Indokína

Az Indokínai félsziget keleti felének három országa, Vietnám, Kambodzsa, Laosz természeti szépségeivel, és egyedülálló építészeti kincsekkel bűvöli el az ide látogatót. Lélegzetelállító tájak, Unesco világörökségi helyszínek, vallási emlékhelyek, és kulturális programok várják a turistákat. Az utazók a programok során felfedezhetik a nyüzsgő nagyvárosokat, mind Ha Noi és Saigon, a régi korok emlékét őrző romokat Angkorban, majd betekintést nyerhetnek a kisebb falvak vagy akár a buddhista szerzetesek mindennapjaiba is, illetve, kipróbálhatják a helyi konyha jellegzetes, esetenként meghökkentő ételeit és italait.


Időjárás: trópusi monszun. Novembertől áprilisig szárazabb az időjárás, de kisebb eső bármikor előfordulhat. A hőmérséklet 25- 30 C. A legmelegebb március és június között van, akár 35 C is lehet. A májustól októberig tartó időszakban heves esőzésre lehet számítani. Vietnám északi részén és a hegyekben valamivel hűvösebb az idő, mint a délebbi területeken.
Szálláshely elfoglalás: A nemzetközi előírásoknak megfelelően a szálláshelyeket délután 14:00-tól lehet elfoglalni és az utolsó napon 12:00-ig el kell hagyni. Egyes szállodákban lehetőség van - felár ellenében - a korai bejelentkezésre, illetve késői kijelentkezésre, esetleg csomagszoba igénybevételére.
Valuta, pénzváltás: Vietnam fizetőeszköze a dong (VND).  Tájékoztató jellegű árfolyam: 1 USD kb. 23.000 VND. külföldi fizetőeszközök közül az USA dollár a legcélszerűbb (2006-nál újabb, ép bankjegyek). Kambodzsa fizetőeszköze a riel (KHR; 1 USD = 4.000 riel). A nagyobb városokban a riel mellett dollárral, a nyugati országrészben pedig thai bahttal is fizethetünk. A hitelkártyák elfogadása limitált. Laosz hivatalos fizetőeszköze a Lao Kip (LAK), de elfogadják az amerikai dollárt és a Thai baht-ot is. 1 USD = 8.500 LAK.
Nyelv, vallás: Vietnám hivatalos nyelve a vietnámi, Kambodzsáé a khmer. Napjainkban mindkét országban feltörekvőben van az angol. Vietnámban a lakosság 85%-a, Kambodzsában 95% buddhista vallású. Laosz hivatalos nyelve a lao, de a politikában, kereskedelemben és oktatásban használják a franciát is. Mindhárom országban a buddhizmus a fő vallási irányvonal, Vietnámban és Kambodzsában jelen van még a kereszténység, Kambodzsában pedig az iszlám is.
Hálózati feszültség: A hálózati feszültség 220 V (50 Hz).
Egészségügyi tanácsok: Javasoljuk, hogy fokozottan ügyeljenek a higiénés szabályok betartására. Csak megbízható forrásból származó ételt fogyasszanak, kerüljék a félig, vagy teljesen nyers halakat és húsokat, nyers zöldségeket, utcai árusok kínálatát. Érdemes szúnyogriasztó szerekkel készülni. Kötelező védőoltás nincs. Az egészségügyi infrastruktúra elmaradottabb, mint Európában. Javasolt átfogó baleset-, betegségbiztosítást kötni.
Öltözködés: Helyiek által lakott területek, kisebb falvak és vallási emlékhelyek, templomok látogatásakor az időjárásnak megfelelő, de visszafogott öltözet javasolt.
Vízellátás: A csapvíz nem iható, palackozott ásványvíz, italok fogyasztása javasolt.
Borravaló: Kisebb összeg méltányos lehet pl a szállodákban a takarításért, pincéreknek, csomaghordóknak. Az idegenvezetőnek fejenként néhány dollárt szokás adni a napi kirándulások alkalmával, illetve hosszabb túrákon.
Beutazási szabályok: Magyar állampolgároknak a beutazáshoz vízum szükséges. A vízumot megérkezéskor a repülőtéren pecsételik az útlevélbe a meghívólevél és a vízumdíj kifizetése mellett. Mindegyik vízumhoz fejenként 2-2 igazolványkép szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie!
Időeltolódás: Télen +6 óra, nyáron + 5 óra.

Térkép

Időjárás

Mindhárom országra a trópusi monszun éghajlat jellemző. Novembertől áprilisig szárazabb az időjárás, de kisebb eső bármikor előfordulhat. A hőmérséklet 25- 30 C. A legmelegebb március és június között van, akár 35 C is lehet. A májustól októberig tartó időszakban heves esőzésre lehet számítani. Vietnám északi részén és a hegyekben valamivel hűvösebb az idő, mint a délebbi területeken.