Seychelle-szigetek

Az Indiai-óceánban, Kelet-Afrika partjainál található ország, 115 sziget alkotja, melyek összterülete 455 km2. Fehér homokos tengerpartok, lélegzetelállító gránit sziklák, káprázatos színek, csodás növénytakaró - egyszóval valóságos édenkert várja a látogatót. A szigetek mindegyikének saját varázsa van, kivételes szépségük és gondosan megóvott növény- és állatviláguk tette őket híressé. Itt élnek a világ legnagyobb szárazföldi teknősei és a Földön egyedül itt található a Coco-de-Mer pálma (tengeri kókusz), mely 200 évig is élhet. A három legnagyobb szigeten (Mahé, Praslin és La Digue) él a helyiek többsége, akik rendkívül kedvesek, barátságosak és segítőkészek. Még az is előfordulhat, hogy meghívják a turistát vacsorázni.

Öltözködés: Könnyű, nyári pamutruhák viselését javasoljuk. A jobb éttermekben, szállodákban az uraknak esténként hosszú nadrág viselése kötelező. Strapabíró, kényelmes cipőt, fürdőcipőt, napszemüveget, kalapot és fényvédő krémet vigyenek magukkal. A nudizmus tilos, a monokinit nem nézik jó szemmel.
Lakosság: A lakosság többsége, 93%-a kreol, vagyis afrikai-európai-ázsiai keverék, bőrszínük sötét.  A maradék 7% főként indiai, maláj és kínai, valamint európai fehér. Gyakorlatilag a Föld minden népe képviselteti magát valamilyen formában ebben az olvasztótégelyben, közösen kialakítva a számos gyökérrel rendelkező Seychelles-i kultúrát. A békés egymás mellett élés, és a multikulturális lét meghatározó eleme mindennapjaiknak.
Vallás: 97% katolikus, más vallás nem jellemző. Minden kis falu, település központját a templom jelzi.
Ételek-italok: Alapjául a kreol konyha szolgál, amely magába foglalja a kínai, európai, indiai és afrikai ízvilágot. Az eredeti kreol konyhától abban különbözik, hogy az ételek elkészítésénél kevesebb erős fűszert használnak. Az étlapon túlnyomó többségben halak és a tenger gyümölcsei szerepelnek, de üdülőközpontok és Mahé éttermei a helyi specialitások mellett nemzetközi ételeket is kínálnak. A kedvelt specialitások közé tartozik a marinált grillezett hal, a sós szárított hal, a kagylóleves vagy a curry-val („kari”) készített polip. Köretként rizst és burgonyát szolgálnak fel. Nagyon egészségesen étkeznek, rengeteg padlizsánt, lopótököt, káposztát, avokádót esznek, s kedvenc gyümölcseik a banán, a mangó, az ananász, a licsi, a papaya és a grapefruit. Az éttermi étkezés meglehetősen drága. Az utcán tilos az alkoholfogyasztás.
Egészségügyi tanácsok: Kötelező védőoltás nincs. Azonban a klíma, a hazaitól eltérő konyha néha még a tapasztalt utazókat is megviseli, ezért kérjük, utazás előtt készüljenek emésztési problémákra való gyógyszerekkel. A napégés elkerülésére fordítsanak komoly gondot! Csapvíz fogyasztását nem javasoljuk. A Nemzetközi Oltóközpontban (1134 Budapest, Váci út 70., Tel.: +36 1 787 8770) érdeklődni lehet az általánosan ajánlott oltások szükségességéről (diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, tífusz, hepatitis A és B elleni vakcina). Ajánlott mindenre kiterjedő baleset-, betegségbiztosítás megkötése.
Valuta, pénzváltás: Az ország valutája a Seychelles-i rúpia (SCR) 1 SCR = kb. 21,5 HUF. Pénzváltó helyeken, szállodákban, bankokban lehet váltani euróért. A nagyobb szállodákban, éttermekben az eurót is elfogadják fizetőeszközként. Hitelkártyák közül a Visa és a MasterCard az elterjedt, az American Express kevésbé. A kisebb üzletekben készpénzzel lehet fizetni. Kérjük, szíveskedjenek figyelni arra, hogy az országban a 2006. előtt kiadott USD bankjegyeket nem fogadják el fizetőeszközként.
Vásárlás: A helyi piacokon és üzletekben beszerezhetők a szuvenírek és a kézimunkák, a batikolt szövetek, fonott kosarak, hagyományos fabútorok, festmények stb. Vaníliagubót szinte mindenhol lehet vásárolni, csakúgy, mint fahéjat, amely vadon nő minden szigeten.
Hivatalos nyelv: Kreol, angol, francia.
Időeltolódás: Télen +3 óra, nyáron +2 óra a magyarországi időhöz képest.
Biztonság: A közbiztonság jó, azonban értékeikre természetesen ügyeljenek (szobaszéf, szállodaszéf használata).
Hálózati feszültség: 240 V/50 Hz, adapterre szükség lehet.
Vízum, beutazás: Magyar állampolgárok a hazautazás dátumától számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel 30 napig tartózkodhatnak vízum nélkül az országban.
Szálláshely elfoglalása: A nemzetközi előírásoknak megfelelően a megérkezés napján általában 14:00 órától foglalhatók el a szobák. Elutazáskor 11:00-kor kell azokat elhagyni. Egyes szállodákban lehetőség van korai bejelentkezésre, ill. késői kijelentkezésre. Erről bővebben irodánkban tájékozódhat.

Térkép

Időjárás

Seychelles-szigetek éghajlata trópusi az Egyenlítő közelségéből adódóan, így egész évben látogatható. Az évi középhőmérséklet 27⁰C, a páratartalom megközelítően 70%. A nappali hőmérséklet 28-32⁰C között mozog egész évben. A ciklonmentes övezetben egész évben kiegyensúlyozott időjárásra lehet számítani.
Áprilistól októberig a frissítő délkeleti passzátszelek miatt az időjárás hűvösebb (nappal kb. 28⁰C) és szárazabb. Záporok és zivatarok az év bármelyik napján előfordulhatnak. A trópusi esők miatt az évi csapadékmennyiség 2300 mm (Magyarországon 500-900 mm). Annak ellenére, hogy a hatalmas Indiai-óceán kis szigeteiről van szó, mégis számos mikroklíma alakult ki, amely változatossá teszi Seychelle-szigetek éghajlatát – előfordulhat, hogy az egyik tengerparton esik az eső, a másikon süt a nap és a hegyekben köd ereszkedett le. Az óceán hőmérséklete 26 és 31 ⁰C között mozog. A napsütéses órák száma általában 7-8 óra, évszaktól függően. Korán kel a nap, és hamar nyugszik, általában este fél 7 körül már sötétedik