Jetwing.hu hírlevél
Ajánlatot kérek
Ajánlatkérés
Az üzenetet sikeresen elküldtük. Hamarosan jelentkezünk.

Indokína

Indokína

Az Indokínai-félsziget keleti felének három országa, Vietnám, Laosz és Kambodzsa természeti szépségeivel és egyedülálló építészeti kincsekkel bűvöli el az ide látogatót. Lélegzetelállító tájak, UNESCO világörökségi helyszínek, vallási emlékhelyek és kulturális programok várják a turistákat. A kirándulások fáradalmát a Dél-kínai-tenger homokos tengerpartján pihenhetik ki.

Vietnám

Vietnám, - hivatalos nevén Vietnámi Szocialista Köztársaság - az Indokínai-félsziget keleti részén helyezkedik el. A mintegy 330.000 km2 területű országot északról Kína, keletről és délről a Kínai-tenger, nyugatról pedig Laosz és Kambodzsa határolja. Népessége közel 90 millió, ezzel világviszonylatban a 13 helyen szerepel. Területének háromnegyedét hegyvidék és trópusi erdő uralja, a lakosság inkább a síkságon él. Több mint 3.200 km partszakasszal rendelkezik.
Fővárosa Hanoi, északon található, míg a legnagyobb város, az ország kereskedelmi központja, Ho Chi Minh város (korábbi nevén Saigon) délen. A harmadik legnagyobb város Da Nang, fontos kikötőváros, a középső részen terül el.
Az ország két fő rizstermelő területe a Vörös-folyó deltája északon és a Mekong deltája délen.

Éghajlata trópusi monszun. Az északi területeken, Ha Noi és a Ha Long-öböl közelében november és április között hűvösebb, szárazabb az idő, leghidegebb január és március eleje között. A meleg, csapadékos időszak májustól novemberig tart, ilyenkor heves záporokra lehet számítani. A magasan fekvő területeken a téli időszakban előfordulhat havazás, nyárom pedig akár 40°C-os hőség is.
A déli részen, Ho Chi Minh város és a Mekong-delta környékén novembertől áprilisig szárazabb az idő. A legmelegebb hónap április, ilyenkor a hőmérséklet elérheti a 33°C-t is. A júliustól novemberig tartó esős időszakban naponta előfordulhat felhőszakadás.
Kisebb eső, zápor bármikor előfordulhat.

Az ország népességének nagy része vietnámi, Ho Chi Minh városban él egy nagyobb kínai csoport, illetve a hegyvidéki területeken telepedtek le más etnikai csoportok, mint a Hmong, Muong és a Dao.
Vietnám kultúrájában erőteljesen érzékelhető a dél-kínai, konfuciánus hatás, köszönhetően a többszöri, hosszú ideig tartó kínai megszállásnak. A francia gyarmatosítás szintén maradandó nyomott hagyott, a kávé és a bagett mai napig kedvelt a helyien körében. A vietnámi nyelv számos kínai kifejezést tartalmaz, annak ellenére, hogy nem rokon nyelvek.
Az ország filozófiáját, vallását tekintve négy fő irányzat jellemző: a buddhizmus, a kereszténység, a taoizmus és a konfucianizmus. A legerőteljesebb a Mahayana Buddhizmus, melyet a lakosság kb. 85%-a követ.

Hivatalos nyelv a vietnámi, de feltörekvőben van az angol, mint második nyelv. Néhányan franciául és oroszul is beszélnek.

Vietnam fizetőeszköze a dong (VND). A külföldi valutát bankban, pénzváltóknál, vagy a szállodák recepciójánál lehet átváltani. A csekkeket és a legtöbb hitelkártyát elfogadják a szállodákban és a nagyobb városokban, de jó, ha tartanak maguknál készpénzt is. A helyi fizetőeszköz ki- és bevitele tilos, ezért célszerű készpénzünket az utazást megelőzően amerikai dollárra vagy euróra, majd a Vietnámba érkezésünk után dongra váltani. A sérült és régi bankjegyek beváltása rendkívül nehéz. Tájékoztató jellegű árfolyam: 1 USD kb. 22 VND.

Borravaló: általában nem várják el, hogy adjunk borravalót. A szállodákban a takarításért hagyhatunk ott valamennyit, illetve az éttermekben 5 és 10% között adható, ha nagyon elégedettek vagyunk. A taxisoknak sem feltétlenül szükséges borravalót adni, de kis összeg méltányos lehet, különösen éjszaka. Az idegenvezetőnek elég néhány dollárt adni a napi kirándulások alkalmával, illetve hosszabb túrákon, ha elégedettek vagyunk.

Vízum: a beutazáshoz vízum szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Időzóna: közép-európai időhöz képest nyáron + 5 óra, télen + 6 óra

Ünnepek: a legfontosabb a 4 napos „Tet” vagyis a holdújév, amit január végén, február elején ünnepelnek. Ilyenkor az üzletek zárva tartanak, illetve előtte és utána 1-1 hétig „lelassul” az élet. Ilyenkor megtelnek a szállodák, különösen a kisebb városokban, és kevesebb üzlet van nyitva. Vietnámban ez bensőséges ünnep, amit a családok együtt töltenek, ez a rokonok, barátok meglátogatásnak ideje, amikor jókívánságokat és ajándékokat adnak át egymásnak.
Egyéb ünnepek:
- Január 1.: Újév
- Április 30.: Felszabadulás napja
- Május 1.: munka ünnepe
- Szeptember 2.: Vietnám nemzeti ünnepe

A csapvíz nem iható, palackozott ásványvíz fogyasztása javasolt. Fontos a higiénés szabályok fokozott betartása, illetve a különböző szúnyog- és egyéb rovarriasztók használata.

Étkezés: Vietnam változatos klímájának köszönhetően rengeteg féle zöldség és gyümölcs megterem, s így a tradicionális konyha is hozzávalók széles skálájából válogat. A vietnámi konyha legfőbb összetevője a rizs, amely párolva csaknem az összes ételben előfordul. Számos más formában is használják, mint pl. a rizsbor, rizsecet, rizstészta, vagy a rizspapír, amibe a tavaszi tekercset göngyölik. Az egyik leggyakrabban használt ízesítő a part menti üzemekben készülő sós halszósz, a „nuoc mam”. A világos színű, elsőként kinyert szósz a legértékesebb, ezt első sorban asztali ízesítőként alkalmazzák és ez a legdrágább is, míg a főzéshez olcsóbb verziót használnak. Az észak-vietnami gasztronómia fő fogásai egytálételek, rizskásák és édes, savanyú levesek. A dél-vietnami konyha csípős és erősen fűszeres, amit egy leheletnyi cukorral és kókusztejjel tompítanak. A buddhizmus hatására a vegetáriánus étkezés is hagyományos itt, s a francia gyarmatosítók hozományaként elterjedt a búzalisztből készült kenyér, pékáru, bagett fogyasztása.

Néhány alapkifejezés:
pho (fol) = leves
bo (ball) = marhahús
ga (gaw) = csirke
gao (gow) = nyers rizs
com (gum) = főtt rizs
nuoc mam (nook mum) = halszósz
bun (poom) = tészta
cuon (coom) = saláta

Utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk, illetve kerüljük a félig, vagy teljesen nyers hal- és húsételeket.

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket súlyosan büntetik.

UNESCO Világörökség:
Ha Long-öböl
Phong Nha Ke Bang (a világ legnagyobb barlangja a leghosszabb földalatti folyóval)
Hue emlékmű csoport a Császári várossal
Hoi An ősi város
My Son szentély
Thang long császári fellegár
Ho dinasztia fellegvára

 

Laosz

Laosz, hivatalos nevén Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság, Dél-Kelet – Ázsiában fekszik. Az egyetlen ország ezen a területen, aminek nincs tengerpartja. Északról Kína, észak-keletről Vietnám, észak-nyugatról Mianmar, nyugatról Thaiföld határolja. Területe közel 237.000 km2; fővárosa és egyben legnagyobb városa Vientiane.
Területének mintegy 90%-át hegyvidék uralja, a déli részén található kisebb sík vidék. A hegységet sűrű erdő borítja, fensíkok és keskeny völgyek, szurdokok váltják egymást. A legmagasabb pont a Phou Bia-hegy, 2.820 m. A sík terület kevésbé erdős mészkő síkság.Fő folyója a Mekong.

Éghajlat: Laosz trópusi éghajlatú ország, ahol a tengerszint feletti magassággal együtt változik a klíma is. Fő befolyásoló tényező a monszun. Az esős évszak májustól októberig tart, ilyenkor heves esőzésre lehet számítani, kb. 1.700 mm csapadékkal. Ebben az időszakban a legmelegebb május-júniusban van, 23-29°C.
A szárazabb időszak novembertől áprilisig tart, az átlagos hőmérséklet 24-30°C, de áprilisban akár 30-36°C is lehet. Elvétve ilyenkor is lehet számítani kisebb esőre.

A 6,8 milliós népesség nagyjából fele lao, akik közeli rokonai a thai népnek, főleg az alacsonyabban fekvő területeken élnek, a Mekong mentén. Indonéziaiak élnek a magasabban lévő területeken, az északi hegyekben pedig sino-tibetiek, mint a Hmong és a Yao népek. A vietnámiak és kínaiak kisebb csoportot alkotnak.
Laoszban a theravada buddhizmus a fő vallási irányvonal. A falvakban található buddhista templomok szellemi központok. Luang Prabang és Vientiane az „Ezer templon városa”-ként is ismert, mivel számos példája látható a hagyományos buddhista művészetnek és építészetnek. A Luang Prabangban található királyi palota a leghíresebb szentély az országban.

A hivatalos nyelv a lao, de a politikában, kereskedelemben és oktatásban használják a franciát is. Ezek mellett számos népcsoport használja a saját nyelvét/dialektusát is.

Pénznem/borravaló: Laosz hivatalos fizetőeszköze a Lao Kip (LAK), de elfogadják az amerikai dollárt és a Thai baht-ot is. 1 USD kb. 8.000 LAK. A borravaló csak a turisták által gyakran látogatott éttermekben megszokott. Mértéke általában 10%, de csak akkor, ha a számlán nincs feltüntetve szervízdíj.

Vízum: a beutazáshoz vízum szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges!
2011 óta magyar tiszteletbeli konzulátus működik Vientiane-ban, bajbajutott állampolgáraink részére tanácsot, segítséget nyújt a helyi hatóságokkal való kapcsolatfelvételben, illetve értesíti a Bangkokból akkreditált magyar nagykövetséget. Elveszett útiokmány pótlására azonban csak a szomszédos országokban működő nagykövetségeket (Ha Noi, Bangkok) van lehetőség.

Időzóna: a közép-európai időhöz képest nyáron + 5 óra, télen + 6 óra.

Ételek: a laoszi konyha előszeretettel használ friss zöldségeket és fűszereket az ételekhez, a húsokat és halakat általában grillezik vagy párolják, ennek köszönhetően az ételek friss ízűek és alacsony zsírtartalmúak. A hagyományos ételek szárazak, fűszeresek és nagyon ízletesek. Mindig frissen készülnek, halból, bivaly-, sertés-, vagy csirkehúsból, sok fűszerrel. Hagyományos étel a ragadós rizs, amely lehet édes vagy savanyú, és általában kézzel eszik. A laoszi étel sok zöldséget tartalmaz, a pirításhoz gyakran használnak kókusz olajat.

Ünnepek:
Január 1.: Újév
Április 14 – 16.: Lao Újév
Május 1.: A Munka Ünnepe
December 2.: Nemzeti Ünnep (államalapítás ünnepe)

A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital-ellátás jól megoldott. A palackok zárókupakjának eredetiségét érdemes ellenőrizni, italunkba ne kérjünk jeget.
Ajánlott a szúnyogriasztók használata és az általános higiéniai szabályok fokozott betartása
Kötelező védőoltás nincs, bővebb információ az Országos Epidemiológiai Központtól kérhető.

 

Kambodzsa

Kambodzsa az indokínai-félsziget délnyugati részén, Thaiföld, Laosz és Vietnám között fekszik. Az ország területe 181.000 km2; fővárosa Phnom Penh, az ország déli részén található.
A táj meghatározó része az édesvizű Tonle Sap, vagy „Nagy-tó”, Délkelet-Ázsia legnagyobb természetes tava, amelynek mérete áradáskor elérheti a 13.000 km2-t és a 7 m-es mélységet is, a Bassac-folyórendszer és az országot észak-déli irányban átszelő Mekong. Az ország háromnegyedét elfoglaló középső síkságot erdőkkel fedett, kevésbé lakott fennsíkok veszik körül, mint az Elefánt-hegység és a Kardamon-hegység délnyugaton és nyugaton, északon a Dangrek-hegység, ami a thaiföldi Korat-fennsíkhoz csatlakozik, illetve a Rattanakiri-fennsík és a Chhlong-hegység, ami északon csatlakozik a vietnámi központi hegységhez.

Éghajlat: November és április vége között az észak-keleti monszunnak köszönhetően mérsékelten meleg (20-26°C körüli), szárazabb az időjárás, míg május és október között a dél-nyugati monszun valamivel melegebb, de esős időt hoz. Március és június között van a legmelegebb, ilyenkor akár 35°C is lehet. A legtöbb csapadék július és szeptember között várható, gyakori és heves esőzés formájában.
Kisebb eső, zápor bármikor előfordulhat.

Népessége kb. 10 millió, 90-95%-ban khmer származású. A maradék 5-10%-ot kínai-khmerek, illetve iszlám és Cham khmerek és vietnámiak alkotják. A lakosság nagyjából 10%-a Phnom Penh-ben él, nagyobb része pedig a Nagy-tó és a Mekong menti falvakban.
A lakosság 95%-a buddhista, de jelen van a kereszténység, az iszlám vallás, a taoizmus és a konfucianizmus is.

Az ország hivatalos nyelve a khmer, de napjainkban a szállodákban és a legtöbb üzletben angolul is beszélnek. Második nyelvként a legnépszerűbb an angol és a francia, harmadikként pedig a kínai.

Kambodzsa fizetőeszköze a riel (KHR; 1 USD kb. 4.000 riel). A nagyobb városokban a riel mellett dollárral, a nyugati országrészben pedig thai bahttal is fizethetünk. A hitelkártyák elfogadása limitált, használatuk pedig drága (2 %, 500 dollárig 10 USD), ám a Külkereskedelmi Bank és a Kambodzsai Kereskedelmi Bank (Cambodian Commercial Bank) alacsonyabb költségekkel dolgozik. A kirándulásokra érdemes készpénzt vinni.

Vízum: a beutazáshoz vízum szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A legközelebbi magyar külképviselet Ha Noi-ban (Vietnámban) van. A Phnom Penh-i EU-képviseletek megállapodása értelmében a bajba jutott magyar állampolgárok a német nagykövetséghez fordulhatnak segítségért

Időzóna: közép-európai időhöz képest nyáron + 5 óra, télen + 6 óra.

Ünnepek:
Január 1.: Újév
Április 14 – 16.: Khmer újév
Április/Május: Buddha születésnapja
Május 13 – 15.: Norodom Sihamoni király születésnapja
November 9.: Függetlenség Napja
November 24 – 26. Vízi Fesztivál

Védőoltás: kötelező védőoltás nincs. Bővebb információ az Országos Epidemiológiai Központtól kérhető.
A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital ellátás megoldott. Javasoljuk, hogy kerüljék az utcai ételárusokat, fokozottan ügyeljenek a higiéniás viszonyokra, és csak megbízható forrásból származó ételt fogyasszanak. Érdemes szúnyogriasztó szerekkel készülni.

Ételek: a kambodzsai konyhában a rizs az egyik legalapvetőbb étel, a legtöbb hús és curry-t ezzel szolgálják fel. Emellett megtalálhatóak a különböző tésztaételek, levesek, grillezett-, sült ételek, saláták, sok zöldség, édességek, és sok trópusi gyümölcs. Két egyedi hozzávaló teszi különlegessé az ízvilágot, az egyik a „pra hok”, a csípős, erjesztett halpaszta, a másik a „kapi”, az erjesztett garnélapaszta. Sokak számára szokatlan ízek lehetnek, ám számos módon használják őket, és fontos elemei a kambodzsai konyhának. Az ételeket rizzsel tálalják, majd ezt legalább 3 másik fogás követi.

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket súlyosan büntetik.

UNESCO Világörökség:
Angkor
Preah Vihear templom

 

Időjárás

Mindhárom országra a trópusi monszun éghajlat jellemző. November és április között kevesebb csapadékra lehet számítani, míg május és október között gyakran előfordullhatnak heves esőzések. A hegyvidéki területeken a téli időszakban havazás is előfordulhat.

Indokína időjárása
Térkép
Körutak, Üdülések
Indokína- Kultúrális ízelítő

Az Indokínai- félsziget keleti felének három különleges országa Vietnám, Laosz, és Kambodzsa. Ennek a három országnak a szépségeivel és egyedülálló építészeti kincseivel szeretnénk elbűvölni az ide látogató utasaitokat. Lélegzetelállító tájak, UNESCO világörökségi helyszínek, vallási emlékhelyek és kulturális programok várják az ide látogató turistákat.

Kapcsolat
Telefon
+36 82 511 190
Mobil
+36 30 999 46 46
Fax
+36 82 526 585
E-mail
info@jetwing.hu
Cím
7400 Kaposvár, Fő utca 53.
Nyitvatartás
Hétfő
09.00 - 17.30
Kedd
09.00 - 17.30
Szerda
09.00 - 17.30
Csütörtök
09.00 - 17.30
Péntek
09.00 - 17.30
Szombat
zárva

A Jetwing Travel cookie-kat (sütiket) használ a weboldalán annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsa a látogatói részére.
Adatvédelmi nyilatkozat