Hosszú hétvége Somogyországban

Árkalkuláció

Kaposvár, a hatvanötezer lakosú somogyi megyeszékhely egyidős a magyar állam létrejöttével. Hét dombra épült, a Zselic lankái és a Kapos folyó ölelésében. Különleges hangulatú város, melyben jól érezhetően együtt él múlt, jelen és jövő: az ősök emléke, a múlt ápolása, a jelen fejlődése és a jövő nagy ívű tervei. Szállásunk a város egyik legpatinásabb épületében lesz, az egykori Turul Szállóban. Az 1911-es megépülése óta számtalan felújításon ment át, napjainkban a Csokonai Vitéz Mihály vígeposzából kölcsönzött Dorottya névvel illetik a négycsillagos hotelt. 400 fős Tükörterme az 1960. óta februárban megrendezésre kerülő híres Dorottya bálok színhelye is. 

Program:

1.nap: Utazás egyénileg Kaposvárra, érkezéstől függően a szálláshely elfoglalása (14.00 órától lehetséges). A szálloda Kaposvár szívében helyezkedik el, így akár egy könnyű délutáni sétával belekóstolhatunk a város hangulatába. A sétálóutcán bármerre is indulunk el, szinte láncra fűzve helyezkednek el a szebbnél szebb századfordulós épületek, vendéglátó helyiségek. Ha sétánk közben elfáradnánk, megpihenhetünk a színes kis kávézók valamelyikében. Este 18.00 órától vacsora a szállodában, zenés programmal kísérve.

2. nap: Reggeli után csoportos gyalogos városnézés, melynek során megismerkedhetünk a város legfőbb látnivalóival, reprezentatív épületeivel. A belváros a 19. század második felében, illetve a 20. század első évtizedeiben épült. Épületei főként eklektikus stílusúak, vagy a szecesszió jegyeit viselik magukon. Igazi békebeli promenád hangulatát árasztja a sétáló utca, amely 2010-ben méltán nyerte el - a díj történetében először - a "Magyarország legszebb főtere, főutcája" címet.  Fakultatív ebédelési lehetőség, majd kétféle program közül választhatunk. A passzív pihenést kedvelők („A program”) a városnézés fáradalmait a kaposvári Virágfürdőben pihenhetik ki, ahol a lazításé a főszerep. A fürdő több szolgáltatással is rendelkezik, mely teljessé teszi a kényelmünket: gyógyfürdő, fedett élményfürdő (melegvizes medence, pezsgőmedence), uszoda és szaunavilág (szauna külön fizetendő). Azoknak, akik aktívabban szeretnék eltölteni a délutánt („B program”), nekik a Szennai Skanzent és a Zselici Csillagvizsgálót ajánljuk. A Kaposvártól mindössze 8 km-re fekvő a Szennai Skanzen, mely az országban harmadikként, 1978-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Időközben a rangos Europa Nostra díjat is elnyerő szabadtéri néprajzi múzeumban öt lakóház és gazdasági épületei, három szőlőhegyi pince, két szakrális kisemlék, valamint mezőgazdasági gépeknek helyet adó gépszín tekinthető meg. Alapvető célja, hogy megőrizze és bemutassa Zselic és Belső-Somogy sokszínű népi kultúráját, tárgyi és szellemi örökségét. Jobban bemerészkedve a zselici erdőbe, Szennától körülbelül 10 kilométerre, délre fekszik a Zselici Csillagpark. A Zselici Tájvédelmi körzet szívében található, világszerte egyedi értéket képviselő Csillagpark felejthetetlen élményt kínál mindazoknak, akik fogékonyak a természet és az azt körülölelő univerzum szépségeire. Látogatásunk során megismerkedhetünk a csillagászati, természeti kiállítással, bemutatásra kerül a távcsőkupola ás egy érdekes planetáriumi vetítésen is részt vehetünk. A bátrabbak akár fel is mászhatnak a komplexum mellett épült 25 méter magas faszerkezetű Zselici Kilátóba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a festői szépségű őszi tájra. Este vacsora a szállodában.

3. nap: Reggelit követően kijelentkezés a szállodából, majd indulás (saját járművel) a Kaposvártól kb. 15 km-re található Bőszénfára. A hangulatos zselici dombok között fekvő kis falu ad otthont a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjának, a több mint 2 évtizedes múltra visszatekintő szarvaságazatnak. A vadtenyészet mára Közép-Európa egyik legjelentősebb állományává nőtte ki magát. Az 1300 hektáron elhelyezkedő birtok több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek nyújt élőhelyet. A szarvasfarmon nagyvadak mellett háziállatok tenyésztése is zajlik. Traktoros szarvasnéző túra, mely alatt megfigyelhetjük az állatok viselkedésének, táplálkozásának és szaporodásának főbb jellemzőit. Fakultatív ebédelési lehetőség.
Továbbindulás Várdára (kb. 30 km autóval), ahol egy különleges tárlatvezetésben lesz részünk Szász Endre Kastélymúzeumában. Szász Endre Munkácsy-díjas festő-és grafikus-művész kevésbé ismert műveit tekinthetjük meg, ezenkívül reneszánsz és német barokk bútorok az 1600-1700-as évek elejéről, 160-180 cm magas kínai padlóvázák, XVII-XIX. századi ikongyűjtemény, festmények, Szász Endre falikárpitok, ifjú kori alkotásai várnak ránk. 

Utazás: Egyénileg
Szállás: Kétágyas szobában a Hotel Dorottya**** szállodában, Kaposvár város központjában. 
Ellátás: Félpanzió (bőséges reggeli, 3 fogásos vacsora)A részvételi díj tartalmazza: 

  • a szállást kétágyas szobában a Hotel Dorottya négycsillagos szállodában
  • a félpanziós ellátást a szállodában (reggeli és vacsora)
  • a gyalogos városnézést helyi idegenvezetővel
  • a belépőt a kaposvári Virágfürdőbe („A program esetén”) vagy a Szennai Skanzenba és a Zselici Csillagparkba („B program esetén”)
  • a belépőt a bőszénfai Szarvasfarmra, traktoros túrával
  • a belépőt a Szász Endre Kastélymúzeumba

A részvételi díj nem tartalmazza, külön fizetendő:

  • utazás költsége
  • fakultatív ebédek, extra programok

A program minimum 20 fő esetén indul.

Árkalkuláció