Jetwing.hu hírlevél
Ajánlatot kérek
Ajánlatkérés
Az üzenetet sikeresen elküldtük. Hamarosan jelentkezünk.

Nepál

Nepál

A Himalája hegyei között rejtőző kis országot főként két okból keresik fel a turisták. Egyik kuriózuma az ország területének 80%-át elfoglaló Himalája hegység. 8000 méter fölé magasodó csúcsaival nem csak a hegymászókat vonzza, hanem mindenkit elvarázsol hegyvonulatainak fenséges látványával. A hely másik fő vonzereje évszázados, évezredes műemlékeiben rejlik, melyeknek köszönhetően szó szerint élő múzeumba csöppen az ide látogató. Szinte egymást érik a hindu és buddhista templomok, szent helyek meghatározzák az itteni települések légkörét.

Ország neve: Nepáli Szövetségi Demokratikus Köztársaság

Lakossága: közel 30 millió fő

Területe: 147.000 km2

Fővárosa: Kathmandu

Államforma: demokratikus szövetségi köztársaság

 

 

Földrajzi adatok: A dél-ázsiai országot északról Kína, délről India határolja. Az ország 80%-át a Himalája hegység teszi ki, a  maradék 20%-át pedig a Terai-síkság. Itt található a Föld legmagasabb pontja, a Mount Everest (8848 méter).

Öltözködés: Visszafogott öltözködés javasolt mindkét nem részére (vállat és térdet takaró ruházat). Javasolt a pamutból készült ruhák viselése.

Ételek, italok: A nepáli éttermekben a helyi ételek mellett különböző világkonyhák ételei is megtalálhatóak. A nepáli ételek  különleges fűszerezéssel nyerik el jellegzetes ízüket.

Egészségügyi tanácsok: Kötelező védőoltás nincs. A Nemzetközi Oltóközpontban (Budapest IX., Gyáli út 2-6., Tel.: 06 1 215 0756) érdeklődni lehet a javasolt védőoltásokkal kapcsolatban. Az emésztőrendszeri megbetegedeséket a higiéniás szabályok betartásával lehet megelőzni. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak palackozott italokat fogyasszanak!

Valuta: Hivatalos pénzneme a nepáli rúpia (1 NPR kb. 2,5 Ft). Érdemes már a repülőtéren átváltani a dollárt, eurót. Később van lehetőség a városban is pénzt váltani. A kapott blokkot őrizzék meg az esetleges visszaváltáshoz. A legismertebb hitelkártyákat - pl. Visa, Mastercard - már egyre több helyen elfogadják.

Vásárlás: Bazárok és üzletek sokaságában kínálják az árut, ahol ajánlott az alkudozás. Különféle portékák közül válogathatunk: ruhák, sálak, szőnyegek, ékszerek, vallási kellékek, fűszerek, stb.

Nyelv: A hivatalos nyelv a nepáli, de a turisták által látogatott helyeken beszélik az angolt is.

Időeltolódás: Nyáron +3 óra 45 perc, télen + 4 óra 45 perc a magyarországi időhöz képest. Nepálbna általánosan elterjedt az úgynevezett Bikram Sambat naptár használata. Ez a naptár 56 évvel és 8 hónappal jár előrébb az általunk használt naptárhoz képest.

Hálózati feszültség: 230 V, 50 Hz, európai szabványnak megfelelő.

Vízum: Magyar állampolgároknak kötelező. A vízum beszerezhető az érkezéskor a kathmandui nemzetközi repüólőtéren. A 15 napra érvényes turista vízum ára kb. 25 USD/fő. Szükséges dokumentumok: útlevél (hazautazástól legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie), kitöltött, aláírt vízumérő nyomtatvány, egy igazolványkép.

Szálláshelyek elfoglalása: A nemzetközi előírásoknak megfelelően a szállodai szobák az érkezés napján 14.00 órától foglalhatók el. Utolsó napon 11.00 óráig kell elhagyni azokat.

 

Időjárás

Nepálban négy évszakot különböztetünk meg: tél (december - február), tavasz (március - május), nyár (június - augusztus) és ősz (szeptember- október). A száraz időszak októbertől májusig, a csapadékos időszak júniusól szeptemberig tart. A hőmérséklet a  nyári hónapokban a legmagasabb (19-28 °C) és a téli hónapokban a legalacsonyabb (6-19 °C).

Nepál időjárása
Kathmandu Weather forecast © weather-wherever.co.uk
Térkép
Körutak, Üdülések

Kapcsolat
Telefon
+36 82 511 190
Mobil
+36 30 999 46 46
Fax
+36 82 526 585
E-mail
info@jetwing.hu
Cím
7400 Kaposvár, Fő utca 53.
Nyitvatartás
Hétfő
09.00 - 17.30
Kedd
09.00 - 17.30
Szerda
09.00 - 17.30
Csütörtök
09.00 - 17.30
Péntek
09.00 - 17.30
Szombat
zárva

A Jetwing Travel cookie-kat (sütiket) használ a weboldalán annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsa a látogatói részére.
Adatvédelmi nyilatkozat