészségügyi problémákra a légúti betegségekben szenvedőknek (allergia, asztma). A szúnyogok ellen krémmel, spray-vel érdemes felkészülni.
Valuta, pénzváltás: Hivatalos pénzneme a thai Baht (THB), 1 THB = kb. 9,5 HUF. A külföldi valuták dollár és euró egyszerűen átválthatók a pénzváltókban, bankokban, szállodákban. A régebbi kiadású 100 dollárosokat nem fogadják el. A legismertebb hitelkártyák (Mastercard, Visa, stb.) sok helyen már használhatók.
Vásárlás: Bazárok, üzletek sokasága kínálja az árut, ahol ajánlott az alkudozás. Thai selyemből és pamutból készült ruhákat, ékszereket, drágaköveket, féldrágaköveket, kerámiákat, bőrárukat, fafaragásokat, kézműves alkotásokat, fűszereket érdemes vásárolni. Az árak jóval kedvezőbbek, mint az európai árak.
Nyelv: A hivatalos nyelv a thai. Az idegenforgalomban jól beszélik az angolt.
Időeltolódás: Télen +6 óra, nyáron +5 óra, a magyarországi időhöz képest.
Biztonság: A turisták által látogatott területeken jó a közbiztonság. Értékeikre azonban ügyeljenek.
Hálózati feszültség: 220 V (50 Hz). A fali aljzatok nem európai szabványok, átalakító adapter szükséges hozzájuk.
Vízum, beutazás: 2011. augusztus 11-tôl a 30 napot nem meghaladó turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól. Fontos, hogy az útlevél hazautazástól számítva még legalább 6 hónapig érvényes legyen.
Szálláshely elfoglalása: A nemzetközi előírásoknak megfelelően a megérkezés napján általában 14:00 órától foglalhatók el a szobák. Elutazáskor 11:00-kor kell azokat elhagyni. Egyes szállodákban lehetőség van korai bejelentkezésre, ill. késői kijelentkezésre. Erről bővebben irodánkban tájékozódhat.

Térkép

Időjárás

Thaiföld éghajlata trópusi. Három évszakot különböztetünk meg: novembertől februárig tartó hűvös, márciustól májusig tartó forró, júniustól októberig tartó esős időszakot. A levegő hőmérséklete kiegyensúlyozott, viszont az ország északi részére ellátogató turisták nagyobb nappali-éjszakai hőmérséklet ingadozásra számíthatnak. Májusban, júniusban van a legmelegebb, ilyenkor nem ritka a 40 fok körüli hőmérséklet, míg novembertől márciusig 30 fok köré „szelídül” a hőség. Trópusi eső, zápor bármikor előfordulhat.